Vecākiem: Kā saplānot bērna vasaras brīvlaiku?

Drīz klāt vasaras brīvlaiks - brīdis, ko skolēni gaida ar nepacietību un milzu prieku, bet vecāki bieži vien ar rūpēm un bažām par to, kā labāk saplānot garos vasaras mēnešus. Mazāko klašu skolēnu vecākiem aktuāli ir jautājumi par atvaļinājumu plānošanu, bērnu pieskatīšanu un vecumu, kad bērni mājās atstājami vieni paši. Lielāku bērnu vecāki vēlas, lai vasara pavadīta jēgpilni - aktīvi, kustīgi, noderīgi un saturīgi. Tāpat visiem vecākiem aktuāls ir arī jautājums par drošību. Esam sagatavojuši dažādus ieteikumus, lai vasaras brīvlaiks visai ģimenei būtu pēc iespējas drošāks, harmoniskāks un priekpilnāks.

Viens mājās?

Vasaras mēneši īpaši satrauc vecākus, kuru atvases beigušas sākumskolas klases. Tāpat kā katrs bērns citā vecumā sāk staigā, runāt un lasīt, tieši tāpat arī gatavība palikt vienam, katram bērnam notiek citā vecumā. Ja jau no mazotnes atvase ir patstāvīga, labprāt spēlējas un pavada laiku arī vienatnē - iespējams, ka rūpīgi izrunājot dažādas situācijas, noteikumus, bērns ir gatavs trenēties mājās palikt viens. Bet ja jūtat, ka bērns tam vēl nav gatavs, radiniet pie palikšanas vienam pavisam lēnām un pakāpeniski. Sarunājiet ar bērnu, ka viņš paliks viens, kamēr jūs dosieties uz pārtikas veikalu vai pasta nodaļu. Sākumā dodieties prom uz 15-20 minūtēm, ar laiku pagarinot vienatnes laiku līdz 30, 60, 90 minūtēm. Rūpīgi izrunājiet, ko bērns darīs, ja kāds zvanīs pie durvīm, ja atgadīsies kas neparedzēts. Vienmēr esiet sazvanāms!

Kā visu saplānot?

Lai vasaras mēneši paietu pēc iespējas mierīgāk un harmoniskāk, būtiski ir rūpīgi pārdomāt un saplānot tuvākos mēnešus. Kad vecāki godīgi paši sev atbildējuši uz jautājumu - vai mans bērns ir pietiekami liels, lai paliktu mājās viens, tad var ķerties klāt pie dažādu iespēju apzināšanas un vasaras saplānošanas.

Ja bērns ir mazs un nav atstājams mājās ilgstoši viens pats, kopā ar partneri izrunājiet dalītā atvaļinājuma iespējas vai uzrunājiet bērna vecvecākus par iespēju vismaz uz pāris dienām vai nedēļām atstāt bērnu pie viņiem.

Noskaidrojiet pieredzi radinieku, draugu un kaimiņu ģimenēs - kā viņi līdz šim risinājuši bērnu pieskatīšanu un nodarbināšanu vasaras mēnešos. Varbūt sarunas laikā noskaidrosiet, ka arī paziņām ir līdzīga problēma, kuru Jūs varētu risināt kopā - kādu nedēļu bērnus pieskatot vienā ģimenē, bet citu nedēļu - otrā ģimenē.

Kā pavadīt laiku saturīgi?

  • Režīms. Lai arī vasaras mēnešos ikdienas ritms ļoti atšķirās no citiem mēnešiem, arī brīvlaikā bērnam ir nepieciešams režīms. Lai visa vasara nepaietu viedierīcēs vai bezdarbībā, iesakām ar bērnu pārrunāt un sastādīt dienas, nedēļas plānu un darbu sarakstu. Tieši Jūs vislabāk pazīstiet savu bērnu, tādēļ zināsiet, kāda veida nodarbes plānot mazāk, bet kādas - vairāk. Vienojieties par celšanās un gulētiešanas laiku. Uzticiet bērnam pienākumus, kas viņam jāizpilda regulāri katru dienu.
     
  • Mājas un dārza darbi. Lai iemācītu bērnam atbildības sajūtu, apzinīgumu un produktivitāti, svarīgi ir viņu iesaistīt ikdienas mājas darbos. Skolas vecuma bērns jau ir pietiekami saprātīgs, lai varētu veikt arī kādus vienkāršākus mājas uzkopšanas darbiņus - noslaucīt putekļus, nomazgāt traukus, uzkopt grīdas utt. Pieaugušo darbi stiprinās bērna pašvērtējumu, veicinās patstāvību un atbildību. Ja nav iespējas braukt uz laukiem un palīdzēt vecvecākiem dārza darbos, var kopīgi sastādīt garšaugu mazdārziņu uz balkona vai palodzes un aicināt rūpēties par tā kopšanu un audzēšanu. Kā pareizi rūpēties par augiem, bērns var uzzināt dabaszinību tēmā: "Kas nepieciešams augu kopšanai?".
     
  • Kustību prieks! Brīvlaiks ir lieliski piemērots tam, lai kārtīgi izkustētos, jo skolas solā un pie datora ir sēdēts gana daudz. Kopā ar bērnu varat saplānot interesantas treniņprogrammas: izbraucienu ar velosipēdu, foto orientēšanās pastaigu tuvākā apkārtnē. Tie var būt arī kādi slēpņošanas uzdevumi, kur pēc konkrētām koordinātēm jāatrod paslēpts priekšmets. Jebkura kustība ārā palīdzēs bērnam kļūt fiziski aktīvākam.
     
  • Laiks visiem kopā! Vasara ir laiks, kad lieliski pavadīt laiku kopā kā ģimenei. Īpaši tad, ja katrs ģimenes loceklis dodas atvaļinājumā citā laikā. Tad jo būtiskāk ieplānot kādu nedēļas nogali visiem kopā. Pārgājiens dabā un nakšņošana teltī, ekskursijas brauciens uz kādu no Latvijas pilsētām vai kopīgs kino apmeklējums lietainā nedēļas nogalē - ļaujiet vaļu fantāzijai un radošumam!
     
  • Dalība nometnēs. Jēgpilni pavadīt laiku var arī dažādās dienas un diennakts nometnēs, ko piedāvā gan dažādi uzņēmumi, bērnu izklaides iestādes, mācību iestādes, gan organizē sporta pulciņu treneri un citi pedagogi. Jau laicīgi painteresējieties, vai sporta pulciņā, kuru apmeklē Jūsu bērns, vasarā netiek plānota kāda nometne vai dienas programma. Sazinieties ar pašvaldības izglītības pārvaldi - varbūt tieši viņi varēs ieteikt kādu nometni jūsu dzīvesvietas tuvumā, kuru pašvaldība visbiežāk arī līdzfinansē. Aprunājieties ar vecākiem, kuru bērni bijuši kādās radošajās vai tematiskajās nometnēs - kāda ir viņu pieredze, atsauksmes. Līdzās dažādu tehnisku lietu noskaidrošanai un atsauksmju ievākšanai, aprunājieties ar bērnu - kāda veida nometni viņš vēlētos apmeklēt?
     
  • Vasaras darbs. Lielākus bērnus variet motivēt pieteikties kādos vasaras darbos vietējā pilsētā. Katru gadu ir uzņēmumi vai organizācijas, kas ar prieku piedāvā dažādus mazākus un lielākus vasaras darbus jauniešiem. Savukārt, mazāki bērni, lai iegūtu papildus ienākumus ikdienas tēriņiem, labprāt iesaistās dažādos naudas pelnīšanas darbiņos ģimenē. Kā jautrs piedzīvojums var būt pirmais nelielais bizness - limonādes tirdzniecības stends, meža ogu vai pļavas ziedu lasīšana un pārdošana. Paša nopelnītie ienākumi bērnam labāk ļauj izprast naudas vērtību un darba nozīmīgumu.
     
  • Prasmju atsvaidzināšana arī brīvlaikā. Bērni vasarā var aizmirst nesen iegūtās zināšanas, tādēļ ir svarīgi tās uzturēt un atsvaidzināt, lai uzsākot jaunu mācību gadu, pārejas process noritētu pēc iespējas vienkāršāk.
    Aiciniet bērnu risināt uzdevumus portāla Uzdevumi.lv sadaļā “Virtuāla skola” vismaz pāris reizes nedēļā. Lai veiksmīgāk iesaistītu bērnu uzdevumu risināšanas procesā, varat viņu motivēt ar kādu apbalvojumu, ja bērns iegūst noteiktu punktu skaitu. Sekot līdzi, kā bērnam ir veicies, varat savā vecāka profila sadaļā "Mani bērni", klikšķinot uz iespējas „Atvērt statistiku par bērnu”.  Tāpat iespējams bērnu motivēs arī tas, ka, risinot uzdevumus no nākamās klases priekšmetiem, viņš varēs sasniegt Topa augšgalu jau jaunā mācību gada sākumā. Atgādinām, ka Top punktu skaits skolēnu profilā katru gadu mainās, jo mainās arī skolēna klase. Vairāk par "Top" sadaļu varat uzzināt: Punkti un sadaļa "Top"
     
  • Jebkurā situācijā visbūtiskāk - drošība. Vienalga, vai Jūsu atvasei ir septiņi, astoņi, desmit vai piecpadmit gadi, ja esat nolēmuši, ka daļu vasaras brīvlaika bērns pavada viens, ir rūpīgi jāpārrunā dažādi noteikumi un jautājumi, kas saistīti ar drošību dažādās dzīves situācijās, piemēram, atrodoties ārā, braucot ar velosipēdu, darbojoties ar elektroierīcēm un gatavojot ēdienu. Pārrunājiet ar bērnu, kādās situācijās jāzvana uz glābšanas dienestu tālruņiem, un kas jādara, ja atgadījies kas ārkārtējs. Kad esat pārrunājuši ar drošību saistītās tēmas un noteikumus, kopā ar bērnu iesakām izpildīt Uzdevumi.lv testu “Drošība vasarā”!

Bērna vasaras brīvlaiks vecākiem var sagādāt ne mazums rūpju un raižu, taču jāatcerās, ka šis ir īpašs laiks, ko bērni gaida visu gadu! Palīdziet viņiem to pavadīt interesanti, droši un jēgpilni!

Pārrunājiet vasaras plānu ar savu bērnu un aiciniet viņu izpildīt testu "Vai Tu esi gatavs vasarai?".

Pildīt testu par vasaru 
 

Lai Jūsu ģimenei droša, piedzīvojumiem bagāta un skaista vasara!
Uzdevumi.lv komanda

publicēts: