Lai gan attālinātais mācību process vairs nav nekas jauns un nezināms, tas atkārtoti liks lielu slogu uz vecāku pleciem. Iespējams, ka bērna iepriekšējā pieredze attālināto mācību laikā ļaus viņam iejusties esošajos apstākļos daudz ātrāk un veiksmīgāk, tomēr tas neatsvērs klātienes mācību procesu un nemazinās vecāku iesaisti tajās. Šajā rakstā esam sagatavojuši ieteikumus, kas Jums kā vecākam var palīdzēt atbalstīt bērnu attālināto mācību laikā.

Sekojiet līdzi mācību procesam

Viens no attālināto mācību pozitīvajiem aspektiem ir tas, ka tās dod iespēju apjaust sava bērna prasmes, darba spējas un attieksmi pret mācībām. Vecāks ikdienā var sekot līdzi sava bērna mācību procesam un to sasniegumiem. Arī bērnam ir svarīgs vecāku atbalsts, tāpēc ir ļoti būtiski sekot līdzi viņa progresam, lai jebkurā brīdī spētu reaģēt un pēc nepieciešamības iesaistīties problēmu risināšanā. Izmantojiet iespēju sekot līdzi bērna mācību gaitai Uzdevumi.lv sadaļā “Mani bērni”, kā arī aktivizējiet savā vecāka profilā e-pasta vēstules, lai nepalaistu garām svarīgu informāciju:

  • paziņojumi par bērnam uzdotajiem pārbaudes darbiem portālā;
  • ikmēneša pārskats par bērna rezultātiem pārbaudes darbos un patstāvīgi apgūtajām tēmām Virtuālajā skolā;
  • iknedēļas pārskats par bērna neizpildītajiem vai nesekmīgi izpildītajiem pārbaudes darbiem, ja tādi būs.

Aktivizēt e-pasta vēstules un paziņojumus par bērna mācību norisi iespējams Jūsu vecāka profila sadaļā “Mans profils”.

Atbalstiet un izrādiet interesi

Ir svarīgi, lai vecāki īstajā brīdī izrādītu interesi un sniegtu atbalstu gan bērna veiksmēs, gan neveiksmēs, tomēr vienlaicīgi jāļauj bērnam būt arī patstāvīgam. Esiet ieinteresēts par mācību satura apguvi, pārliecinieties, vai bērnam nav nepieciešama kāda palīdzība teorijas izprašanā vai uzdevumu skaidrošanā. Nepalaidiet garām brīdi, kad bērnam zūd motivācija mācīties!

Ja saprotat, ka bērnam ir papildus jāapgūst kādas tēmas vai jānostiprina zināšanas, mudiniet šīs tēmas apgūt Uzdevumi.lv Virtuālajā skolā. Portāls skolēnam piedāvā plašu mācību materiālu klāstu - uzdevumus, teoriju un testus, kas dod iespēju bērnam mācīties pašam. Par katru pareizi izpildīto uzdevumu bērns saņem punktus un sacenšas ar saviem klasesbiedriem Uzdevumi.lv Topā - sacensības gars kalpo kā papildus motivācija kvalitatīvai tēmu apguvei.

Palīdziet sastādīt mācību plānu

Kad ierastais dienas ritms atkal tiek mainīts, bērnam var rasties trauksme un apjukums, kā pārorganizēt ikdienas darbus. Kopā pārskatiet uzdoto un palīdziet sastādīt mācību plānu. Laiku jāsaplāno tā, lai tā pietiktu visiem veicamajiem uzdevumiem, kā arī atpūtas pauzēm. Tāpat būtiski, lai darbi būtu sakārtoti pēc to svarīguma, piemēram, tiešsaistes stundas, mājasdarbi, interešu izglītība u. tml. Svarīgi arī saplānot laiku, cik ilgi aizņems katra no darbībām, lai varētu sekot līdzi tam, ka mācības neievelkas vēlā vakarā. Ja redzat, ka mācīšanās nevedas pēc plāna, kopā izanalizējiet laika patēriņu un palīdziet rast risinājumu.

Ļaujiet bērnam kļūdīties

Vecākiem nav jāpilda darbi bērna vietā, bet ir jāļauj viņam pašam nonākt pie risinājuma. Ja vēlaties palīdzēt bērnam attīstīt pašvadītas mācīšanās prasmes, tad jāļauj mācīties individuāli, taču šādas prasmes attīstās pakāpeniski un daudzu gadu garumā.

  • Nebaidieties no tā, ka bērns kļūdīsies. Bērnam ir jāapzinās savas stiprās un vājās puses un to, ka kļūdas ir mācīšanās procesa neatņemama sastāvdaļa, kas ļaus saprast, ko nākamreiz varētu darīt citādāk
  • Aiciniet bērnu vispirms patstāvīgi iedziļināties uzdotajā un lūgt vecāka palīdzību tikai tad, ja pats netiek galā
  • Esiet bērnam pieejams, lai sniegtu atbalstu un rosinātu bērnu nepadoties

Lai nepieļautu, ka skolēns iestrēgst uzdevumā vai tēmā, ko nesaprot, var noderēt Uzdevumi.lv PROF pakalpojums. PROF palīdz bērnam izanalizēt uzdevumā pieļautās kļūdas pēc uzdevuma izpildes, piedāvājot ne tikai pareizās atbildes, bet arī to skaidrojumu. Ar šīs informācijas palīdzību skolēns var pārliecināties par uzdevuma izpildes pareizību un izprast pareizās atbildes būtību.

Novērtējiet bērna centienus ar atzinību un uzslavām

Bērna pārliecība par saviem spēkiem aug tajā brīdi, kad neviens nešaubās par viņa spējām. Skolēna spējas attīstās, ja viņš tic, ka var lietas paveikt patstāvīgi. Tikpat svarīgi ir, lai atzinību par viņa centību un padarīto darbu sniedz viņa vecāki. Vecāku viedoklis viņam ir īpaši svarīgs.

Sava bērna mācību progresam portālā Uzdevumi.lv varat sekot līdzi sadaļā "Mani bērni", uzklikšķinot uz iespējas "Atvērt statistiku par bērnu". Šajā sadaļā būs redzama informācija, ko skolēns ir mācījies, cik ilgi un cik sekmīgi, kā arī - vai viņš portālā ir izpildījis elektroniskos mājasdarbus. Tāpat ir iespēja salīdzināt sava bērna sasniegumus ar vidējiem rādītājiem klasē un visā Latvijā.

Parūpējieties par līdzsvaru

Ja bērns mājās mācās pārāk ilgi, rodas nogurums, galvassāpes, pārpūle, slikts miegs, mazinās ēstgriba. Bērniem nepieciešami aktīvi mācīšanās brīži, taču tiem jābūt balansā ar fizisko aktivitāšu posmiem. Lai skolēns nenogurtu un spētu uzņemt enerģiju, palīdziet viņam līdzsvarot mācīšanās brīžus ar fiziskām aktivitātēm un atpūtu.

Novēlam vecākiem pacietību un izpratni, kā arī paļauties uz savu bērnu, bet nepieciešamības gadījumā sniegt vajadzīgo atbalstu!

 

Atvērt sadaļu "Mani bērni"
 

 

publicēts: