\(100\ \mathrm{mL}\) svaiga piena var saturēt līdz \(0,19\ \mathrm{g}\) pienskābes \(\mathrm{CH_{3}-CHOH-COOH}\). Darbojoties pienskābes baktērijām, skābes saturs ātri palielinās un tādā gadījumā, pienu sildot, tas sarecē.
Lai pārbaudītu, cik svaigs ir piens, skolēns ņēma piena paraugu, tam pievienoja \(0,06\ \mathrm{mL}\) (3 pilienus) fenolftaleīna šķīduma un trīs reizes titrēja ar nātrija hidroksīda šķīdumu. Pienskābes neitralizāciju ar nātrija hidroksīdu apraksta ķīmiskās reakcijas vienādojums:
Eksperimenta datus skolēns pierakstīja tabulā.
Tabula. Piena parauga titrēšanas rezultāti.
| 
 Titrēšanas Nr. 
 | 
 Piena parauga tilpums (\(\mathrm{mL}\)) 
 | 
 Iztērētā \(0,05\ \mathrm{M}\) \(\mathrm{NaOH}\) šķīduma tilpums (\(\mathrm{mL}\)) 
 | 
| 
 1. 
 | 
 20 
 | 
 7,05 
 | 
| 
 2. 
 | 
 20 
 | 
 6,95 
 | 
| 
 3. 
 | 
 20 
 | 
 7,00 
 | 
Pēc skolēna veiktā eksperimenta datiem veic aprēķinu un, uz tā pamatojoties, secini, vai pētītais piens ir svaigs!
\(M_\mathrm{CH_{3}-CHOH-COOH}\) \(=\) \(90\ \mathrm{g/mol}\)
Atbildei ir jābūt pierakstītai ar precizitāti divas zīmes aiz komata.
Atbilde: Pienskābes masa \(100\ \mathrm{mL}\) analizējamā pienā ir  \(\mathrm{g}\). Piens  svaigs.
            Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!