23. maijs - ĶĪMIJA
EKSĀMENS VIDUSSKOLAI
Lai noskaidrotu sāls (NaCl) saturu pārtikas produktos, izmanto titrēšanu ar HgNO32 šķīdumu slāpekļskābes klātbūtnē. Ķīmiķe Evelīna vēlējās noskaidrot sāls saturu savas vecmāmiņas ceptajā rupjmaizē.
 
Viņa nosvēra \(11,26\) \(g\) maizes parauga, sasmalcināja un ievietoja \(200,0\) \(mL\) mērkolbā, pievienoja reaģentus olbaltumvielu atdalīšanai un atšķaidīja līdz atzīmei. Šķīdumu filtrēja caur kroku filtru un \(25,00\) \(mL\) dzidrā filtrāta pievienoja indikatoru un slāpekļskābi un titrēja ar dzīvsudraba(II) nitrāta šķīdumu.
 
Titrēšanu veica 3 reizes, un patērēto titranta tilpumu Evelīna apkopoja 1. tabulā.
 
1. tabula. Titrēšanā patērētais HgNO32 šķīduma tilpums
Nr. V HgNO32 šķīduma, mL
1. 2,48
2. 2,49
3. 2,47
 
 
Tā kā Evelīna nezināja precīzuHgNO32  šķīduma koncentrāciju, viņa to standartizēja, titrējot \(10,00\) \(mL\) \(0,1000\) \(M\) KCl šķīdumu. Arī šo titrēšanu viņa veica 3 reizes, un rezultāti apskatāmi 2. tabulā.
 
2. tabula. Titrēšanā patērētais HgNO32 šķīduma tilpums
Nr. V HgNO32 šķīduma, mL
1. 10,16
2. 10,20
3. 10,14
 
Aprēķini, kāds ir sāls masa (g) izmantotajā maizes paraugā! Atbildi ieraksti, atstājot trīs ciparus aiz komata!
 
mNaCl = \(g\)
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!