Šajā straujajā pārmaiņu laikā motivācijas trūkums var skart ikvienu. Tā kā bieža mācību procesa organizēšanas maiņa ir viena no lietām, kas tiešā veidā skar skolēnus, ir īpaši jāpievērš uzmanība, lai bērniem nezustu motivācija mācīties. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kā Jūs varat motivēt savu bērnu mācībām.

Izanalizējiet bērna motivācijas trūkumu

Neatkarīgi no tā, vai mācības notiek klātienē vai attālināti, vecākiem ir jābūt modriem un jāseko līdzi, cik ļoti bērns ir ieinteresēts mācību procesā. Ja bērns sāk izvairīties no kāda priekšmeta vai tēmu apguves, jo neredz tam tālāko pielietojumu, iespējams, pazeminās vērtējums, tad vecākam ir pamats satraukumam par bērna motivācijas zudumu. Uzreiz nekritizējiet bērnu, bet šajā situācijā pārrunājiet, kas ir tās lietas, kas viņam liek šķēršļus - slinkums, nogurums, nezināšana. Tāpat arī svarīgi noskaidrot, kas, viņaprāt, spētu vairāk ieinteresēt.

Izvērtējiet mācību apstākļus

Svarīgi nodrošināt atbilstošu vietu un apstākļus, lai bērna mācību procesu pēc iespējas mazāk ietekmētu kādas blakuslietas - ieslēgts TV vai skaļa mūzika. Pavērojiet savu bērnu mācību laikā un izvērtējiet, kas palīdz vai kas traucē. Ieteicams noteikt arī dienas ritmu, piemēram, tikšanās ar draugiem, videospēles vai sociālo tīklu izmantošana pieļaujama tikai pēc mājasdarbu vai citu ikdienas darbu veikšanas.

Sadarbojieties ar skolotājiem

Ikdienas steigā vecāki var nepamanīt to brīdi, kad bērna motivācija mācīties sāk zust, tāpēc neatkarīgi no bērna vecuma svarīgi ir uzturēt kontaktu un sadarboties ar klases audzinātāju, kā arī ar priekšmeta skolotājiem. Bieži vien bērniem ir neērti vai bailes uzdod kādu jautājumu skolotājam, tāpēc vecākiem būtu ieteicams kopā ar skolotāju vienoties par komunikāciju, ja skolotājs vai vecāks redz, ka bērnam rodas kādas mācīšanās grūtības - vai skolotājs pats uzvedina bērnu uz nepieciešamo konsultāciju, vai bērns lūdz vecākiem sazināties ar skolotāju, ja kādu no tēmām neizprot un nepieciešami papildus skaidrojumi. Sadarbība “skolēns - vecāks - skolotājs” ir ļoti būtiska skolēna mācību kvalitātē.

Ieinteresējiet mācību procesā

Visbiežāk mācību motivācijas trūkums rodas tad, ja bērns nesaprot apgūstamo tēmu vai arī mācību process šķiet grūts un sarežģīts. Interesi var radīt, paskaidrojot uzdevumus vai teoriju ar piemēriem no reālām dzīves situācijām un kur konkrēti tas var palīdzēt. Ja bērns neizprot tilpuma vai svara mērvienības nozīmi, tad var dzīvē parādīt, kā pareizi pielietot mērtrauku un svarus, piemēram, pagatavojot kādu ēdienu pēc receptes. Tāpat var paskaidrot, ka daudzas matemātiskās vai ģeometriskās darbības nepieciešams zināt, lai, piemēram, aprēķinātu, cik daudz tapešu nepieciešams istabas remontam.

Dažādot mācīšanās procesu var iekļaujot tajā arī mācību platformas. Piemēram, Uzdevumi.lv sadaļu “Virtuālā skola”, kur iespējams risināt uzdevumus 1.-12. klases mācību priekšmetos, turklāt katram no uzdevumiem ir pieejamas arī dažādas variācijas. Pirms uzdevumu izpildes bērns var izzināt teorijas materiālu konkrētā tēmā, kas palīdzēs vieglāk izprast uzdevumā prasīto. Uzdevumus bērns var pildīt gan datorā, gan telefonā vai planšetē. Kā papildus motivators kalpos iespēja pelnīt punktus un sacensties ar klasesbiedriem Uzdevumi.lv Topā.

Sekojiet līdzi bērna mācībām

Lai nepalaistu garām to robežu, kad bērna sekmes sāk pasliktināties, ļoti svarīgi ir regulāri sekot bērna mācību rezultātiem. Uzdevumi.lv vecākiem parāda, ko skolēns ir mācījies portālā, cik ilgi un cik sekmīgi, kā arī - vai viņš ir izpildījis elektroniskos mājasdarbus. Šie dati palīdz vecākam novērtēt, cik labi bērns apguvis kādu konkrētu tēmu un vai ir gatavs pārbaudes darbam. Sekot līdzi bērna rezultātiem var sadaļā "Mani bērni", uzklikšķinot uz iespējas „Atvērt statistiku par bērnu”.

Palīdziet tikt gala ar grūtībām mācīties

Ja vecāki paši nespēj palīdzēt ar tēmu apguvi, ir iespējams meklēt privātskolotāju vai vērsties pēc palīdzības pie mācību priekšmeta skolotāja. Tāpat papildus atbalsts var būt arī Uzdevumi.lv pakalpojums "PROF". Tas darbojas kā digitāls privātskolotājs, kas skolēnam var palīdzēt pārbaudīt un nostiprināt savas zināšanas. Ar PROF katram uzdevumam portālā ir pieejams skaidrojums, lai skolēns varētu patstāvīgi apgūt mācību saturu un mācīties no savām kļūdām. Skolēns var pats izpildīt mājasdarbus, sagatavoties ieskaitēm un apgūt tēmas, kuras skolā nav izprastas.

Pieslēgt bērnam PROF 

Motivēt bērnu mācībām nav vienkārši, tāpēc novēlam izturību un izdošanos!

publicēts: