Dabā tīras vielas ir ļoti maz, bet daudz biežāk varam ieraudzīt un saskarties ar maisījumiem.
Pētot dažādu produktu etiķetes, var ieraudzīt, ka daļa produktu ir tīras vielas, bet galvenokārt tie sastāv no dažādām vielām, tāpēc tie ir vielu maisījumi.
 
shutterstock_318566306.jpg shutterstock_286356293.jpg
Vielu maisījums - divu vai vairāku vielu sajaukums.
Sajaucot ūdeni un cukuru, izveidojas vielu maisījums - cukurūdens. Maisījums veidojas arī tad, ja tiek sajauktas brokastu pārslas ar pienu.
 
YCUZD_220812_4261_cukurūdens.png
 
YCUZD_220812_4261_pārslas ar pienu.png
Svarīgi!
Svarīgi atcerēties, ka maisījums veidojas tikai tad, ja nenotiek vielu pārvērtības.
Var izšķirt divu veidu maisījumus:
 
1. Maisījumi, kuros var ieraudzīt atsevišķas vielu daļas.
Piemērs:
Ja tiek sajaukts ūdens ar smiltīm vai sāls ar pipariem, tad var viegli atšķirt dažādās vielas.
shutterstock_1490431379.jpg shutterstock_1745415422.jpg
2. Maisījumi, kuros nevar ieraudzīt atsevišķu vielu daļas.
Piemērs:
Atsevišķas vielu daļiņas nevar ieraudzīt iepriekš minētajā maisījuma piemērā, cukurūdenī. Cukura daļiņas ūdenī nav ieraugāmas, jo tās ir izšķīdušas, bet, garšojot ūdeni, varēs just, ka tas ir salds.
 
shutterstock_1910261743.jpg
 
Vielu maisījums, kurā nevar ieraudzīt atsevišķas vielas ir arī gaiss. Tas ir gāzveida maisījums, kas sastāv no slāpekļa, skābekļa, ogļskābās gāzes un citām vielām.
 
shutterstock_462115219.jpg