Uzlabojot atmiņu, var būtiski samazināt laiku, kas tiek pavadīts, apgūstot jaunu mācību vielu un gatavojoties pārbaudes darbiem. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar paņēmieniem, kas palīdzēs Tev uztrenēt atmiņu, iegaumēt vairāk informācijas un atvieglot mācību procesu.

Vizualizācija 

Vizuāla informācija kā attēls, diagrammas, zīmējumi vai grafikas daudziem ir vieglāk uztverama nekā teksts. Taču, ko darīt, ja ir jāiegaumē kāds stāsts? Vieglāk būs atcerēties, ja to vizualizēsi - iedomājies, kā tas izskatās dzīvē. Tādā veidā rosināsi iztēli un paplašināsi domāšanu, kas palīdzēs veidot spēcīgākas asociācijas. Jau mācību procesā, gatavojoties pārbaudes darbam, centies atcerēties, kurā vietā grāmatā bija informācija, vizualizē klasi ar pasniedzēju, kurš skaidro mācību vielu un ko raksta uz tāfeles.

Asociācijas 

Dažādiem dzīves notikumiem vai lietām vari piešķirt asociācijas, tas veicinās labāku informācijas iegaumēšanu. Piemēram, ja apgūsti svešvalodu un ir jāiegaumē jauni vārdi, veido tiem asociācijas ar līdzīgiem vārdiem latviešu valodā. Tāpat jauniegūto informāciju vari asociēt ar kaut ko zināmu, tādējādi piesaistot šo informāciju jau esošajai atmiņai. 

Ir vieglāk kaut ko atcerēties, ja informācija tiek sasaistīta ar atbalsta punktiem vai salīdzināšanas objektiem. Centies informāciju sasaistīt ar krāsām, piemēram, ja veic konspektus, tad izcel svarīgāko informāciju dažādās krāsās un piešķir katrai krāsai savu asociāciju. Tas palīdzēs vieglāk iegaumēt informāciju, to sadalot pa daļām. Tāpat arī iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem, lai būtu vieglāk atcerēties, sasaisti viņu ar kaut ko interesantu, kas asociēsies ar šo personu, un Tev būs vieglāk viņu atcerēties. 

Mnemonika 

Mnemonikas tehnika (iegaumēšanas māksla) var palīdzēt vieglāk atcerēties dažādas formulas, dzejoļus, svešvārdus un skaitļus. Piemēram, ja ir jāatceras vairāki vārdi (suns, kaķis, māja, ēdiens), tad no šiem vārdiem var izveidot stāstu (suns ar kaķi skrēja uz mājām pēc ēdiena), tādējādi atmiņā vieglāk nostiprinās iegaumējamie vārdi, jo tie tiek sasaistīti kopīgā stāstā. Pamēģini vakaros ar ģimeni iesaistīties kopīgā spēlē, kurā cenšaties atminēt pēc iespējas vairāk vārdu, izmantojot šo paņēmienu. Tā būs lieliska iespēja visiem izvingrināt smadzenes un “uzasināt” atmiņu!

Konspekti

Nereti ir vieglāk atcerēties informāciju, ja tā tiek pierakstīta ar roku. Centies ikdienā svarīgāko pierakstīt! Raksti klāt savus komentārus un papildus pierakstus - tas palīdzēs vieglāk uztrenēt atmiņu un iegaumēt vairākas lietas. Izvēlies sev ērtāko pierakstu veidu: izmanto piezīmju lapiņas, klades vai piezīmju lietotnes viedierīcē.

Tāpat piezīmes ir labs veids, kā ātri pierakstīt savas domas un plānot dažādas aktivitātes. Vairāk par informācijas pārvaldīšanu un atgādinājumiem lasi šeit: Ieteikumi, kā lietderīgi izmantot viedierīces

Vingrinājumi un atkārtojumi

Atmiņā uzkrājas viss, ko cilvēks ir  apguvis un ko vajadzības gadījumā var izmantot, taču viens no biežākajiem aizmiršanas iemesliem ir informācijas neizmantošana. Lai to novērstu, ir jāvingrinās un iegūtā informācija jāatkārto. Praktizē savas prasmes, veicot regulārus zināšanu treniņus sadaļā “Virtuālā skola”! 

Lai apgūtu un nostiprinātu mācību vielu, Tev var noderēt PROF pakalpojums, kas parādīs uzdevuma pareizo atbildi un tā skaidrojumu, tādējādi ļaujot Tev labāk izprast un saglabāt informāciju savā atmiņā. Katru uzdevumu vari risināt vairākas reizes, taču katrā mēģinājumā parādīsies cits uzdevuma variants, kurā varēsi izmantot iepriekšējā variantā iegūtās zināšanas, kas palīdzēs nonākt līdz pareizai atbildei.

Trenē savu prātu un attīsti atmiņu!

Atvērt Virtuālo skolu 
 


Atsauces
learningcenter.unc.edu

cognitiveresearchjournal.springeropen.com

profizgl.lu.lv

 

publicēts: