Kā izmantot Uzdevumi.lv attālinātā mācību stundā?

Aizvadīto divu mācību gadu laikā skolotāji ātri un veiksmīgi spējuši pielāgoties epidemioloģiskās situācijas prasībām un attālināto mācību procesam. Lai palīdzētu Jums atsvaidzināt zināšanas par Uzdevumi.lv iespējām, kas noderēs, atsākot attālinātās mācības arī šajā mācību gadā, piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kā izmantot portālu neklātienes stundu organizēšanai.

 

Attālinātas mācību stundas organizēšana

Lai iecerētā stunda izdotos, kā paredzēts, sākotnēji ir svarīgi pievērst uzmanību organizatoriskiem jautājumiem.

  1. Izvērtējiet, vai ir nepieciešama tiešsaistes stunda vai stundas ieraksts. Ja stunda tiek vadīta tiešsaistē, jārēķinās, ka skolēniem var būt problēmas ar interneta savienojumu. Ja stundu ierakstāt atsevišķi, varat ierakstu nosūtīt skolēniem, kuri to pēc tam var noskatīties sev ērtā laikā.
     
  2. Ja vadāt stundu tiešsaistē, jau sākumā pārliecinieties, ka visi Jūs redz un dzird, lai laicīgi varat novērst tehniskas problēmas, ja tādas rodas.
     
  3. Tiešsaistes stundas sākumā vienojieties ar skolēniem par stundas kārtību. Izrunājiet, kurā brīdī un kādā veidā skolēni varēs uzdot jautājumus. Atgādiniet skolēniem tiešsaistes stundas noteikumus, piemēram, 
  • kamēr kāds runā, citiem ir izslēgti mikrofoni;
  • ja kāds vēlas izteikt viedokli, "paceļ roku" čatā;
  • arī tiešsaistes stundās jāsaglabā cieņa vienam pret otru.

 

Jaunas tēmas apguve

Uzsākot jaunas tēmas apguvi attālināti, iesakām skolotājiem izmantot sadaļas ”Virtuālā skola” iespējas. Virtuālajā skolā ir pieejami jau gatavi mācību materiāli (teorija, uzdevumi un testi) 1.-12. klasei, ko ērti izmantot attālinātās stundās. Tāpat dažādos priekšmetos ir publicēts mācību saturs, kas veidots, balstoties uz Skola2030 paraugprogrammām. Šos priekšmetus Virtuālajā skolā varat atrast pēc nosaukuma - tam klāt pieminēts projekta “Skola2030” nosaukums, piemēram, Matemātika (Skola2030) vai Latviešu valoda (Skola2030).

Ja stundas laikā dalāties ar savu ekrānu, atverot aktuālo tēmu Virtuālajā skolā, Jums ir iespēja ieslēgt prezentācijas režīmu, kas padarīs saturu lielāku un labāk saredzamu arī skolēnu ekrānos. Režīms darbojas gan kopīgi apskatot teorijas materiālus, gan pildot uzdevumus vai testus. Papildus varat e-pastā, e-žurnālā vai izmantotās video pārraides platformas čatā nosūtīt skolēniem saiti uz Uzdevumi.lv materiāliem, ko rādāt stundas laikā, lai izglītojamie var ērti izsekot līdzi apgūstamam mācību saturam.

Noderīgi:

 

Tēmas atkārtošana un nostiprināšana

Mācību stundas neatņemama sastāvdaļa ir tēmu atkārtošana un iegūto zināšanu nostiprināšana. Lai skolotājam būtu vieglāk izprast, cik labi skolēni apguvuši konkrēto mācību saturu, sadaļā "Pārbaudes darbi" varat izveidot īsu 3-5 minūšu zināšanu pārbaudes testu, ko uzdot skolēniem, piemēram, stundas sākumā. Sistēma skolēnu atbildes izlabos automātiski un Jūs savā skolotāja profilā uzreiz varēsiet ērti pārskatīt skolēnu rezultātus. Tas palīdzēs izvērtēt skolēnu zināšanu stiprās un vājās puses un noskaidrot nepieciešamo atbalstu.

Noderīgi: Pamācība: Digitālu pārbaudes darbu izveidošana
 

Mācību sasniegumu vērtēšana

Lai saglabātu spēju organizēt kvalitatīvu mācību procesu attālinātā režīmā, skolotājam ir svarīga jebkura iespēja ietaupīt laiku ikdienas darbos. Uzdevumi.lv var kļūt par Jūsu asistentu - izveidojiet digitālu mājasdarbu vai pārbaudes darbu portāla sadaļā "Pārbaudes darbi" un skolēnu atbildes Uzdevumi.lv sistēma izlabos Jūsu vietā! Veidojot pārbaudes darbu, varat izmantot jau portālā pieejamos materiālus, kā arī iekļaut darbā sevis veidotus uzdevumus. Pārbaudes darbam varat norādīt dažādus iestatījumus, kas palīdzēs cīnīties ar attālināto mācību laikā īpaši aktuālo norakstīšanas problēmu. Pēc darba izpildes skolēnu rezultātus varat ērti pārnest uz E-klases vai Mykoob žurnālu.

Sevis izveidotos pārbaudes darbus Jums ir iespēja kopīgot arī ar kolēģiem, tādējādi veicinot pieredzes apmaiņu. Tāpat arī Jūs varat saņemt citu skolotāju veidotus darbus. Iespēja kopīgot savus un saņemt citu kolēģu darbus pieejama ar aktīvu PROF pieslēgumu. Vairāk par šo iespēju lasiet šeit: “Pārbaudes darba kopīgošana ar citiem skolotājiem”

Noderīgi:


Padziļinātu informāciju par visām Uzdevumi.lv sadaļām, kā arī sertifikātu par IKT izmantošanu mācību procesā varat iegūt mūsu tiešsaistes kursā skolotājiem - IKT kurss "Uzdevumi.lv iekļaušana mācību procesā".

Jautājumu gadījumā, droši sazinieties ar mums! Ar prieku palīdzēsim. E-pasts: info@uzdevumi.lv

 

Veiksmi un izturību jums, dārgie skolotāji!

publicēts: