Vasara ir bērnu mīļākais gadalaiks, taču vecākiem aktuāls kļūst jautājums par viņu nodarbinātību skolas brīvlaikā. Bieži vien bērnu pieskatīšana tiek nodota vecvecāku rokās, bet daudziem no vecākiem šādas iespējas nav. Esam sagatavojuši ieteikumus, kā nodarbināt savu bērnu, lai viņam nav pārāk daudz laika jāpavada viedierīcēs vai bezdarbībā.

Sastādiet plānu brīvlaika nodarbēm

Lai bērnam vasaras brīvlaika pavadīšana būtu jēgpilnāka, iesakām darāmo darbu plānošanu. Kopā ar bērnu izrunājiet un sagatavojiet plānu ar dažādām nodarbēm, kas viņu varētu interesēt brīvā laikā pavadīšanai. Bērns var izlasīt kādu interesantu komiksa grāmatu, veikt kādas sportiskās aktivitātes, tāpat var vienoties par darāmajiem mājas darbiem. Bērnam var uzticēt pienākumus, kas viņam jāizpilda regulāri katru dienu.

Iesaistiet mājas uzkopšanas un dārza darbos

Lai iemācītu bērnam atbildības sajūtu, apzinīgumu un produktivitāti, svarīgi ir viņu iesaistīt ikdienas mājas darbos. Skolas vecuma bērns jau ir pietiekami saprātīgs, lai varētu veikt arī kādus vienkāršākus mājas uzkopšanas darbiņus - noslaucīt putekļus, nomazgāt traukus, uzkopt grīdas utt. Pieaugušo darbi stiprinās bērna pašvērtējumu un veicinās patstāvību un atbildību. 

Ja nav iespējas braukt uz laukiem un palīdzēt vecvecākiem dārza darbos, var kopīgi sastādīt garšaugu mazdārziņu uz balkona vai palodzes un aicināt rūpēties par tā kopšanu un audzēšanu. Kā pareizi rūpēties par augiem, bērns var uzzināt dabaszinību tēmā: Kā pareizi audzēt augus?

Mudiniet uz sportiskām aktivitātēm

Brīvlaiks ir lieliski piemērots tam, lai kārtīgi izkustētos, jo skolas laikā pie datora ir sēdēts gana daudz. Kopā ar bērnu varat saplānot interesantas treniņprogrammas: izbraucienu ar velosipēdu, foto orientēšanās pastaigu tuvākā apkārtnē. Tie var būt arī kādi slēpņošanas uzdevumi, kur pēc konkrētām koordinātēm jāatrod paslēpts priekšmets. Jebkura kustība ārā palīdzēs bērnam kļūt fiziski aktīvākam.

Palīdziet uzsākt nelielu biznesu

Lai iegūtu papildus ienākumus ikdienas tēriņiem, bērni labprāt iesaistās arī dažādos naudas pelnīšanas darbiņos. Kā jautrs piedzīvojums bērniem var būt limonādes tirdzniecības stends, meža ogu, pļavas ziedu vai kādu paša gatavotu kārumu pārdošana. Paša nopelnītie ienākumi labāk spēs bērnam iemācīt izprast naudas vērtību un darba nozīmību.

Motivējiet uzturēt zināšanas formā arī vasarā

Bieži vien mācību gada laikā apgūtās tēmas skolas brīvlaikā tiek piemirstas, tāpēc veiksmīgākai mācību tēmu nostiprināšanai ir nepieciešams neliels prāta treniņš arī vasaras mēnešos. Aiciniet bērnu risināt uzdevumus portāla Uzdevumi.lv sadaļā “Virtuāla skola” vismaz pāris reizes nedēļā. Lai veiksmīgāk iesaistītu bērnu uzdevumu risināšanas procesā, varat viņu motivēt ar kādu apbalvojumu, ja bērns iegūst noteiktu punktu skaitu. Sekot līdzi, kā bērnam ir veicies, varat savā vecāka profila sadaļā "Mani bērni", klikšķinot uz iespējas „Atvērt statistiku par bērnu”.

Tāpat, iespējams, bērnu motivēs arī tas, ka, risinot uzdevumus no nākamās klases priekšmetiem, viņš varēs sasniegt Topa augšgalu jau jaunā mācību gada sākumā. Atgādinām, ka Top punktu skaits skolēnu profilā katru gadu mainās, jo mainās arī skolēna klase. Vairāk par Top un punktu skaitīšanas sistēmu lasiet te: Punkti un sadaļa "Top"

Atgādiniet par drošības noteikumiem

Pirms jebkādas darbības veikšanas, pārrunājiet drošības noteikumus, kas jāievēro, piemēram, atrodoties ārā, braucot ar velosipēdu, darbojoties ar elektroierīcēm vai gatavojot ēdienu. Svarīgi, lai bērns skaidri zinātu, kur nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības. Tāpat vecāki nedrīkst aizmirst, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērnu līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst atstāt bez pieaugušo uzraudzības. Ja bērna pieskatīšana tiek uzticēta brālim vai māsai, viņiem jābūt sasniegušiem vismaz 13 gadu vecumu.

Lai pārbaudītu un atsvaidzinātu zināšanas par drošības noteikumiem, piedāvājam Jums kopā ar bērnu izpildīt Uzdevumi.lv testu "Drošība vasarā"!

Atvērt testu 


Saprotams, ka bērna vasaras brīvlaiks vecākiem sagādā ne mazums rūpju un raižu, taču atcerieties, ka šis viņiem ir īpašs laiks - tāds, kuru viņi gaida visu gadu, tāpēc palīdziet viņiem to pavadīt interesanti un jēgpilni!

Lai droša un piedzīvojumiem bagāta vasara Jums un bērnam!

publicēts: