Līdz ar pavasara saules stariem klāt arī skolēnu brīvlaiks. Tas ir ļoti nozīmīgs, jo dod skolēniem iespēju atpūsties un atgūt spēkus pirms pēdējā nopietnā mācību cēliena. Esam sagatavojuši darba lapas un šajā rakstā apkopojām dažus ieteikumus, kā pavasara brīvlaiku pavadīt jēgpilnāk.


Pavadi laiku aktīvi

Kustoties svaigā gaisā, vari parūpēties par savu ķermeni un prātu. Pastaiga, ātra soļošana vai skrējiens ārā ir iedvesmojošs un jautrs veids, kā piepildīt savu ikdienu ar aizraujošiem piedzīvojumiem. Arī iekštelpu aktivitātes var būt tikpat aizraujošas un iedvesmojošas kā āra aktivitātes. 

Dodies pastaigā pa dabas taku. Apskati tuvāko dabas taku maršrutus un organizē ekskursiju dienu, vērojot dabu un gājputnu atgriešanos. Vairāk par putniem un to novērošanas nozīmi vari uzzināt šeit: Putnu daudzveidība un aizsardzība.
Uzrīko pavasara fotosesiju. Dodies iemūžināt dabas atmodu pēc garās ziemas, kad sniegs jau nokusis un ir vērojama purvu applūšana, piemēram, Slokas ezera dabas takā.
Uzspēlē galda spēles. Uzrīko galda spēļu vakaru draugu vai ģimenes lokā. Tas ir lielisks veids, kā trenēt loģisko un radošo domāšanu.

Iemācies kaut ko jaunu

Tik daudz interesantu iespēju mūs sagaida, kad esam atvērti jaunām zināšanām. Arī brīvlaikā neviens nav aizliedzis iemācīties ko jaunu. Izmanto iespēju iegūt zināšanas vai apgūt prasmes, ko līdz šim nav sanācis! Savukārt, lai neaizmirstu skolā apgūto, sadaļā Virtuālā skola vari atkārtot un nostiprināt savas zināšanas dažādās mācību tēmās.

Apmeklē zinātnes centru. Uzzini, kā darbojas pasaule, kādi ir dabaszinātņu likumi un kā tehnoloģijas uzlabo dzīvi! To vari apgūt, piemēram, zinātnes centrā “Vizium” vai “Kosmosa izziņas centrā”.
Apmeklē kino vai noskaties kādu jaunu filmu. Iegūsi jaunas atziņas, ko varēsi apspriest, satiekoties ar saviem klasesbiedriem pēc brīvlaika.
Uzfilmē savu brīvlaika piedzīvojumu filmiņu. Izvēlies tematu, iepazīsties ar dažādām video montēšanas iespējām un samontē pats savu filmu! Scenārijam vari smelties iedvesmu no skolēnu seriāla: Ralfs mācās ar Uzdevumi.lv!

Iepriecini kādu

Dāvanas nav vienīgais veids, kā iepriecināt kādu - ar uzmanību, kopā būšanu un atbalstu Tu vari iedot krietnu prieka devu gan sev, gan kādam citam. Piemēram, pasveicini savu kaimiņu, neaizmirsti pateikt "paldies" veikalā pie kases vai neatsaki palīdzību sirmgalvim! Palīdzēt otram neko nemaksā, taču šie brīži ļoti iepriecina citus, radot pozitīvu lādiņu apkārtējā vidē.

Dodies uz dzīvnieku patversmi. Pirms došanās sazinies ar patversmi un noskaidro, kas dzīvniekiem visvairāk trūkst un ko vēlams sagādāt. Tāpat vari kļūt arī par brīvprātīgo palīgu, sniedzot gan mīļu glāstu dzīvniekiem, gan palīdzot uzturēt kārtību.
Pagatavo brokastis vai vakariņas vecākiem. Lai maltītes baudīšana būtu vēl interesantāka, vari uztaisīt arī degustāciju vakaru vai savstarpējas sacensības par to, kurš uzceps gardāko picu vai pagatavos "uz mēles kūstošāko" saldo ēdienu.
Izgatavo putniem būrīti. Internetā ir atrodamas vairākas pamācības putnu būrīšu izgatavošanai, lai vari kopā ar pieaugušo palīdzību to uztaisīt. Lai izgatavotu būrīti, vari sekot, piemēram, šai pamācībai: Putnu būru gatavošana un izvietošana.

Uzrīko tematiskās dienas

Lai padarītu savu brīvdienu nedēļu vēl interesantāku, vari katru dienu izvēlēties tematu, ar kuru saistīt konkrēto dienu. Idejas interesantākai ikdienai:

Eksperimentu diena, kurā tiek apgūts kaut kas jauns vai izmēģināts zinātnisks eksperiments, piemēram, par ķīmiskajām reakcijām.
Pārsteigumu diena, kurā Tev jāizdomā veids, kā iepriecināt kādu draugu vai tuvinieku. Ja neesi pārliecināts par to, kas viņiem patīk, nekautrējies un pajautā, kas viņus spēj iepriecināt!
Sporta diena, kurā ievāc informāciju par mīļāko sporta veidu vai sportistu un noskaties viņa spēles. Tāpat vari noorganizēt arī sporta aktivitāšu dienu ar draugiem.

Trenē savu prātu

Dienas laikā tik daudz var paveikt, veltot tikai dažas minūtes vai stundu noteiktam uzdevumam. Piemēram, jaunu vārdiņu vai matemātikas formulu apgūšana, vai pat īss treniņš sportā vai mākslā. Ja katru dienu atvēlēsi laiku sevis izvēlētajam mērķim - rezultātus pamanīsi jau ļoti drīz!

Izmanto laiku gudri! Kad paliek garlaicīgi, risini interesantus testus, kurus atradīsi Virtuālās skolas sadaļā Starpbrīdis, un nopelni papildu punktus, lai apsteigtu klasesbiedrus Uzdevumi.lv TOPā!
Uzlabo savas zināšanas! Ja Tev skolā ir grūtības izprast mācību tēmas vai pēc brīvlaika gaidāmi eksāmeni, tad Tev noderēs Palīgsmācībās.lv. Varēsi apgūt nepieciešamo ar video ierakstu palīdzību jebkurā sev ērtā laikā!
Negarlaikojies! Izmanto Uzdevumi.lv darba lapas, kurās ir iekļautas idejas pavasara brīvlaika pavadīšanai!

Atvērt darba lapas   

Lai pavasara brīvlaiks pilns ar aizraujošiem piedzīvojumiem un patīkamiem atpūtas mirkļiem!

 

publicēts: