Mums visapkārt ir daudz dažādu ķermeņu, kas veidoti no vielām, bet vielas sastāv no vēl sīkākām daļiņām. Vielas, veidojot kādu ķermeni, ieņem noteiktu formu, tāpēc ķermeņiem ir raksturīga forma, kā arī tiem var noteikt masu un tilpumu. Piemēram, monēta ir ķermenis, kas ir veidots no vielas - īpaša metāla - vara, bet ķermenis - ledus gabaliņš sastāv no vielas - ūdens.
 
YCUZD_220718_4056_viela-ķermenis.png
 
Pavēro vidi sev apkārt! Tu noteikti vari ieraudzīt vairākas vielas, kas veido apkārtējo pasauli. Piemēram, virtuvē atrodamais cukurs, sāls un soda ir vielas. Tāpat arī laukā esošās smiltis, dolomīts, ģipsis vai skābeklis un ogļskābā gāze gaisā, arī ir vielas.
 
YCUZD_220721_4108_salt_sāls.png YCUZD_220721_4108_sand_smiltis.png YCUZD_220721_4108_dust cloud_putekļu mākonis.png
Svarīgi!
Atceries, ka vielas var būt gan cietas, gan šķidras, gan arī gāzveida.
Ūdens ir šķidrs, bet tam nokļūstot zemākā temperatūrā, notiek sacietēšanas jeb sasalšanas process, kurā ūdens pārvēršas par cietu ledu. Ja ir liels karstums un ūdens sāk vārīties, tad var novērot iztvaikošanu - ūdens pārvēršanos par gāzi. Ja viela no gāzveida stāvokļa pārvēršas par šķidru, to sauc par kondensāciju.
 
YCUZD_220721_4091_agregātstāvokļi.png
 
Apskati tabulā vielu un maisījumu stāvokļu piemērus.
 
Ciets
Šķidrs
Gāzveida
 shutterstock_1903478110.jpg
metāls
 shutterstock_253044214.jpg
eļļa
 shutterstock_1899446581.jpg
hēlijs
 shutterstock_1929703763.jpg
stikls
 shutterstock_1939319887.jpg
šokolāde
 shutterstock_1703285752.jpg
ūdens tvaiki
 shutterstock_129145706.jpg
svece
 shutterstock_154770068.jpg
limonāde
 shutterstock_462115219.jpg
gaiss
 
Vielu īpašības
Vielām ir noteiktas īpašības, kas ļauj tās atpazīt un lietderīgi izmantot. Apskati attēlus ar 3 dažādām vielām. Vai vari tās atpazīt?
 
shutterstock_615908132.jpg shutterstock_1100924789.jpg shutterstock_710115955.jpg
 
Galvenās īpašības, pēc kurām var raksturot vielas, ir stāvoklis (ciets, šķidrs vai gāzveida), krāsa un smarža. Piemēram, attēlos redzamās vielas ir cietas un vienādā krāsā - baltas, tomēr ieskatoties var pamanīt atšķirības vielu daļiņu lielumā, kā arī spīdumā. Pasmaržojot un garšojot vielas, tās varētu atšķirt vēl labāk. Rūpīgi nosakot vielu īpašības, var atpazīt, ka attēlos redzams cukurs, sāls un soda.
Svarīgi!
Lai noteiktu nezināmu vielu īpašību jābūt uzmanīgam ar garšas un smaržas noteikšanu, jo daudzas vielas ir bīstamas cilvēka veselībai un nav lietojamas uzturā.
Citi vielu īpašību piemēri apskatāmi zemāk attēlā.
 
YCUZD_220721_4097_Vielu īpašības.png
 
Lai noteiktu vai viela sajaucas ar ūdeni, vislabāk to pārbaudīt praktiski, bet tabulā var apskatīt dažus piemērus.
 
Vielas, kas sajaucas ar ūdeni
 
Vielas, kas nesajaucas ar ūdeni
 
shutterstock_1054188185.jpg
sīrups
shutterstock_510144772.jpg
eļļa
shutterstock_1910261743.jpg
cukurs
shutterstock_1490431379.jpg
smiltis