Mūsdienās digitālās tehnoloģijas ir pieejamas it visur - mājās, skolā, darba vietā. Digitālo ierīču un tehnoloģiju izmantošana ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu ikdienas dzīvē. Arī bērni tās lieto daudz biežāk un aktīvāk, tāpēc ir svarīgi mācīt ar tām darboties jēgpilni. Esam sagatavojuši ieteikumus, kā mūsdienu digitālās tehnoloģijas iespējams veiksmīgi iekļaut bērna ikdienā un mācību procesā.

Māciet orientēties informācijas pārpilnībā

Pieaugušo prasme atrast nepieciešamo informāciju interneta pārlūkprogrammās jau šķiet pašsaprotama lieta, bet vairumam bērnu šīs prasmes vēl nav tik labi attīstītas. Bērnam vērts parādīt un izstāstīt, kā izvēlēties pareizos atslēgas vārdus, lai atrastu interesējošo informāciju, kā meklēt attēlus vai video un kādus nosacījumus izvēlēties, lai meklētā informācija būtu pēc iespējas precīzāka. Arī Uzdevumi.lv portāla lietotājiem ir pieejamas meklēšanas iespējas, lai ērtāk un vienkāršāk atrastu sev interesējošo tēmu. Tā, piemēram, ierakstot meklētājā vārdu “saskaitīšana”, bērnam tiks piedāvātas tās lapas, kurās ir iekļauta gan teorija, gan uzdevumi par norādīto tēmu.

Izveidojiet noderīgo portālu sarakstu

Iesakām izveidot sarakstu ar noderīgām lietotnēm un vietnēm, kuras bērnam palīdzēs ērtāk organizēt viņa ikdienu. Ja bērns ikdienā aktīvi izmanto Uzdevumi.lv, iesakām viņa mobilajā telefonā izveidot saīsni uz portālu. Kā to izdarīt, uzzināsiet šeit: Kā izveidot Uzdevumi.lv "lietotni"? 

Lai vecāks būtu pārliecināts, ka savā viedierīcē bērns nepavada pārāk daudz laika sociālajos tīklos vai spēlējot spēles, iesakām izmanto ekrāna ierobežošanas rīkus un sekot līdzi tam, kādas lietotnes visbiežāk tiek apmeklētas un cik ilgi bērns tās izmanto. Šāda veida rīki palīdz ērti pārvaldīt bērna laiku un digitālo ierīču jēgpilnu izmantošanu.

Iemāciet digitālā laika plānošanu

Bērna ikdiena nereti ir piepildīta ar dažādiem notikumiem un darbiem, kas jāpaveic - mājasdarbi, sporta treniņi vai mākslas nodarbības utt. Lai varētu laicīgi atcerēties un paspēt visu izdarīt, viedtālrunis var kļūt par labu palīgu bērna dienas plāna organizēšanā. Bērns savu dienu var plānot, izmantojot dažādas digitālās atgādinājumu un piezīmju lietotnes, lai, piemēram, nenokavētu treniņu, kā arī neaizmirstu izpildīt uzdotos mājasdarbus.

Iestatiet atgādinājumu saņemšanu

Straujajā ikdienas ritmā, kad jāspēj atcerēties daudz informācijas, arvien lielāku popularitāti gūst lietotņu paziņojumu uzstādīšana. Arī uzņēmumi un iestādes aktīvi izmanto iespējas sūtīt dažāda veida paziņojumus, kas atvieglo klientu ikdienu, piemēram, atgādinājumu par zobārsta apmeklējumu vai auto apdrošināšanas polises termiņa beigām u.c. Arī bērnam, tāpat kā pieaugušajam, var piemirsties izdarīt kādu no plānotajiem darbiem. Ja bērns saņem pārbaudes darbu vai mājasdarbu Uzdevumi.lv, tad arī portālā tiek dota iespēja aktivizēt e-pasta un pārlūkprogrammas paziņojumus, kas palīdz izsekot līdzi uzdotajiem darbiem un atgādina par to izpildi. Lai varētu pierakstīties pārlūkprogrammas paziņojumiem bērna profilā, jāveic šādi soļi:

Palīdziet apgūt jaunas zināšanas ar interneta palīdzību

Arvien biežāk tiek runāts par to, ka bērnu aktivitātes datorā, planšetē vai viedtālrunī vairāk jāvirza uz izglītošanu, prasmju un interešu attīstību. Mūsdienās ir daudz iespēju, kā mācību procesus padarīt interesantākus un aizraujošākus, kā arī padarīt tos pieejamus tā, lai iespējams mācīties jebkurā laikā un vietā. Šāda misija ir arī Uzdevumi.lv - portāla mērķis ir atvieglot bērna mācību procesu un attīstīt viņā patstāvību. Apgūt jaunas tēmas vai nostiprināt esošās zināšanas dažādos mācību priekšmetos 1.-12. klasei bērns var Uzdevumi.lv sadaļā “Virtuālā skola”, turklāt katram no uzdevumiem ir pieejamas arī dažādas variācijas. Pirms uzdevumu izpildes bērns var izzināt teorijas materiālu konkrētā tēmā, kas palīdz vieglāk izprast uzdevumā prasīto.

Apskatīt uzdevumus 

Vecāki nevar ietekmēt digitālā laikmeta attīstību, bet var palīdzēt bērnam saprast, kā labāk jaunās tehnoloģijas izmantot sevis un pasaules izzināšanā, izglītības un interešu papildināšanā.

publicēts: