Vecāki vēlas, lai viņu bērni atrastu laimi un gūtu panākumus dzīvē, un viens no faktoriem, kas būtiski ietekmē dzīves kvalitāti, ir veiksmīga karjera. Nākotnes profesijas izvēle bērnam ir grūts lēmums, tāpēc vecākiem ir nozīmīga loma bērna karjeras izvēlē. Informācijas pārpilnība par profesijām un izglītības ieguvi var izraisīt apjukumu un nenoteiktību. Esam sagatavojuši ieteikumus, kā vecāks var atbalstīt savu bērnu viņa karjeras veidošanā.

Noskaidrojiet sava bērna intereses

Karjeras veidošana aizsākas jau agrā bērnībā un turpinās visas dzīves garumā. Bērna karjeras pamatus iesākumā veido viņa vecāki, nereti mēģinot piepildīt savas vīzijas par turpmākajām bērna dzīves gaitām, tomēr, bērnam pieaugot, viņam pašam veidojas savs redzējums par nākotnes profesiju. Ir vērtīgi sekot līdzi bērna aktivitātēm un mācībām, lai noskaidrotu, kādas intereses un darbības viņu piesaista visvairāk - kādus pulciņus labprātāk apmeklē, kāds priekšmets viņam vislabāk patīk. Portāls Uzdevumi.lv Jums kā vecākam piedāvā iespēju ērti sekot līdzi bērna mācību progresam sadaļā "Mani bērni". Uzklikšķinot uz iespējas "Atvērt statistiku par bērnu", ir pieejama informācija, ko Jūsu bērns ir mācījies portālā, cik ilgi un cik sekmīgi, tādējādi varēsiet novērtēt, kurā priekšmetā bērnam veicies vislabāk. Tāpat skolēna uzrādītos rezultātus konkrētā tēmā ir iespējams ērti salīdzināt ar vidējiem rādītājiem klasē un visā Latvijā.

Attīstiet bērna spēcīgākās puses

Bērna prasmju novērtēšana un attīstīšana nav viegls uzdevums, sevišķi vecākiem. Nepietiek tikai ar to, ka novērtējat bērna sekmes skolā. Iespējams, ka bērns cenšas gūt labus rezultātus visos priekšmetos, bet ne visi priekšmeti viņam padodas viegli, tāpēc jāvērtē arī ieguldītais darbs zināšanu apguvē. Papildus var attīstīt tieši tās prasmes un intereses, kas viņu pašu saista visvairāk, piemēram, sports, valodas vai matemātika. Ja bērnam viegli padodas matemātika, ir ļoti apķērīgs un ātrs savas klases uzdevumu risināšanā, var piedāvāt risināt jau grūtākus uzdevumus no nākamās klases tēmām. Šajā situācijā bērnam var noderēt portāla Uzdevumi.lv sadaļa “Virtuālā skola”, kur pieejama teorija, uzdevumi un testi 1.-12. klases mācību priekšmetos - viss nepieciešamais, lai apgūtu sev interesējošās tēmas, kuras šobrīd skolā vēl netiek apskatītas.

Neuzspiediet savu izvēli

Bērnam ir svarīgs vecāku atbalsts karjeras izvēlē, bet nereti vecākiem jau ir savs priekštats un ieceres par to, kādu profesiju viņam vajadzētu izvēlēties. Vecākiem nevajadzētu uzspiest savus uzskatus vai virzīt uz profesiju, kuru pašam nav izdevies realizēt. Vērtīgāk būs ieklausīties bērnā un ņemt vērā viņa personīgās iemaņas un intereses. Protams, ir bērni, kas labprāt pieņem vecāku ieteikumus, taču lēmums par profesijas izvēli būtu jāatstāj bērna ziņā. Lai arī kādas būtu bērna izvēlēs, vecākam vajadzētu būt atbalstošam un palīdzēt virzīties uz viņa mērķi, jo bērnam ir svarīgi apzināties, ka var paļauties uz saviem vecākiem jebkurā situācijā.

Iepazīstiniet ar darba pasauli

Tā kā cilvēks lielu daļu savas dzīves pavada darbā, profesijas izvēle var būt svarīgākais lēmums nākotnes veidošanā. Sākotnējo informāciju par darbu bērns gūst no saviem vecākiem un ģimenes locekļiem, kas veido priekšstatu par noteiktas profesijas darba vidi, atalgojumu un pienākumiem. Vecāki var iepazīstināt bērnu ar savu profesiju un tās darba specifiku, pastāstot par galvenajiem pienākumiem, tāpat arī var stāstīt par profesijām, kuras interesē tieši bērnu, izmantojot savas zināšanas un pieredzi. Vecāki var palīdzēt noskaidrot kādas ir galvenās tendences darba tirgū, piemēram, IT joma vai tehnoloģijas, kā arī to, kādas profesijas būs pieprasītas nākotnē.

Palīdziet virzīties uz mērķu sasniegšanu

Ja bērns jau ir izvēlējies savu nākotnes profesiju, tad nākamais solis ir palīdzēt saprast un izanalizēt informāciju - Kādas ir iespējas darba tirgū? Kāds būs iespējamais atalgojums? Kur iegūt atbilstošu izglītību? Tāpat svarīgi izvērtēt, kādi ir šīs profesijas ieguvumi un ar kādām grūtībām iespējams saskarties. Svarīgi ir dot virzienu un padomus, bet ne izdarīt visu bērna vietā, tādējādi viņš gūs pieredzi patstāvīgi analizēt iegūto informāciju, saprast situāciju un pieņemt atbilstošu lēmumu.

Apskatīt bērna rezultātus 

Esiet atbalstoši, iedvesmojiet bērnu uz savu mērķu sasniegšanu un esiet klātesoši gan bērna veiksmes brīžos, gan arī tad, ja kaut kas neizdodas. Vēlam bērnam veiksmi savas karjeras veidošanā!

publicēts: