PIRMĀ SEMESTRA NOSLĒGUMA TESTI
Satura rādītājs:
Teorija
Numurs | Nosaukums | Apraksts |
---|---|---|
1. | Kā notiek vielu pārvērtības? | Vielu pārvērtības - atgriezeniskas un neatgriezeniskas, piemēri un galvenās atšķirības. |
2. | Kā vielu pārvērtības izmanto ražošanā? | Vielu pārvērtības dažādos ražošanas procesos. Video materiāli par ražošanu. |
3. | Kādi ir vielu maisījumi, un kā tos atdalīt? | Vielu maisījumu veidi - viendabīgi un neviendabīgi, to piemēri un skaidrojumi. Vielu atdalīšanas veidi - filtrēšana, sijāšana, nostādināšana, iztvaicēšana. |
4. | Kas ir vielu šķīšana? | Vielu šķīšana un šķīdība. Šķīdums kā izšķīdušās vielas un šķīdinātāja kopums. |
5. | Kā pagatavot vielu šķīdumu? | Šķīdumu pagatavošana un izšķīdušās vielas masas daļas aprēķināšana. |
Uzdevumi
Numurs | Nosaukums | Tips | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
1. | Vielu pārvērtības | 1. izziņas līmenis | zema | 2 p. | Zina, ka ar vielām var notikt dažādas pārvērtības - atgriezeniskas un neatgriezeniskas. Ar piemēriem parāda pārvērtību veidus. |
2. | Vielu pārvērtību piemēri | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Nosauc atgriezenisku un neatgriezenisku pārvērtību piemērus. |
3. | Vielu pārvērtību dalījums | 2. izziņas līmenis | vidēja | 6 p. | Izmantojot attēlus nosaka pārvērtību veidus, un to vai tās var notikt atkārtoti vai vienreiz. |
4. | Vielu pārvērtību eksperiments | 3. izziņas līmenis | augsta | 1 p. | Analizē iespējamu eksperimentu norisi, veidojot pamatojumu par vielu pārvērtībām – kuras pārvērtības var notikt atkārtoti, kuras pārvērtības notiek tikai vienu reizi. |
5. | Saldējuma ražošana | 2. izziņas līmenis | vidēja | 2 p. | Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā. |
6. | Cukura ražošanas shēma | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā. |
7. | Maisījumu veidi | 1. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Nosaka maisījumu veidus - viendabīgs un neviendabīgs. |
8. | Maisījumu veidošana | 2. izziņas līmenis | vidēja | 3 p. | Izprot maisījumu un pārvērtību atšķirību. Salīdzina maisījumus un neatgriezeniskas pārvērtības. |
9. | Maisījumu atdalīšana | 2. izziņas līmenis | vidēja | 2 p. | Zina, kādi ir vielu maisījumu atdalīšanas paņēmieni. |
10. | Iztvaicēšana | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Izprot maisījumu atdalīšanas metodes izvēli. Zina, ka iztvaicēšana kā atdalīšanas metode izmantojama viendabīgiem maisījumiem. |
11. | Vielu atdalīšanas metodes | 2. izziņas līmenis | augsta | 5 p. | Izprot vielu atdalīšanas metodes, kā arī to izvēli konkrētās situācijās. |
12. | Maisījumu atdalīšanas veidi | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Izvēlas atbilstošo maisījumu atdalīšanas veidu: atdalīšana ar rokām, sijāšana, filtrēšana, nostādināšana, atdalīšana ar magnētu. |
13. | Atdalīšanai nepieciešamie materiāli | 3. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Izvēlas laboratorijas iekārtas iztvaicēšanas vai filtrēšanas atdalīšanas metodēm. |
14. | Šķīdums | 3. izziņas līmenis | vidēja | 2 p. | Nosauc šķīduma daļas - šķīdinātāju un izšķīdušo vielu. |
15. | Šķīdības līkne | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Nosaka vielu šķīdību ūdenī, izmantojot vielu šķīdības grafiku. |
16. | Cukura šķīdības eksperiments | 3. izziņas līmenis | vidēja | 3 p. | Izvēlas mainīgos (“es mainīšu; es mērīšu”) un nemainīgos, kā arī mērāmos lielumus, lai veiktu eksperimentu par vielu šķīdību. |
17. | Nepieciešamie materiāli maisījuma izveidei | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Lieto laboratorijas trauku nosaukumus, izvēloties nepieciešamos traukus un piederumus šķīduma pagatavošanai. |
18. | Šķīduma masa attēlos | 2. izziņas līmenis | zema | 1 p. | Izprot šķīduma masas veidošanos (šķīdinātājs un izšķīdusī viela). |
19. | Šķīduma masa | 1. izziņas līmenis | zema | 2 p. | Izprot šķīduma masas veidošanos - šķīdinātājs kopā ar izšķīdušo vielu. |
20. | Sāls ūdens šķīduma pagatavošana | 1. izziņas līmenis | zema | 4 p. | Plāno, kā pagatavot sāls ūdens šķīdumu. |
21. | Šķīdināmās vielas masas aprēķināšana | 2. izziņas līmenis | vidēja | 2 p. | Aprēķina izšķīdušās vielas masas daļu. |
22. | Izšķīdušās vielas masas daļa šķīdumā | 2. izziņas līmenis | vidēja | 1 p. | Prot aprēķināt izšķīdušās vielas masas daļu. |
Papildu uzdevumi (slēpti no skolēniem)
Numurs | Nosaukums | Tips | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
1. | Neatgriezeniskās pārvērtības | Citi | vidēja | 2 p. | Nosauc neatgriezenisku pārvērtību piemērus un pazīmes to norisei. |
2. | Atgriezeniskas un neatgriezeniskas pārvērtības | Citi | vidēja | 2 p. | Nosauc atgriezenisku un neatgriezenisku pārvērtību piemērus, kā arī izprot vielu pārvērtību dalījumu. |
3. | Saldējuma ražošana un pārvērtības | Citi | augsta | 4 p. | Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā. |
4. | Vielu maisījumi | Citi | vidēja | 1 p. | Nosaka maisījumu veidus - viendabīgs un neviendabīgs. |
5. | Atdalīšanas metodes | Citi | vidēja | 2 p. | Zina, kādi ir vielu maisījumu atdalīšanas paņēmieni. |
6. | Atdalīšana maisījumiem | Citi | vidēja | 2 p. | Izvēlas atbilstošos atdalīšanas veidus, pamatojoties uz maisījumu - viendabīgs un neviendabīgs. |
7. | Eksperiments par cukura šķīdību | Citi | augsta | 2 p. | Izvēlas mainīgos (“es mainīšu; es mērīšu”) un nemainīgos, kā arī mērāmos lielumus, lai veiktu eksperimentu par vielu šķīdību. |
8. | Priekšmeti maisījuma izveidei | Citi | vidēja | 3 p. | Lieto laboratorijas trauku nosaukumus, izvēloties nepieciešamos traukus un piederumus šķīduma pagatavošanai. |
9. | Izšķīdušās vielas masas daļas aprēķināšana | Citi | vidēja | 1 p. | Vielas masas daļas aprēķināšana, ja zināma izšķīdinātās vielas masa un šķīdinātāja masa. |
Testi
Numurs | Nosaukums | Ieteicamais ilgums: | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
1. | Vielas, to pārvērtības, maisījumi un atdalīšana, škīdumi. | 00:30:00 | vidēja | 25 p. | Treniņtests tēmā "Kā notiek vielu pārvērtības?". Vielu maisījumi, to atdalīšanas metodes, pārvērtības, kā arī šķīdumu gatavošana. |
Mājasdarbu testi (slēpti no skolēniem)
Numurs | Nosaukums | Ieteicamais ilgums: | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
1. | Kā notiek vielu pārvērtības? | 00:30:00 | vidēja | 23 p. | Pārbaudes tests tēmā "Kā notiek vielu pārvērtības?". Vielu maisījumi, to atdalīšanas metodes, pārvērtības, kā arī šķīdumu gatavošana. |