Kā efektīvi veidot špikeri?

Konspektu jeb špikeru veidošana var būt labs veids, kā organizēt un ātrāk apgūt jaunu informāciju, piemēram, kādu no skolas mācību tēmām. Nereti gan skolēni mēdz šo pierakstu veidu izmantot ļaunprātīgi, norakstot atbildes ieskaišu laikā, taču šajā rakstā pastāstīsim, kā veidot špikerus, lai pārbaudes darba laikā tie Tev nemaz nebūtu vajadzīgi.

Kas ir špikeris?

Špikeris ir uz papīra lapas veidots konspekts par kādu konkrētu tēmu un ietver svarīgāko jeb atslēgas informāciju. Tas var iekļaut, piemēram, definīcijas, terminus, gadskaitļus, formulas, tabulas u.c. Špikerus var rakstīt gan ar roku, gan digitāli.

Kāpēc veidot špikeri?

Jautāsi - kāpēc veidot špikeri, ja to nedrīkst izmantot ieskaites laikā? Lai efektīvi sagatavotos ieskaitei un ātri apgūtu mācību tēmas! Rakstot kvalitatīvu špikeri, ne tikai atkārtosi stundā mācīto, bet arī spēsi sakārtot šo informāciju, kas palīdzēs to labāk izprast un atcerēties.

Kā efektīvi rakstīt špikeri?

Špikeris ir labs palīglīdzeklis, taču to izveidot nav nemaz tik viegli. Ieteicams špikeri sākt veidot jau laicīgi, piemēram, uzsākot jaunu mācību tēmu, un katru dienu to papildināt, līdz konkrētā tēma ir noslēgusies. Tas palīdzēs apgūt informāciju pakāpeniski. Izveido sarakstu ar tēmām, kas Tev būs jāzina pārbaudes darbā, lai saprastu, cik daudz informācijas nepieciešams iekļaut špikerī. Ja vēlies, lai špikeris būtu veiksmīgs palīgs, tad labāk to sagatavot pašam, rakstot ar roku, nevis ņemt no klasesbiedra, jo tādā veidā informāciju būs vieglāk atcerēties. Rakstot špikeri, izmanto mazāku burtu vai ciparu izmēru nekā to dari parasti, lai tajā varētu iekļaut pēc iespējas vairāk informācijas, taču svarīgi, lai špikeris būtu pārskatāms un teksts labi salasāms. Rakstot mazākā formātā, ir jākoncentrējas daudz vairāk nekā rakstot parastā izmērā, tā rezultātā veltīsi vairāk uzmanības tam, ko pieraksti, tāpēc pastāv lielāka iespēja, ka atcerēsies informāciju daudz labāk arī pārbaudes darbā. Vari izmantot dažādu krāsu pildspalvas vai teksta marķierus, lai izceltu svarīgākās tēmas vai atdalītu tās vienu no otras.

Kādu informāciju iekļaut špikerī?

Špikerī nav ieteicams rakstīt garus tekstus, bet atzīmēt tikai pašu svarīgāko. Tajā var iekļaut, piemēram, šādu informāciju:

  • Svarīgāko informāciju no mācību grāmatas
  • Galvenās lietas no piezīmēm, kuras veic stundu laikā
  • Svarīgas formulas
  • Galvenās tēmas un simbolus
  • Galvenos terminus un definīcijas
  • Svarīgus skaitļus, datumus vai laika grafikus
  • Svarīgus teorijas jēdzienus
  • Diagrammas vai infografikas

Špikerī ietveramo informāciju ērti vari atrast Uzdevumi.lv sadaļā “Virtuālā skola”. Katrs mācību priekšmets portālā ir sadalīts tēmās un tajās ir iekļauti arī teorijas materiāli, ko vari izmantot, lai sagatavotu kvalitatīvu špikeri un ātri apgūtu nepieciešamās mācību tēmas.

Atvērt sadaļu “Virtuālā skola” 

Kā izmantot špikeri?

Tā kā špikera veidošanai būsi patērējis daudz laika, to varēsi izmantot ne tikai pirms konkrētā pārbaudes darba, bet arī visa mācību procesa laikā, piemēram, mājasdarbu sagatavošanā. Špikeris var būt arī kā konspekts kādas mācību tēmas beigās, lai ātri un ērti pārskatītu svarīgāko.


Atceries! Špikeris nav domāts, lai krāptos ieskaitēs, bet gan lai Tu ātrāk un efektīvāk spētu apgūt skolas mācību tēmas. Vēlam veiksmi mācībās!

publicēts: