Vecākiem: Kāda ir vecāku loma bērna mācību procesā?

Mācības ir bērna pirmais atbildīgais darbs, kura laikā veidojas ne tikai jaunas zināšanas, bet tiek apgūtas arī citas būtiskas prasmes un norit socializācijas process. Labiem rezultātiem kā skolā, tā dzīvē būtiska ir paša bērna motivācija un izvirzītie mērķi, taču īpaši svarīgs ir arī vecāku atbalsts. Šajā rakstā skaidrosim, kādu lomu bērna skolas dzīvē ieņem vecāki un kā atbalstīt skolēnu mācību procesā.


Bērna labsajūtas nodrošināšana 

Emocionālai labsajūtai ir liela ietekme uz bērna vēlmi mācīties, uzstādītajiem mērķiem un sasniegtajiem rezultātiem. Vidē, kurā bērns jūtas droši, viņš nebaidīsies būt atklāts par to, kā veicas skolā, kas patīk un kas nepatīk. Ir svarīgi ar bērnu runāt, būt saprotošiem un atbalstošiem, lai mudinātu viņu būt atklātam un laicīgi risinātu tādus sāpīgus jautājumus kā grūtības saprast tēmu, sliktas atzīmes vai nesaskaņas ar klasesbiedriem. Lai parūpētos par bērna labsajūtu:

  • Izrādiet interesi par bērna sajūtām skolā
  • Esiet informēts par bērna mācību progresu un rezultātiem
  • Esiet atbalstošs - ja bērns iegūst sliktu vērtējumu, palīdziet izveidot plānu rezultāta uzlabošanai

Tam, kā bērnam veicas ar mācību tēmu apgūšanu, varat ērti sekot līdzi Uzdevumi.lv sadaļā "Mani bērni". Uzklikšķinot uz iespējas "Atvērt statistiku par bērnu", būs redzama informācija, ko bērns ir mācījies portālā, cik ilgi un cik sekmīgi, kā arī - vai ir izpildījis skolotāja uzdotos elektroniskos mājasdarbus. Šie dati Jums palīdzēs ātri novērtēt situāciju un saprast, vai bērnam ir nepieciešams papildus vecāka atbalsts.
 

Sadarbība ar skolu un pedagogiem

Pozitīva skolas un ģimenes sadarbība ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem skolēna mācību progresā. Jo skolotājs vairāk zinās par bērna stiprajām un vājajām pusēm, jo labāku atbalstu viņš spēs sniegt bērnam skolas gaitās. Vecāki vienmēr var izrādīt iniciatīvu un izrunāt ar skolotāju, kāds atbalsts no abām pusēm būtu nepieciešams bērnam, lai viņš pēc iespējas labāk attīstītu savas spējas. Saziņa ar skolotāju Jums palīdzēs:

  • Uzzināt, kādi ir bērna sasniegumi un rezultāti mācībās
  • Uzzināt, kā bērns sadarbojas ar citiem bērniem, kāds ir komunikācijā
  • Vienoties par nepieciešamajiem bērna atbalsta pasākumiem

Lai Jūs vienmēr būtu informēts par bērna mācību progresu un varētu laicīgi reaģēt, ja nepieciešama palīdzība mācībās, pierakstieties Uzdevumi.lv e-pasta un pārlūkprogrammas paziņojumiem! Uzdevumi.lv piedāvā šādus paziņojumus:

  • Informāciju par bērnam uzdotajiem darbiem sadaļā “Pārbaudes darbi”
  • Atgādinājumu par bērna neizpildītajiem darbiem, kam tuvojas beigu termiņš
  • Paziņojumus par bērna neizpildītajiem un/vai nesekmīgi izpildītajiem pārbaudes darbiem
  • Ikmēneša atskaites e-pastā par bērna progresu portālā
     

Motivēšana sasniegumiem 

Bērna veiksmīgai attīstībai būtiska ir spēja motivēt sevi virzībai uz uzstādīto mērķi. Lai bērns nezaudētu ticību saviem spēkiem un spējai gūt panākumus, nepieciešamības gadījumā atgādiniet, ka ne vienmēr viss izdodas ar pirmo mēģinājumu, bet ir svarīgi nepadoties un turpināt iesākto. 

Kā vērtīgs motivators mācībām bērnam var noderēt Uzdevumi.lv TOPs, kur skolēni var krāt punktus, risinot savas klases uzdevumus sadaļā "Virtuālā skola", un savstarpēji sacensties. Palīdziet bērnam uzstādīt mērķi, uz ko tiekties klasesbiedru TOPā! Sacensība starp klasesbiedriem palīdzēs uzturēt veselīgu konkurences garu un vienlaicīgi nostiprināt skolā apgūstamās zināšanas.
 

Atbalsts grūtību pārvarēšanā

Mācītās tēmas būs vieglāk apgūt, ja skola bērniem veidos pozitīvas asociācijas, tomēr izbēgt no neveiksmēm nav iespējams, un tas var mazināt prieku mācīties. Šādās situācijās bērnam ir svarīgi saprast, ka kļūdīties ir normāli un ka tā ir daļa no mācību procesa. Izstāstiet bērnam par savām kļūdām un iegūtajām mācībām - Jūsu pieredze un atbalsts kalpos kā iedvesma nepadoties.

Mudiniet bērnu mācīties no savām kļūdām! Uzdevumi.lv PROF pakalpojums būs lielisks palīgs, lai bērns varētu patstāvīgi apgūt mācību vielu un efektīvi mācīties no savām kļūdām. PROF dod piekļuvi jebkura uzdevuma skaidrojumam portālā, kas palīdzēs skolēnam vieglāk izpildīt mājasdarbus, sagatavoties ieskaitēm un apgūt tēmas, kuras skolā nav izprastas.
 

Pieslēgt bērnam PROF 


Komunikācija ar bērnu un skolotāju visefektīvāk ļaus saprast, kas Jūsu bērnam ir nepieciešams, lai uzlabotu viņa rezultātus un kāds būtu vislabākais atbalsts, ko Jūs varat viņam sniegt. Vēlam veiksmi un izdošanos!

publicēts: