Skolotājiem: Vērtīgi ieteikumi Uzdevumi.lv izmantošanai

Mūsdienu skolotāja ikdienas ritms ir straujš un nemierīgs - laicīgi jāspēj pielāgoties izmaiņām izglītības standartos, jāprot veiksmīgi strādāt gan klātienē, gan attālināti un tam visam pa vidu jārūpējas arī par emocionāli veselīgu vidi savā klasē. Lai palīdzētu Jūsu ikdienu padarīt vienkāršāku un ērtāku, piedāvājam iepazīties ar 5 ieteikumiem jeb “knifiņiem”, kas jāzina jebkuram skolotājam, kurš mācību procesā izmanto Uzdevumi.lv.
 

  1. Pārbaudes darba izveide uzreiz no sadaļas “Virtuālā skola”
  2. Uzdevumu secības jaukšana pārbaudes darbos un mājasdarbos
  3. Iespēja kopīgot pārbaudes darbus
  4. Darbu sagataves sadaļā “Pārbaudes darbi”
  5. E-pasta norādīšana savā profilā
     

1. Pārbaudes darba izveide uzreiz no sadaļas “Virtuālā skola”

Lai atvieglotu portāla materiālu pārskatīšanu un to izmantošanu pārbaudes darbos, Uzdevumi.lv skolotājiem piedāvā iespēju sākt pārbaudes darba izveidi uzreiz no sadaļas “Virtuālā skola”. Tādā veidā varat aplūkot tēmas un to saturu un, tiklīdz atrodat nepieciešamos materiālus, sākt veidot mājasdarbu vai pārbaudes darbu.
 

Kā sākt veidot pārbaudes darbu no sadaļas “Virtuālā skola”:

  • Ielogojieties savā skolotāja Uzdevumi.lv profilā
  • Atveriet sadaļu “Virtuālā skola”
  • Izvēlieties mācību priekšmetu un klasi
  • Aplūkojiet pieejamos materiālus, klikšķinot uz tēmu nosaukuma
  • Tiklīdz atrodat materiālus, ko vēlaties uzdot skolēniem, tēmas augšējā daļā klikšķiniet uz iespējas “Jauns pārbaudes darbs šajā tēmā”
     


Tālāk atvērsies sadaļa “Pārbaudes darbi” un sistēma automātiski būs atvērusi attiecīgo tēmu, priekšmetu un klasi. Viss, kas Jums jādara - jāizvēlas, kurus tieši materiālus vēlaties iekļaut pārbaudes darbā vai mājasdarbā.
 

Kad vajadzīgie materiāli izvēlēti, jāklikšķina uz pogas “Turpināt” un jāseko tālākiem norādījumiem, lai pabeigtu darbu un nosūtītu to skolēniem.


2. Uzdevumu secības jaukšana pārbaudes darbos un mājasdarbos

Nereti skolotāji sūdzas par negodīgiem skolēniem, kas noraksta darbu rezultātus, atrod pareizās atbildes internetā vai kā citādi krāpjas. Lai gan nav iespējams pilnībā novērst šādus gadījumus, Uzdevumi.lv piedāvā dažādas iespējas, kā negodīgiem skolēniem norakstīšanu būtiski apgrūtināt.

Viena no iespējām, ko iesakām ikdienā veidojot portālā digitālus pārbaudes darbus un mājasdarbus, ir uzdevumu secības jaukšana. Ja, veidojot darbu sadaļā "Pārbaudes darbi", ir ieslēgts šis iestatījums, skolēni saņems vienu un to pašu pārbaudes darbu, taču uzdevumi katram skolēnam atradīsies citā pozīcijā.

Ieslēgt uzdevumu secības jaukšanu ir iespējams pārbaudes darba izveides solī “Iespējas un pārskats”.

  • Sadaļā “Iestatījumi” pretī iespējai “Uzdevumu secības jaukšana” jāklikšķina uz “Labot”
  • Tālāk jāizvēlas “Jaukt uzdevumu secību”
  • Jāsaglabā izmaiņas, klikšķinot uz zilās ikonas
     


Pārbaudes darba rezultātu lapā uzdevumi tiks parādīti skolotāja norādītajā secībā. Ja darbam ir iespējota uzdevumu secības jaukšana, apskatot skolēna iesniegto atbildi, skolotājs redzēs, kādā pozīcijā konkrētais uzdevums bija redzams skolēnam.
 


Papildus padomus, kā izmantot Uzdevumi.lv iespējas cīņā ar špikošanu, lasiet šajā rakstā: “Ieteikumi skolotājiem: Kā mazināt špikošanas problēmu”


3. Iespēja kopīgot pārbaudes darbus

Lai palīdzētu skolotājiem dalīties savstarpējā pieredzē, kā arī atvieglotu darbu tiem pedagogiem, kuri strādā dažādās mācību iestādēs, Uzdevumi.lv sniedz iespēju portālā izveidotos pārbaudes darbus kopīgot ar kolēģiem savā skolā vai jebkurā citā izglītības iestādē.

Lai kopīgotu savu pārbaudes darbu ar kolēģiem vai lai saņemtu un izmantotu cita autora veidotus pārbaudes darbus, skolotājam ir nepieciešams aktīvs PROF pieslēgums.
 


A) Dalīšanās ar jau nosūtītu pārbaudes darbu 

Lai dalītos ar jau nosūtītu pārbaudes darbu, jāveic šādi soļi:

  • Jāielogojas savā skolotāja Uzdevumi.lv profilā
  • Jāatver sadaļa “Pārbaudes darbi”
  • Jāizvēlas nepieciešamais darbs
  • Lapas apakšējā daļā jāklikšķina uz pogas “Dalīties ar skolotājiem”


B) Dalīšanās ar darbu izveides brīdī

Lai dalītos ar pārbaudes darbu tā izveides brīdī vai kopīgotu darbu, kurš atrodas melnraksta stadijā, jāveic šādi soļi:

  • Jāielogojas savā skolotāja Uzdevumi.lv profilā
  • Jāatver sadaļa “Pārbaudes darbi”
  • Jāizvēlas nepieciešamais darbs, kurš atrodas melnraksta stadijā, vai jāsāk veidot jauns darbs
  • Nepieciešamības gadījumā jāpapildina vai jāuzlabo darba saturs un jāturpina darba izveide
  • Solī “Iespējas un pārskats” lapas apakšējā daļā jāklikšķina uz pogas “Dalīties ar skolotājiem” (kopīgot darbu skolotājiem iespējams arī pirms tas ir nosūtīts skolēniem)


Aicinām iepazīties ar detalizētu iespējas aprakstu pamācībā "Pārbaudes darba kopīgošana ar citiem skolotājiem"!


4. Darbu sagataves sadaļā “Pārbaudes darbi”

Līdzīgi kā jebkurā citā profesijā, arī skolotāju ikdienas darba dinamika atšķiras dažādos periodos. Brīžos, kad Jums ir vairāk laika mierīgai mācību procesa plānošanai, iesakām izmantot Uzdevumi.lv iespēju sadaļā "Pārbaudes darbi" veidot darbu sagataves jeb melnrakstus. Tas palīdzēs ietaupīt laiku brīžos, kad būs pilnas rokas citu pienākumu.

Sadaļā “Pārbaudes darbi” Jūs varat sakārtot materiālus pārbaudes darbā, taču šo darbu skolēniem nesūtīt, bet gan saglabāt kā melnrakstu. To var izdarīt šādi:

  • Ielogojieties savā skolotāja Uzdevumi.lv profilā
  • Atveriet sadaļu “Pārbaudes darbi”
  • Sāciet veidot jaunu darbu
  • Iekļaujiet darbā visus vēlamos materiālus un klikšķiniet uz pogas “Turpināt”
  • Tālāk atlasiet, kurai klasei šo darbu plānojat izsūtīt, un klikšķiniet uz pogas “Turpināt”
  • Nākamajā solī aizpildiet darba iestatījumus
  • Lai saglabātu darbu kā melnrakstu pēdējā solī klikšķiniet uz pogas “Saglabāt kā sagatavi”
     


Tālāk sistēma darbu saglabās kā sagatavi un tas būs pieejams sadaļā “Pārbaudes darbi” ar statusu “Melnraksts”. Darba melnraksts ir izveidots un Jūs to jebkurā brīdī varat labot, precizēt, papildināt un nosūtīt skolēniem.
 


Lai ērtāk pārvaldītu visas Jūsu veidotās sagataves, aicinām izmantot filtru, kas ļauj atlasīt pārbaudes darbus pēc statusa.
 


Svarīgi! Pārbaudes darba melnrakstu iespējams sagatavot jau pirmajā darba izveides solī, kad izvēlaties darbā iekļaujamos materiālus. Lai saglabātu darbu kā melnrakstu, pārejiet uz jebkuru citu portāla sadaļu, un sistēma darbu automātiski saglabās kā sagatavi.


5. E-pasta norādīšana savā profilā

Skolotāja Uzdevumi.lv profils ir ļoti svarīgs, tāpēc tas jāpadara maksimāli drošs un jāpārliecinās, lai tam var piekļūt, piemēram, ja ir aizmirsta ielogošanās parole vai rodas problēmas ar e-žurnāla savienojumu. Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, ir būtiski savā skolotāja Uzdevumi.lv profilā norādīt e-pasta adresi!
 

Lai pārbaudītu, vai Jūsu profilā ir norādīta e-pasta adrese:

  • Ielogojieties savā Uzdevumi.lv skolotāja profilā
  • Atveriet sadaļu “Mans profils” un klikšķiniet uz “Labot profilu”
  • Pārliecinieties, ka sadaļā “E-pasts” ir norādīta e-pasta adrese. Ja tā ir norādīta, pārbaudiet, vai tā ir precīza
  • Ja e-pasta adreses nav vai tā ir neprecīza, ievadiet korektu e-pasta adresi un saglabājiet izmaiņas
  • Pēc tam savā e-pastā atveriet vēstuli no Uzdevumi.lv un klikšķiniet uz apstiprinājuma saites


Daži no iemesliem, kāpēc ir svarīgi skolotāja profilā norādīt e-pasta adresi:

  • Lai varat atjaunot paroli un piekļūt profilam, ja parole ir aizmirsta vai ja radusies kāda problēma ar e-žurnāla savienojumu
  • Lai saņemtu informāciju par jaunākajām mācību tēmām Jūsu pasniegtajā priekšmetā (pierakstīties jaunumiem iespējams šajā sadaļā)
  • Lai saņemtu Uzdevumi.lv sagatavotos diplomus aktīvākajiem skolotājiem. Diplomi tiek izsūtīti 2 reizes gadā skolotājiem, kas portālā veido un izsūta digitālus pārbaudes darbus

Atgādinām, ka citu vērtīgu informāciju varat atrast Uzdevumi.lv sadaļā “Pamācības skolotājiem”. Ja rodas kādi jautājumi vai ir nepieciešama palīdzība, droši sazinieties ar mums, rakstot uz info@uzdevumi.lv!

Atvērt pamācības skolotājiem 

 

publicēts: