Šobrīd lielākajai daļai skolēnu mācības joprojām noris attālināti, tāpēc daudz laika tiek pavadīts digitālajā vidē. Ilgās stundas pie datora rada arī riskus saistībā ar interneta lietošanas drošību un svarīgu datu izmantošanu. Esam sagatavojuši ieteikumus, kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība, darbojoties internetā.


Drošas paroles izveide 

Attālināto mācību laikā nākas izmantot ļoti daudz dažādu platformu, kurām nepieciešams veidot personalizētus kontus. Lai platformu izmatošana būtu droša, tās tiek aizsargātas ar katra lietotāja individuālu lietotājvārdu un paroli. Paroļu lietošana aizkavē iespēju piekļūt personas datiem, kurus kāds var izmantot ļaunprātīgi. Ja Tava parole nonāk pie kāda negodīga cilvēka, viņš var ne tikai piekļūt Taviem datiem, bet arī rīkoties Tavā vārdā. Tāpēc svarīgi lietot sarežģītas paroles un neizpaust tās citiem. Iekļauj parolē:

  • lielā un mazā reģistra burtus;
  • ciparus, simbolus un atstarpes;
  • pēc iespējas vairāk zīmju.

Jo parolē vairāk dažādu simbolu, jo grūtāk būs to atminēt. Lai paroli varētu vieglāk atcerēties, veido to, piemēram, no savas mīļākās filmas nosaukuma, mīļākās dziesmas nosaukuma, grāmatas nosaukuma u.c. Iegaumē, ka dažādām interneta platformām labāk izvēlēties katrai savu paroli. Ja kādreiz gadās aizmirst savu Uzdevumi.lv paroli, tad to ir iespējams atjaunot, klikšķinot uz iespējas “Aizmirsi paroli?”, tikai jāņem vērā, ka paroli būs iespējams atjaunot tādā gadījumā, ja Tavā profilā būs reģistrēta un apstiprināta e-pasta adrese.
 

Anonīms vai publisks profils

Svarīgi ir ne tikai tas, cik spēcīgu paroli Tu izmanto kādā no platformām, bet arī tas, kādu informāciju par sevi izpaud citiem. Portālā Uzdevumi.lv ir iespēja izvēlēties, vai savu privātā profila informāciju - vārdu, uzvārdu, profila attēlu - vēlies parādīt citiem lietotājiem, vai nē. Ja vēl neesi sasniedzis 13 gadu vecumu, tad reģistrējoties portālā, Tavs profils uzreiz jau ir anonīms, tas nozīmē, ka informāciju par Tavu profilu redz tikai Tavas skolas skolotāji, kā arī vecāki un privātskolotāji, kuriem dota piekļuve. Ja vēlies, lai Tavs profila vārds, uzvārds un attēls būtu redzams arī citiem Uzdevumi.lv lietotājiem, Tev ir jāsaņem vecāka atļauja padarīt profilu publisku.

Skolēniem virs 13 gadu vecumam vairs nav nepieciešama vecāku atļauja izmantot publisku profilu, to, vai publiskot savu profilu, vai nē, kontrolē pats lietotājs. Izmaiņas par profila privātumu var veikt sadaļā ''Labot profilu'' veicot atzīmi pie rindas ''Es piekrītu piedalīties topos un padarīt savu profilu publisku.''. Tāpat kā publisks, tā arī anonīms profils var piedalīties Topā, taču citiem lietotājiem nebūs redzama informācija par Tavu profilu un vārda/uzvārda vietā būs redzams uzraksts ‘’Anonīms’’. Vairāk par portāla privātuma politiku vari lasīt sadaļā: “Lietošanas noteikumi un privātuma politika”
 

Attēlu izvietošana internetā un portālā Uzdevumi.lv 

Padomā, kāda veida fotogrāfijas Tu ievieto internetā. Atceries, ka jebkurš interneta lietotājs var Tavu fotogrāfiju pārkopēt, pārveidot, arī izķēmot un ievietot vēl vairākās citās interneta vietnēs. Tāpat arī internetā nevajadzētu izvietot citu cilvēku fotogrāfijas un informāciju par tiem. Ja plāno internetā izvietot kāda ģimenes locekļa vai drauga bildi, noskaidro, vai viņam pret to nav iebildumu. Droši vien arī Tev nebūtu patīkami, ja kāds Tavu fotogrāfiju, kuru ļoti nevēlies nevienam atklāt, izvietotu publiskā portālā. 

Arī portāla Uzdevumi.lv lietotājiem ir iespēja pievienot savu profila attēlu. Lai to ievietotu, Tev ir jāveic šādi soļi:

  • savā profilā jāklikšķina uz "Mans profils" lapas augšējā kreisajā stūrī;
  • jāizvēlas iespēja "Labot profilu";
  • jāklikšķina uz "Izvēlēties bildi" un jāveic attēla augšupielāde;
  • beigās jāsaglabā izmaiņas.

Pēc izmaiņu saglabāšanas Uzdevumi.lv administrācija pārbaudīs, vai attēls atbilst portāla prasībām, un, ja viss būs kārtībā, apstiprinās to. Ja savā profilā būsi izvietojis lietošanas noteikumos aizliegtu bildi, tad tā tiks bloķēta un Tev būs jāizvēlas cita bilde. Uzdevumi.lv profilā aizliegts ievietot fotogrāfiju, kurā:

  • attēlota vardarbība vai ieroči;
  • tiek propagandēti tabakas izstrādājumi, alkoholiskas vai narkotiskas vielas;
  • attēlots erotisks saturs, kailas vai nepiedienīgi ģērbtas personas;
  • tiek propagandēti komunistiski vai nacistiski simboli;
  • attēlota diskriminācija pret citas grupas, rases, dzimuma, etniskās vai nacionālās piederības pārstāvjiem;
  • tiek reklamēts kāds produkts, politiska apvienība vai sociāla kustība;
  • aizskarošs, izaicinošs, nepatīkams vai biedējošs saturs, necenzēta valoda.

Tāpat portāla moderators ir tiesīgs bloķēt arī sliktas kvalitātes attēlu, kā arī jebkuru cita veida attēlu, kas varētu būt aizskarošs pret citiem portāla lietotājiem.
 

Informācijas publicēšana internetā

Darbības internetā nav anonīmas, nepieciešamības gadījumā tām var izsekot gan vecāki, gan skolotāji, gan likumu sargājošās iestādes. Tāpēc iesakām rūpīgi izvērtēt, vai rakstītie komentāri internetā nav kādam aizskaroši, vai neizpaud pārāk daudz informācijas par savām privātajām lietām, piemēram, dzīvesvietas adresi, telefona numuru. Tāpat rūpīgi jāizvērtē, ar kādu informāciju dalīties - domā pirms spied "like" vai "share".
 

Krāpšana un maldināšana

Ja elektronisko vēstuļu saņemšanai un sūtīšanai ikdienā izmanto e-pastu, Tu vari saņemt arī viltus vēstules, piemēram, paziņojumu par laimestu, taču, lai to iegūtu, tiek lūgta personiska satura informācija u.tml. Neklikšķini uz aizdomīgām hipersaitēm, jo tās var saturēt dažādus datorvīrusus. Arī jebkuru interneta lapu atvērt nav droši, jo pastāv riski, ka lapa satur vīrusus. Šādā veidā iespējams atvērt arī krāpnieciskas lapas, kas izkrāpj informāciju par cilvēku. Šajā gadījumā iesakām pievērst uzmanību divām vienkāršām pazīmēm, kas liecina par lapas drošumu:

  • “https” pirms adreses (norāda, ka informācija uz datoru tiek pārraidīta šifrētā veidā);
  • parasti aizslēgtas “atslēdziņas” simbols (dažādās interneta pārlūkprogrammās atslēdziņas simbols var atšķirties).


Tāpat arī svarīgi, ka savās darbībās nemaldini citus interneta lietotājus, piemēram, izmantojot viltus profilus, izplatot nelegālu informāciju vai arī pasniedzot internetā atrasto informāciju kā savu, tādējādi pārkāpjot autortiesības.
 

Mūsdienās informācijas daudzums internetā ir milzīgs, tāpēc ir iespēja tajā viegli apmaldīties un pieļaut kļūdas, kas var apdraudēt gan datora, gan personīgo drošību. Lai būtu vieglāk orientēties interneta vidē un neapjukt no visas informācijas, kas tajā pieejama, aicinām izlasīt arī portālā Uzdevumi.lv publicētos materiālus:

publicēts: