Teorija

Garumu vai attālumu var mērīt milimetros, centimetros, decimetros, metros, kilometros.
 
mervienibas_pp.jpg
Svarīgi!
\(1\) \(cm\) \(=\) \(10\) \(mm\)
\(1\) \(dm\) \(=\) \(10\) \(cm\) \(=\) \(100\) \(mm\)
\(1\) \(m\) \(=\) \(10\) \(dm\) \(=\) \(100\) \(cm\) \(=\) \(1000\) \(mm\)
\(1\) \(km\) \(=\) \(1000\) \(m\)
Priekšmetu masu var noteikt gramos, kilogramos, centneros,tonnās.
 
mervienibas_pp22.jpg
Svarīgi!
\(1\) \(kg\) \(=\) \(1000\) \(g\)
\(1\) \(cnt\) \(=\) \(100\) \(kg\)
\(1\) \(t\) \(=\) \(1000\) \(kg\) \(=\) \(10\) \(cnt\)
Atceries!
Cilvēki sadzīvē bieži vien masas vietā lieto vārdu svars. Tas nav pareizi. 8. klasē fizikā Tu mācīsies, ka svars ir kaut kas cits. Tāpēc nesaki - cik ir mans svars, cik ir šo konfekšu svars. Saki: cik liela ir mana masa, cik ir šo konfekšu masa.
 
Tilpumu mēra mililitros, litros un hektolitros.
Litrs ir tilpuma vienība, ko sadzīvē lieto visbiežāk (piemēram, piena pakas tilpums ir \(1\) \(l\)).
Lielākus tilpumus mēra hektolitros (piemēram, vannas tilpums ir \(1\) \(hl\)).
Lai izmērītu mazus tilpumus, lieto mililitrus (piemēram, glāzē var ieliet \(250\) \(ml\)).
 
mervienibas_pp33.jpg.
Svarīgi!
\(1\) \(l\) \(=\) \(1000\) \(ml\)
\(1\) \(hl\) \(=\) \(100\) \(l\)
Sakarības ir jāzina, lai varētu mērus saskaitīt un atņemt, kā arī salīdzināt.
Lai pārveidotu lielākas mērvienības mazākās, ir jāreizina.
Piemērs:
\(2\) \(m = 2000\) \(mm = 2⋅1000\) \(mm\), jo \(1\) \(m = 1000\) \(mm\)
\(4\) \(m = 40\) \(dm = 4⋅10\) \(dm\), jo \(1\) \(m = 10\) \(dm\)
Lai pārveidotu mazākas mērvienības lielākās, ir jādala.
Piemērs:
\(5000\) \(m = 5\) \(km = (5000 : 1000)\) \(km\), jo \(1000\) \(m = 1\) \(km\)
\(600\) \(mm = 60\) \(cm = (600 : 10)\) \(cm\), jo \(10\) \(mm =1\) \(cm\)
Vai tu zini, cik ēdamkarotes ietilpst vienā glāzē?
  
Ne katram mājās ir virtuves svari un ne vienmēr ir tik daudz laika, lai katru sīkumu nosvērtu. Ēdienu pagatavošanā kā mērtrauki var tikt izmantoti dažādi virtuves piederumi, kā piemēram karotes.
Ēdamkarote ir visbiežāk izmantotā karošu mērvienība. Tajās mēra cukuru, miltus, skābo krējumu, etiķi, eļļu, saldo krējumu un citus produktus. Ēdamkarotē ietilpst vidēji \(15\) – \(30\) \(g\) produkta.
Tējkarotes mērvienību parasti izmanto, lai precīzi noteiktu nelielu daudzumu. Tējkarotēs mēra garšvielas (sāli, cukuru, kanēli), piedevas (sodu, cepamo pulveri, kartupeļu cieti), šķidrumus (etiķi un eļļu) un citas ēdiena sastāvdaļas (medu, sinepes, mārrutkus). Tējkarotē ietilpst aptuveni \(8\) – \(10\) \(g\) produkta.
Attēlā iespējams redzēt cik karotes nepieciešams, lai piepildītu noteiktu daudzumu glāzē.
  
ēdamkarotes konversijas.png