PIRMĀ SEMESTRA NOSLĒGUMA TESTI
Pārtikas rūpniecība ir nozare, kas nodarbojas ar pārtikas produktu ražošanu, pārstrādi un iepakošanu, lai nodrošinātu cilvēkus ar nepieciešamo uzturu. Tā ietver dažādus ražošanas posmus, sākot no lauksaimniecības izejvielu sagatavošanas līdz gatavās produkcijas nonākšanai pie patērētājiem.

Šī nozare ir cieši saistīta ar lauksaimniecību, jo lielākā daļa izejvielu, piemēram, graudi, augļi, dārzeņi, piens un gaļa, tiek iegūti tieši no dabas resursiem. Pārtikas rūpniecība attīstās atbilstoši pieprasījumam un tehnoloģiju progresam, tāpēc mūsdienās tiek izmantotas modernas metodes produktu uzglabāšanai un transportēšanai, nodrošinot to ilgāku derīguma termiņu un kvalitāti.
Pārtikas rūpniecība iedalās vairākās nozarēs, tostarp maizes un miltu izstrādājumu ražošanā, gaļas un piena produktu pārstrādē, kā arī dzērienu, saldumu un konservētu produktu ražošanā. Katrā reģionā šīs nozares attīstība ir atkarīga no vietējiem dabas resursiem un patērētāju paradumiem.
1.Maizes un miltu izstrādājumu ražošana
- Latvijā tiek ražota plaša maizes un konditorejas izstrādājumu klāsts, izmantojot vietējos graudus.
- Latvijas Maiznieks – piedāvā dažādu veidu maizes, tostarp "Īstenā" rudzu pilngraudu maizi.
- Dobeles dzirnavnieks – viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem, kas nodrošina augstas kvalitātes miltus maizes ražotājiem.
2. Piena produktu pārstrāde
- Latvijā ir attīstīta piena pārstrādes nozare, kas ražo plašu produktu klāstu.
- Food Union – piedāvā plašu piena produktu klāstu, tostarp kefīru, jogurtus un sierus.
- Latvijas Piens – specializējas piena produktu ražošanā, nodrošinot augstas kvalitātes produktus vietējā tirgū.
3.Gaļas produktu pārstrāde
- Latvijā darbojas vairāki gaļas pārstrādes uzņēmumi, kas ražo dažādus gaļas izstrādājumus.
- Gaļas nams Ādaži – piedāvā plašu gaļas produktu klāstu, tostarp desas un kūpinājumus.
- Rēzeknes Gaļas Kombināts – ražo tradicionālus gaļas produktus pēc sentēvu receptēm.
- Senlejas – specializējas bioloģiskās gaļas ražošanā un pārstrādē.
4.Dzērienu ražošana
- Latvijā tiek ražoti dažādi dzērieni, gan alkoholiskie, gan bezalkoholiskie.
- Cido – viens no vadošajiem sulas ražotājiem Latvijā, piedāvājot plašu sulas, nektāru un dzērienu klāstu.
- Latvijas Balzams – specializējas stipro alkoholisko dzērienu ražošanā, tostarp degvīna un liķieru.
5. Saldumu ražošana
- Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kas ražo dažādus saldumus.
- Skrīveru Saldumi – pazīstami ar piena konfektēm "Gotiņa" un augstākās kvalitātes šokolādi.
- Orkla Latvija – piedāvā plašu saldumu un uzkodu klāstu, tostarp šokolādes un konfektes.
- Saldus pārtikas kombināts – specializējas piena konfekšu un marmelādes ražošanā.
Liela nozīme ir arī pārtikas drošībai un kvalitātei, jo produktiem jāatbilst noteiktiem standartiem, lai tie būtu droši lietošanai. Mūsdienās arvien vairāk tiek pievērsta uzmanība veselīgam uzturam, kas veicina bioloģiskās pārtikas un videi draudzīgu ražošanas metožu attīstību. Pārtikas rūpniecība ir būtiska tautsaimniecības sastāvdaļa, jo nodrošina ne tikai iedzīvotāju uzturu, bet arī darba vietas un ekonomisko izaugsmi.
Pārtikas rūpniecība ir viena no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā, jo tā nodrošina iedzīvotājus ar pārtiku, veicina lauksaimniecības attīstību un rada darba vietas. Latvijā šī nozare ir cieši saistīta ar vietējiem dabas resursiem un tradicionālajiem pārtikas produktiem, piemēram, piena produktiem, maizi, gaļas izstrādājumiem un zivju produktiem.
Latvijā ir vairāki lieli un nozīmīgi pārtikas ražošanas uzņēmumi. Piena pārstrādes nozarē izceļas "Food Union", kas apvieno tādus labi zināmus zīmolus kā Rasa, Valmiera un Limbažu piens, kā arī uzņēmums "Tukuma piens", kas ražo populāro Baltais produkciju. Gaļas pārstrādē vadošie uzņēmumi ir "Rīgas Miesnieks" un "Forevers", kas ir viens no lielākajiem vietējiem ražotājiem.

A/S Rīgas piena kombināta ražotie Kārums sieriņi
Maizes ražošanā lielu lomu spēlē "Latvijas Maiznieks", "Hanzas Maiznīca" un "Lāči", kas ir pazīstami ar tradicionālajiem rudzu maizes izstrādājumiem. Savukārt zivju pārstrādes nozarē nozīmīgi uzņēmumi ir "Karavela", kas ražo Kaija produkciju, un "Brīvais Vilnis", kas specializējas konservētu zivju ražošanā.
A/S "Laima" ir viena no pazīstamākajām un tradīcijām bagātākajām saldumu ražotnēm Latvijā. Tās vēsture aizsākās 19. gadsimtā, un gadu gaitā uzņēmums ir kļuvis par nozīmīgu Latvijas šokolādes un konditorejas izstrādājumu ražotāju. "Laima" ir pazīstama ar savām augstas kvalitātes konfektēm, šokolādi un citiem saldumiem, kas veidoti, ievērojot gan klasiskās receptes, gan mūsdienu tendences.
Uzņēmuma zīmols simbolizē tradīcijas, rūpīgi izstrādātu garšu un emocionālu saikni ar patērētājiem. Daudzas no tā ražotajām konfektēm ir kļuvušas par neatņemamu Latvijas kultūras un ikdienas sastāvdaļu, un tās bieži tiek uzskatītas par īpašiem suvenīriem vai dāvanām. "Laimas" produkcija ir atpazīstama ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskajā tirgū, kur tā turpina iepriecināt gardēžus ar savu unikālo garšas pieredzi.

Laimas šokolādes muzejs
Pārtikas rūpniecība Latvijā ir orientēta ne tikai uz vietējo tirgu, bet arī uz eksportu, un daudzi uzņēmumi veiksmīgi eksportē savus produktus uz Eiropas Savienības un citiem pasaules tirgiem. Nozarei ir liela nozīme ekonomikas attīstībā, jo tā cieši sadarbojas ar lauksaimniekiem, nodrošinot stabilu pieprasījumu pēc vietējām izejvielām. Turklāt arvien vairāk tiek pievērsta uzmanība veselīgai pārtikai un bioloģisko produktu ražošanai, kas veicina nozares attīstību un jaunu produktu izstrādi.
Latvijas pārtikas rūpniecība ir nozīmīga apstrādes rūpniecības sastāvdaļa, veicinot ekonomisko izaugsmi un nodarbinātību. 2022. gadā pārtikas sektors veidoja 19% no visiem apstrādes rūpniecībā nodarbinātajiem, un produkcijas izlaide sasniedza 2,5 miljardus eiro. No kopējā nozares apgrozījuma 42,5% tika eksportēti.