Pandēmijas laikā pedagogi jau iepazinuši un apguvuši virkni digitālu rīku, ko veiksmīgi izmanto mācību organizēšanai gan klātienē, gan attālināti. Šajā rakstā piedāvājam ieteikumus, kas var palīdzēt Jums ikdienas darbā ar Uzdevumi.lv un sniegt jaunas idejas portāla izmantošanai mācību procesā.
 

Pārbaudes darba izveide no sadaļas “Virtuālā skola”

Skolotāju ērtībai portālā Uzdevumi.lv pieejama iespēja, kas ļauj sākt veidot jaunu pārbaudes darbu uzreiz no sadaļas “Virtuālā skola”. Tādējādi, pētot portāla mācību saturu un nonākot pie atbilstošā temata, skolotājs to ātri un ērti var ievietot mājasdarbā vai pārbaudes darbā un nosūtīt skolēniem.

Lai sāktu veidot pārbaudes darbu no sadaļas “Virtuālā skola”, atvērtajā tematā jāklikšķina uz iespējas “Jauns pārbaudes darbs”. Tālāk skolotājs nonāks pārbaudes darba izveidē, kur uzdevumu izvēlnē automātiski tiks piedāvāti uzdevumi tēmā, no kuras pārbaudes darbs tika sākts veidot.
 



Vairāk par elektronisko pārbaudes darbu izveidi portālā Uzdevumi.lv lasiet IKT kursa teorijā: "Elektronisko pārbaudes darbu izveidošana".


Savu uzdevumu veidošana un iekļaušana pārbaudes darbā

Veidojot pārbaudes darbu, skolotājs var izmantot ne vien Uzdevumi.lv piedāvātos mācību materiālus, bet arī veidot un pievienot darbam pats savus uzdevumus. Portāls sniedz iespēju veidot gan vienkāršus uzdevumus, ko automātiski izlabo sistēma, gan sarežģītākus uzdevumus, ko skolotājam jāpārbauda manuāli. Uzdevumos var iekļaut attēlus, audio un video failus, tādējādi padarot tos daudzveidīgākus.
 



Lai pievienotu darbam savu saturu, pārbaudes darba izveides brīdī jāklikšķina uz pogas “Veidot savu uzdevumu”, jāizvēlas uzdevuma tips un jāseko tālākiem norādījumiem. Visi skolotāja paša veidotie uzdevumi glabāsies sadaļas “Pārbaudes darbi” sarakstā “Mani uzdevumi” un būs pieejami tikai skolotājam, kas tos sagatavojis. Vairāk par savu uzdevumu veidošanu lasiet IKT kursa teorijā: ''Savu uzdevumu izveide portālā Uzdevumi.lv".


Darbu izpilde pirms sūtīšanas skolēniem

Ja skolotājs pirms pārbaudes darba izsūtīšanas vēlas pārbaudīt un novērtēt darba saturu, viņam ir iespēja to sākumā publicēt kā "Uzaicinājums ar saiti". Tādā veidā skolotājs darbu varēs pārskatīt, bet skolēni darbu nesaņems, ja vien šī saite netiks nosūtīta.
 



Lai apskatītu, kā darbu redzēs skolēni, un novērtētu, vai nav nepieciešamas korekcijas, skolotājs var:
        a) atvērt darba saiti, ko sistēma piedāvā pēc darba izveides;
        b) atvērt darbu sadaļā “Pārbaudes darbi” un klikšķināt uz pogas “Pildīt darbu”.
 



Kad skolotājs darbu ir izpildījis un vēlas to uzdot skolēniem, atverot šo pašu darbu sadaļā "Pārbaudes darbi" un klikšķinot uz pogas "Atkārtot", sistēma izveidos darba kopiju. Nepieciešamības gadījumā skolotājs varēs darbu labot, precizēt vai papildināt un tikai tad nosūtīt skolēniem.


Pārbaudes darba kopijas izveide

Dažādu iemeslu dēļ viens un tas pats pārbaudes darbs skolotājam reizēm jāveido un jāuzdod skolēniem atkārtoti. Lai taupītu skolotāju laiku un atvieglotu viņu darbu, Uzdevumi.lv piedāvā iespēju veidot pārbaudes darba kopiju, kurā iespējams pielāgot atsevišķus uzstādījumus un ko var nosūtīt arī citām klasēm vai konkrētiem skolēniem. Lai izveidotu darbu kopiju, sadaļā “Pārbaudes darbi” jāatver nepieciešamais darbs un jāklikšķina uz pogas “Atkārtot”.
 



Izmantojot iespēju “Atkārtot”, skolotājs var:

  • atkārtoti nosūtīt pārbaudes darbu visai klasei vai daļai skolēnu;
  • uzdot precīzi tādu pašu darbu paralēlklasei;
  • ieviest pārbaudes darbā vēlamās izmaiņas un nosūtīt tās, piemēram, daļai skolēnu vai paralēlklasei;
  • pievienot pārbaudes darbam sarežģītākus uzdevumus un nosūtīt darbu skolēniem, kuriem attiecīgajā mācību priekšmetā ir salīdzinoši augstāks spēju līmenis nekā klasei kopumā;
  • pievienot pārbaudes darbam vienkāršākus uzdevumus un nosūtīt darbu skolēniem ar nepietiekamu sasniegumu līmeni;
  • pievienot pārbaudes darbam teorētisko materiālu, atkārtojuma uzdevumus un papildus uzdevumus skolēniem, kas nav piedalījušies stundās. 

Vairāk par šo iespēju lasiet IKT kursa teorijā: Kā uzdot pārbaudes darbu atkārtoti”


Punktu skaita labošana

Neatkarīgi no uzdevumu veida un sistēmas piešķirtā vērtējuma skolēniem, gala vērtējums vienmēr pieder skolotājam. Ja skolotājs nepiekrīt sistēmas labojumiem, pedagogam ir iespēja manuāli piešķirt skolēniem punktus, ko sistēma nepiešķīra. Lai apskatītu skolēna atbildi uz kādu no uzdevumiem, pārbaudes darba atskaitē pie attiecīgā uzdevuma jāvirza peles kursors uz uzdevuma un jāklikšķina uz zīmuļa ikonas.
 



Lai rediģētu sistēmas piešķirto punktu skaitu par skolēna atbildi, atverot uzdevumu, jāklikšķina uz pogas "Labot rezultātu". Vairāk par to, kā veikt uzdevumu manuālu pārbaudi un punktu skaita labošanu, lasiet IKT kursa teorijā Rezultātu labošana.


Jaunas tēmas sadaļā “Virtuālā skola”

Lai gan šobrīd portālā Uzdevumi.lv ir publicēti jau vairāk nekā 10 miljoni uzdevumu variantu 1.-12.klases mācību priekšmetos, darbs pie jauna satura veidošanas un esošā satura uzlabošanas nepārtraukti turpinās. Īpaši aktīvi tiek strādāts pie mācību satura izveides pēc Skola2030 paraugprogrammas. Lai varat sekot līdzi Uzdevumi.lv satura jaunumiem, iesakām izmantot sadaļu “Jaunas tēmas”, kur atradīsiet Virtuālās skolas jaunākos mācību materiālus. Tāpat ērtākai satura meklēšanai varat izmantot arī Uzdevumi.lv meklētāju, kas palīdzēs ātri atrast nepieciešamo mācību tēmu.

Informācija par jaunākajām publicētajām tēmām katru mēnesi tiek izsūtīta arī tiem skolotājiem, kuru priekšmetā ir izveidots jauns saturs. Ja vēlaties saņemt aktuālāko informāciju par jaunumiem portālā, aicinām pieteikties Uzdevumi.lv e-pasta paziņojumu saņemšanai, ko var izdarīt šeit: E-pasta un pārlūkprogrammas paziņojumi.
 

Veidot pārbaudes darbu 
 

Padziļinātu informāciju par Uzdevumi.lv iespējām varat iegūt portāla sadaļā “Pamācības skolotājiem”. Ja rodas kādi jautājumi vai nepieciešams atbalsts portāla izmantošanā, rakstiet uz info@uzdevumi.lv un ar prieku palīdzēsim!

 

 

 

publicēts: