Vecākiem: 5 ieteikumi, bērnam atgriežoties klātienes mācībās

Aizvadītais mācību gads lielākoties tika organizēts attālināti, tāpēc atgriešanās pie mācībām klātienē bērniem un jauniešiem var būt izaicinoša. Lai gan bērni pārmaiņām pielāgojas ātrāk nekā pieaugušie, vecākiem ir ļoti svarīgi sekot līdzi skolēna ikdienas režīmam un mācību procesam, kā arī laicīgi pārrunāt radušās problēmsituācijas. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kas var palīdzēt Jūsu bērnam vieglāk atgriezties skolas dzīvē.

Atjaunojiet regulāru darba dienas ritmu

Tieši pirmajos skolas mēnešos bērna dienas ritmam ir nepieciešams pievērst papildu uzmanību, jo, uzsākot skolas gaitas, var rasties nervozitāte, trauksmes sajūta, bailes un neziņa, kam par iemeslu pārsvarā ir izjaukts dienas režīms. Īpaša uzmanība jāpievērš tam, kā tiek saplānots laiks arī pēc skolas. Mācību gada sākumā, kad diena ir pārpildīta ar dažādiem interešu pulciņiem, jāatceras, ka bērnu nevajag noslogot pārāk daudz. Jānosaka, cik daudz laika atvēlēt ārpus skolas aktivitātēm, kad pildīt mājasdarbus, kā arī to, kad būs brīvais laiks. Tāpat svarīgi, lai daudzās aktivitātes nebūtu šķērslis veiksmīgai zināšanu apguvei. Iesakām izmantot portālā Uzdevumi.lv pieejamo iespēju sekot līdzi bērna mācību gaitai sadaļā “Mani bērni”. Klikšķinot uz iespējas "Atvērt statistiku par bērnu", varat apskatīt informāciju par to, ko skolēns ir mācījies, cik ilgi un cik sekmīgi, kā arī - vai viņš portālā ir izpildījis elektroniskos mājasdarbus.

Atvērt "Mani bērni" 

Veiciniet prāta iekustināšanas treniņus

Ja vasaras mēnešos bērns ir veltījis laiku tikai atpūtai, tad pastāv risks, ka, atgriežoties skolas solā, kāda no iepriekš apgūtajām tēmām var būt piemirsusies. Arī attālinātais mācību process, iespējams, ir radījis kādus robus zināšanu apguvē. Tāpēc, lai veiksmīgāk varētu apzināt, cik daudz bērns ir apguvis vai kas rada sarežģījumus, iesakām bērnam patrenēties un risināt uzdevumus sadaļā “Virtuālā skola”. Uzdevumu risināšana būs labs prāta iekustināšanas treniņš, kas palīdzēs nostiprināt jau esošās zināšanas, kā arī apgūt jaunākās mācību tēmas.

Apskatīt uzdevumus 

Sekojiet līdzi mājasdarbu izpildei

Kamēr mācību režīms nav pilnībā nostabilizējies, bērnam var piemirsties sagatavoties kādai mācību stundai vai izpildīt kādu mājasdarbu, tāpēc svarīga ir arī vecāku iesaiste. Lai nepalaistu garām mājasdarbu izpildi portālā Uzdevumi.lv, ir iespēja pierakstīties informatīvām e-pasta vēstulēm un/vai interneta pārlūkprogrammas paziņojumiem, kas informēs par:

  • bērnam uzdotajiem darbiem portālā;
  • darbiem, kas nav izpildīti un kam tuvojas izpildes termiņa beigas;
  • darbiem, kuros bērns nav ieguvis pietiekamu vērtējumu;
  • bērna pašvadītas mācīšanās rezultātiem sadaļā “Virtuālā skola”.


Aktivizēt paziņojumus 

Tāpat iesakām pasekot līdzi arī tam, lai mācības netiktu atliktas uz vēlām vakara stundām, kas var traucēt pilnvērtīgam miegam. Mudiniet bērnu mājasdarbu izpildi veikt uzreiz, atgriežoties no skolas vai interešu pulciņa.

Atbalstiet mācību procesā

Pildot mājasdarbus vai pārrunājot tēmas, kas skolā tika mācītas, iesakām pārliecināties, vai bērns visu ir sapratis un piedāvāt savu palīdzību uzdevumu skaidrošanā. Ja kāds no uzdevuma risinājumiem tomēr sagādā grūtības arī vecākiem, kā lielisks palīgs var būt Uzdevumi.lv pakalpojums PROF. Vecāks no sava profila var bērnam pieslēgt un kontrolēt PROF pakalpojumu, kas katram uzdevumam portālā sniegs skaidrojumu un palīdzēs skolēnam patstāvīgi apgūt mācību vielu.

Pieslēgt bērnam PROF 

Mudiniet uz pilnvērtīgu atpūtu un miegu

Kvalitatīvs miegs ir svarīgs, lai ķermenis un prāts spētu atpūsties un atjaunoties, tāpēc tam jāvelta pietiekami liela uzmanība un laiks. Kopējā dienas ritmā būtisks ir gan aktivitāšu, gan atpūtas, gan miega līdzsvars. Regulārs miega trūkums var radīt pārslodzi organismam -  koncentrēšanas zudumu, grūtības atcerēties un iegaumēt informāciju, kā arī daudz citus procesus, kas ietekmē mācīšanās kvalitāti un sekmes. Svarīgi ir ievērot regularitāti un sekot līdzi tam, lai bērns laicīgi ietu gulēt.

Bērni ne vienmēr spēj pilnvērtīgi apzināties izglītības nozīmi, īpaši sākumskolas posmā, tāpēc vecākiem ir jāuzņemas galvenā lomā ikdienas ritma organizēšanā un raita mācību procesa nodrošināšanā. 

Lai veiksmīgs un jaunām zināšanām piepildīts mācību gads!
 

publicēts: