Pirmais ziemas mēnesis ir klāt! Strauji tuvojas arī skolēnu brīvlaiks, tāpēc svarīgi bērnam laicīgi pastāstīt par iespējamiem riskiem un draudiem, kas jāņem vērā, atrodoties uz ielas, rotaļājoties uz kalna vai veicot citas aktivitātes. Esam sagatavojuši ieteikumus par drošību ziemā, kurus iesakām pārrunāt ar savu bērnu.

Drošība uz ielas

Latvijas ziemu raksturo sniegs, aukstums, ledus un tumsa, tāpēc ļoti svarīgi ar bērnu pārrunāt drošības pasākumus, atrodoties uz ielas. Būtiski izstāstīt, ka snigšanas laikā ceļi ir slideni, tāpēc īpaši jāuzmanās pirms brauktuvēm. Atgādiniet, lai bērns strauji nešķērso ceļu, ja tuvojas automašīna, jo tā var nepaspēt nobremzēt laikus. Ziema ir laiks, kad satumst jau ļoti ātri, tāpēc neatsverama ir atstarojošo elementu lietošana. Der iegaumēt, ka nepietiek tikai ar viena atstarotāja piekarināšu pie somas vai jakas. Ir svarīgi, lai autovadītājs laicīgi bērnu pamana, tāpēc vērtīgāk būtu lietot atstarojošās vestes vai atstarojošos elementus iestrādāt apģērbā. Nereti traumas var gūt arī pakrītot uz slidenas ietves vai no jumta krītošā sniega un lāstekām, tāpēc svarīgi skatīties gan zem gājām, gan ik pa laikam pavērst skatu uz tuvumā esošo ēku jumtiem.

Ziemas prieku baudīšana

Bērniem vispatīkamākās nodarbes ziemā parasti ir slēpošana, braukšana ar ragavām, slidošana un daudzas citas. Līdz ar šīm aktīvajam nodarbēm bieži notiek arī dažādas traumas, tāpēc nepieciešams bērnam pastāstīt par noteikumiem, kas jāņem vērā:

  • Jāievēro distance no priekšā esošā, ja atrodas uz kalna ar slēpēm, sniega dēli vai jebkādu citu braucamo
  • Jāpārliecinās, vai pašu veidotā trase neatrodas tuvu transporta braucamajai daļai
  • Slidojot jāievēro slidošanas virziens, lai nesaskrietos ar citiem slidotājiem
  • Jāpārbauda vai uz kalna nav kādi neparedzēti šķēršļi - akmeņi, ledus gabali vai kādi citi priekšmeti, kas, šļūcot no kalna, var radīt muguras traumas

Baudot jebkuras ziemas aktivitātes, svarīgs aspekts ir aizsardzības līdzekļi. Atrodoties uz kalna vai pat slidojot, noteikti būtu jālieto aizsargķivere, jo krītot tā var pasargāt no bīstamām galvas traumām.   

Drošība uz ledus

Kā vienu no riskantākajām nodarbēm bērni nereti izvēlas pastaigas un slidošanu uz aizsalušām ūdens ūdenstilpēm. Tā kā ziema tik tikko ir sākusies, pirmais ledus varbūt ļoti mānīgs un bīstams. Arī paši pieaugušie nereti grēko un dodas uz nedroša ledus staigāties vai makšķerēt, tādējādi radot mānīgu priekšstatu bērniem, ka uz ledus atrasties arī viņiem ir droši. Lai varētu slidot, spēlēt hokeju vai darīt ko citu uz ledus, nepieciešams vismaz 25 cm biezs ledus, bet visdrošāk tomēr to darīt speciāli tam aprīkotās slidošanas vietās. Būtiskākais, kas jāņem vērā, ir tas, ka ledus pakāpeniski sāk veidoties no krasta, tāpēc vidus daļā tas būs daudz plānāks. Brīdiniet, ka bērns bez pieaugušo klātbūtnes uz ledus kāpt nedrīkst!

Ugunsdrošība

Ziema ir laiks, kad garie un tumšie vakari bieži vien tiek pavadīti mājās. Lai vidi padarītu gaišāku un priecīgāku, tiek iedegtas gaismu virtenes, svecītes adventes vainagos un gaisā tiek šauti salūti. Visas šis lietas rada prieku, ja to lietošana tiek izmantota ar piesardzību. Neļaujiet bērniem rotaļāties ar sveces liesmām vai patstāvīgi ļaut tās aizdedzināt ar uguni! Ievērojiet, lai vainags netiktu novietos pārāk tuvu ātri uzliesmojošiem priekšmetiem, piemēram, aizkariem vai kokam. Piesardzība jāievēro arī lietojot elektriskās gaismas virtenes - pirms lietošanas nepieciešams pārbaudīt, vai nav kādi bojājumi. Arī neuzmanīga pirotehnikas lietošana var radīt nopietnas sekas veselībai vai pat dzīvībai. Ievērojiet visus piesardzības pasākumus uguņošanas laikā un nekādā gadījumā neļaujiet to izmantot bērniem!

Palīdzības izsaukšana

Ja arī no kādas nelaimes nav izdevies izvairīties, svarīgi ir zināt, kur un kā griezties pēc palīdzības. Atgādiniet bērnam, kas jādara, ja notikusi nelaime:

  1. Jāzvana uz glābšanas dienestu - 112
  2. Jāizstāsta, KUR un KAS ir noticis
  3. Jāatbild uz dispečera jautājumiem
  4. Jāmeklē pieaugušo palīdzība
  5. ​Jāsagaida glābēji

Lai pārbaudītu un atsvaidzinātu zināšanas par drošības noteikumiem, piedāvājam Jums kopā ar bērnu izpildīt Uzdevumi.lv testu "Drošība ziemā"!

Pildīt testu par drošību ziemā 

Bērna drošība lielā mērā ir atkarīga no pieaugušajiem, tāpēc svarīgi regulāri pārrunāt situācijas, kas var būt bīstamas viņa veselībai un dzīvībai.

Lai bērnam droša ziemas un skolēnu brīvlaika baudīšana!


Atsauces
vugd.gov.lv
registri.visc.gov.lv


publicēts: