Augusts ir laiks, kad līdzās vasaras baudīšanai notiek arī pakāpeniska gatavošanās jaunajam mācību gadam. Ja vēl esi skolas somas meklējumos, iepazīsties ar noderīgiem ieteikumiem, kā neapjukt plašajā somu piedāvājumā un atrast sev labāko, ērtāko somu.

Somas svars

Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, kuram jāpievērš uzmanība, ir somas svars. Būtiski, cik sver tukša soma - tai nevajadzētu svērt vairāk kā 1 kg. Bet vēl būtiskāk - cik sver pilna soma.
Pilnas somas svars nedrīkst pārsniegt 10% no paša bērna svara. Realitātē tie ir 2.5 - 5 kg. To, cik smaga drīkst būt skolas soma, Latvijā regulē Ministru kabineta noteikumi:

  • Bērniem vecumā līdz 9 gadiem: 2.5kg - 3.5kg;
  • Bērniem vecumā no 9 līdz 11 gadiem: 3.5kg - 4kg;
  • Bērniem vecumā no 12 līdz 13 gadiem: 4kg - 4.5kg;
  • Bērniem vecumā no 14 līdz 15 gadi: 4.5kg - 5kg;
  • Bērniem vecumā no 16 gadiem: 5kg un vairāk.

“Pārāk smaga soma, nepareizs tās izmērs vai nepareiza nēsāšana var radīt stājas un gaitas izmaiņas, muskulatūras disbalansa veidošanos un muguras sāpes plecu-sprandas un jostas daļā. Pusaudžiem nepareizas somas nēsāšanas laikā, kad viņi visstraujāk aug, var attīstīt mugurkaula deformāciju jeb skoliozi,” stāsta sertificēta fizioterapeite Alise Rosicka.

Somas saturs un izmērs

Ja skolas soma izrādās par smagu, pirmais ieteikums būtu pārliecināties par to, vai somā nav daudz lieku priekšmetu. Dažādi pētījumi liecina, ka bieži vien līdz pat trešdaļai skolēna somas svara veido ar mācībām nesaistīti priekšmeti - rotaļlietas, pārāk daudz nevajadzīgi rakstāmpiederumi, uzkodas, gāzēti dzērieni u.c.
Ja somā nav nekā lieka, taču tās svars krietni pārsniedz ieteicamo, vajadzētu saprast, vai daļu materiālu, kas nav nepieciešami mājas darbu pildīšanai, ir iespējams atstāt skolā - skolas skapītī, mācību sola nodalījumā vai kur citur.

Mugursomai būtu jāatbilst Tavam muguras izmēram. Somas augšējai daļai būtu jāatrodas aptuveni plecu līmenī, bet apakšējai nebūtu jābūt zemāk par jostas vietu.

“Mugursoma bērnam ir par lielu, ja tā ir platāka par bērna krūšu kurvi, vai to uzvelkot, tā atrodas  zemāk par jostas daļu - muguras lejasdaļas ieliekumu. Ja somā jāliek daudz priekšmetu, vissmagākos priekšmetus vajadzētu novietot tuvāk mugurkaulam. Un ieteicams ar mugursomu staigāt ne ilgāk kā 30 minūtes no vietas,” skaidro Alise.

Somas nēsāšanas pamatprincipi

Kas vēl jāņem vērā, izvēloties skolas somu?

  • “Izpēti somas plecu lences. Vai tās ir pietiekami platas, vēlams polsterētas. Vai tās ir regulējamas. Plecu siksnām jāiet simetriski pāri abiem atslēgas kauliem un tālāk – pāri lāpstiņām,” runājot par plecu siksnām norāda fizioterapeite.
  • “Somas aizmugurei jābūt stingrai. Skolas somai jāpieguļ pie mugurkaula no lāpstiņām līdz muguras jostas daļai. Ieteicams izvēlēties somu, kas aprīkota ar krūšu un vēdera siksniņām - tādā veidā somas svars tiek sadalīts proporcionāli, radot atslodzi mugurkaulam,” stāsta Alise R.
  • Somas forma. Bērniem, kuru augums ir līdz 130 cm, vēlams izvēlēties horizontālas formas somas. Bērniem, kas garāki par 130 cm - vertikālas somas.
  • Atstarotāji. Nav būtiski, vai tie jau iešūti somā, vai tos pie somas pievienosi pats. Galvenais ir parūpēties par drošību arī diennakts tumšajā laikā!
  • Vairāki nodalījumi ļaus somā vieglāk un parocīgāk izvietot priekšmetus. Jāpadomā par to, lai skolas somā var ērti ievietot A4 izmēra materiālus.

Biežākās kļūdas mugursomas nēsāšanā

Pusaudžu vidū visbiežāk novērotas šādas situācijas:

  • Soma tiek nēsāta uz viena pleca. Var attīstīties disbalanss - viens plecs augstāks par otru, plecu joslas saspringums.
  • Soma nepieguļ pie mugurkaula, tiek nēsāta zemāk par mugurkaula jostas daļu. Tas rada pārslodzi precu joslai un pārlieku lielu saliekšanos uz priekšu.

Kam jāpievērš uzmanība pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem:

  • Pārlieku lielas mugursomas, kas nav atbilstošas bērna augumam. Tas ļoti ierobežo roku kustības.
  • Pārlieku smagas somas. Tā dēļ ir palielināta slodze mugurkaulam, plecu joslai, mainās gaita - iztrūkst plecu joslas un roku kustības pret iegurni gaitas laikā.


Lai arī vislielāko prieku, ejot uz skolu, sniegs skolas soma, ka Tev patiks vizuāli, atceries pievērst uzmanību arī visām šim lietām! Lai izdodas atrast skaistu, Tavam vecumam, augumam atbilstošu somu, ar kuru Tu jutīsies labi. Lai gatavošanās jaunajam mācību gadam raita, viegla un priekpilna!

 

Raksts tapis sadarbībā ar sertficētu fizioterapeiti Alisi Rosicku.

publicēts: