Kas ir Lāčplēša diena un kā svinēt Latvijas valsts svētkus?

Ik gadu 11. novembrī Latvijā atzīmējam Lāčplēša dienu - par Latvijas neatkarību kritušo karavīru piemiņas dienu, kas īpaši atzīmē Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Šajā nedēļā iesākas tā dēvētā patriotu vai patriotisma nedēļa, kura noslēdzas 18. novembrī, kopīgi svinot Latvijas Republikas Proklamēšanas dienu.

Kas ir Lāčplēša diena? Ko vari darīt kopā ar klases biedriem, draugiem un ģimeni, godinot valsts varoņus? Kāpēc valsts piemiņas un svētku dienas ir nozīmīgas? Kā svinēt Latvijas dzimšanas dienu? Uz sarunu aicinājām vairākus skolotājus un vecākus, lai uzzinātu, kā viņi atzīmē un svin Latvijas valsts svētkus savā skolā, klasē, kolektīvā vai ģimenes lokā. Rakstā atradīsi arī praktiskas idejas kopīgām nodarbēm un saites uz vērtīgiem materiāliem.



Uz sarunu aicinājām angļu valodas skolotāju un trīs bērnu mammu Kristīni Kareli. Kristīne jau 30 gadus vada arī folkloras kopu “Tarkšķi”, ik dienu ap sevi pulcējot dažāda vecumu bērnus, jauniešus un pieaugušos un mācot viņiem iemīlēt latviešu tautasdziesmas un iepazīt latviešu tradīcijas. 2013. gadā saņēmusi apbalvojumu “Eiropas gada cilvēks”, savukārt 2018. gadā Kristīnei piešķirta "Atzinības krusta III šķira". Jautājām kā Kristīnes ģimenē svin Latvijas svētkus un kāpēc tas vispār ir svarīgi.

“Manuprāt, ir jādara, kas neikdienišķs, kaut kas, ko parastā dienā ģimene nedara - kāda kopīga latviešu filmas noskatīšanās, tad svinīgas vakariņas. Kopīga pastaiga, ekskursija vai kāds labs darbs Latvijai - kāda stūrīša sakopšana, palīdzēšana kādam. Jauki, ja to izvērš par tradīciju! Mēs savā ģimenē Lāčplēša dienā vienmēr ejam uz Brīvības pieminekli Iecavā, kur ir svinīgs brīdis. Dažkārt kopā ar "Tarkšķiem" esam muzikālā noformējuma sastāvdaļa. Latvijas dzimšanas dienā kopā ar māsu ģimenēm un mammu tiekamies vēlajās brokastīs, kur kopīgi sanesam glīti noformētus ēdienus, nodziedam Latvijas himnu, dažkārt vēl kādu patriotisku dziesmu, izspēlējam kādu spēli vai viktorīnu par Latviju un kopīgi pavadām ģimeniski patriotisku laiku.”

Kristīne dalās arī pāris idejās, kas var noderēt darbam klasē, kādā kolektīvā vai mājās.
 

PROJEKTS “MANS VARONIS”

Interesants un vērtīgs projekts "Mans varonis", kad katrs izvēlās vienu "Latvijas lepnuma" varoni, konspektē informāciju par viņu un pēc tam to prezentē citiem. Tādējādi iespējams iepazīt nesavtīgus cilvēkus, ar kuriem visi kopā varam lepoties.
VIKTORĪNA PAR LATVIJU

Lieliska nodarbe klases stundai vai svētku brīdim ģimenes lokā var būt viktorīna par Latviju - iespēja pārbaudīt savas zināšanas par Latviju, Latvijas vēsturi un citām tēmām. Atrodi kādas jau gatavas viktorīnas vai jautājumus izdomā kopā ar draugiem!
KLASES IZROTĀŠANA, UGUNSKURS UN KARAVĪRU DZIESMAS

Ugunskura iekuršana, karavīru dziesmu dziedāšana. Vispār, ļoti vērtīga, ir tieši kopā darbošanās - klases telpas noformēšana svētku noskaņās un Latvijas krāsās, patriotiskas piespraudes gatavošana vai lukturīša taisīšana. Kopīgas darbošanās laikā vieglāk un dabiskāk raisās dažādas sarunas, ir laiks ieklausīties vienam otrā un nesteidzīgi atbildēt uz jautājumiem.


Trīs bērnu mamma, vizuālās mākslas skolotāja Egija Tīse, sagaidot Lāčplēša dienu, dalās ar radošām idejām kopīgām aktivitātēm.

"Pats būtiskākais, manuprāt, ir gadu no gada apzināt un pieminēt iesaistītos - savās ģimenēs, draugu ģimenēs, savā pilsētā, valstī kopumā. Ģimenes kopīga došanās lāpu gājienā, svecīšu nolikšana Brāļu kapos, kādas filmas vai dokumentāla video noskatīšanās, muzeja apmeklējums vai ģimenes foto albumu pārskatīšana, ja tādi ir."
 

PAŠA RADĪTS ORDENIS

Lāčplēša dienā mēs godinām tos, kas drošsirdīgi un varonīgi cīnījās, aizstāvot savu tautu un savu valsti. Par Lāčplēša dienu varam runāt dziļāk, domājot par tēmām - drosme, drošsirdīga rīcība, varonība. Kāds ir drosmīgs cilvēks? Kāda ir drošsirdīga rīcība? Kurās situācijās es rīkojos drosmīgi?
Interesants uzdevums varētu būt Lāčplēša ordeņa vai Drosmes ordeņa radīšana - zīmējot, līmējot, aplicējot. Kāds izskatītos Tavs Lāčplēša ordenis un kam Tu to vēlētos dāvināt klasē, skolā, savā ģimenē? Par kādu rīcību, īpašību šis cilvēks būtu pelnījis ordeni? Tas var būt arī “labo darbu ordenis” vai “pateicības ordenis”. Tu vari radīt arī ordeni pats sev, padomājot un izstāstot, kas ir tās īpašības vai labie darbi, kāpēc arī pats būtu pelnījis šādu ordeni.
GAISMAS LUKTURĪTIS

Vēl viens radošs darbs - gaismas lukturīša pagatavošana. Jebkura izmēra burciņa, kas nokrāsota ar guaša vai akrila krāsām, aplīmēta ar dabas veltēm, izdekorēta ar kādu podziņu vai lentīti, var kļūt par skaistu un patriotisku dekoru. Iededzot sveci šādā paša gatavotā lukturītī un novietojot to uz palodzes vai iekarinot to koka zaros pie mājas, mēs varam ne tikai vairot gaismu šajā tumšajā rudens laikā, bet pateikt lielu paldies gan vēstures varoņiem, gan labajiem un mīļajiem cilvēkiem sev visapkārt. Vienkāršs, bet skaists dekors ar dziļi simbolisku nozīmi - vairot gaismu, darīt labus darbus, palīdzēt gaismai uzvarētu tumsu.


Madara Birne, divu meitu mamma un pirmsskolas skolotāja dalās ar idejām, kā Lāčplēša dienu un valsts svētkus atzīmēt kopā ar mazākajiem brāļiem un māsām.

"Lāčplēša dienā mēs - bērnudārza grupiņa, katru gadu dodamies nolikt svecītes Brāļu kapos. Pirms tam izstāstam, kāpēc tur dodamies. Izrunājam, ka bija laiki Latvijai, kad karavīriem bija jācīnās par mūsu valsti, jo to sev vēlējās paņemt citas valstis - pirmsskolā nenosaucam nevienu šo valsti.  Runājam par to, ka daudzi gāja bojā šajās cīņās un šajā dienā mēs aizdedzam svecīti pateicībā par to, ka bija šādi karavīri, kuri cīnījās par Latviju un gāja bojā."
 

VELTĪJUMS LATVIJAI

Skaists un kopīgs darbs var būt veltījuma gatavošana Latvijai dzimšanas dienā. Latvijas kontūra no dabas materiāliem, mandala, gaismas instalācija - viss, ko bērni var radīt paši savām rokām. Darbu var veikt gan iekštelpās, gan ārā. Šī gatavošanās tad arī kļūst par svētku svinēšanu. Kad darbiņš padarīts, kopīga Latvijas himnas nodziedāšana, tautasdziesmas un kāda rotaļa. Vecāko klašu skolēni var radīt savu veltījumu dzejoļa vai stāsta veidā.
SVINĪGA ROTA UN SARUNA PAR MŪSU ZEMI

Kopīga dekora gatavošana Latvijas karoga krāsās - lentīte, atstarojoša piespraude vai neliela rota. Gatavojot darbiņu, svarīgi sarunāties par to, kas tad ir Latvija. Mazākiem bērniem tas ir abstrakts jēdziens. Varat runāt par Latvijas bagātībām - upēm, ezeriem, jūru, mežiem, dzīvniekiem, kukaiņiem u.c. Par pašiem cilvēkiem. Par to, kas mums sagādā prieku dzīvot Latvijā.

 


 

Šeit varēsi atrast saites uz dažādiem vērtīgiem materiāliem, testiem un citiem informācijas avotiem par Lāčplēša dienu un Latvijas valsts vēsturi.

Informatīvi un izglītojoši materiāli portālā Uzdevumi.lv:

Latvijas vēsture un Lāčplēša diena kino, mūzikā un literatūrā:

  • Mēmā kino filma “Lāčplēsis” (1930) / filmas.lv
  • Spēlfilma “Rīgas sargi” (2007) / filmas.lv
  • Spēlfilma “Dvēseļu putenis” (2019) / filmas.lv
  • Dokumentālā filma “Jaunatne Latvijas brīvības cīņās” (2014) / replay.lv
  • Dokumentālā filma "Bermontiāde” (2009) /  filmas.lv
  • Līgas Rozentāles un Agneses Aizpurietes lasāmgrāmata ģimenei “Dāvana Latvijai” (2019)
  • Andreja Pumpura eposs “Lāčplēsis” / enciklopedija.lv
  • Raiņa luga “Uguns un nakts” / enciklopedija.lv
  • Ausmas Ālmanes dzejolis “Lāčplēša dienā”
  • Ulda Berķa dzejolis “Lāčplēša dienai”
  • Lidijas Bērzes dzejolis “Lāčplēša dienā”
  • Naura Gekiša dzejolis “Lāčplēša dienai”
  • Viļņa Salaka dziesma “Daugaviņa māmuliņa: veltījums Lāčplēša dienai”


Lai vērtīga kopā būšana un sarunas, godinot mūsu mīļo zemi Latviju! Lai skaists un patriotisku sajūtu pilns šis svētku laiks!

Novēl Uzdevumi.lv komanda

 

publicēts: