Kā droši pavadīt vasaras brīvlaiku?

Tuvojoties mācību gada beigām, skolēni ar nepacietību gaida brīvlaiku, kad varēs atvilkt elpu no mācībām un atpūsties. Vasaras brīvlaiks ir piesātināts ar dažādiem piedzīvojumiem un aktivitātēm, tāpēc ir īstais laiks atcerēties par drošības pasākumiem, lai brīvlaiks būtu izdevies.

Drošība, vadot braucamrīku

Sākoties vasaras brīvlaikam, vairāk laika tiek pavadīts ārā, gan dodoties pastaigās un garākos pārgājienos, gan vizinoties ar velosipēdiem, skrejriteņiem, skrituļslidām, skrituļdēļiem un dažādiem citiem transportlīdzekļiem. Piedaloties ceļu satiksmē ar braucamrīku, ir jāievēro drošas un pieklājīgas braukšanas manieres, jāizvēlas atbilstošs ātrums un jāatceras, ka pa ietvi pārvietojas arī gājēji, kuri var strauji mainīt virzienu. Tāpat jābūt uzmanīgam, jo no blakus teritorijas negaidīti var izbraukt kāds transportlīdzeklis.

Lai nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm būtu droša, dodoties braukāties ir svarīgi izmantot aizsargaprīkojumu (ķiveri, ceļgalu un elkoņu aizsargus), tāpat tumšajā diennakts laikā obligāti jāizmanto atstarotāji.

Drošība pie dzelzceļa 

Dzelzceļš nav vieta rotaļām - tā ir bīstamības zona! Atrodoties dzelzceļa tuvumā, jāievēro īpaša drošība, jo tas ir paaugstinātas bīstamības objekts. Jāievēro aizlieguma un brīdinājuma signāli, tāpēc nedrīkst klausīties mūziku austiņās, lai vari skaidri sadzirdēt brīdinājuma signālus vai vilciena tuvošanos. Nestāvi tuvu perona malai, jo, vilcienam pārvietojoties, tā izraisītā vēja plūsma ir spēcīga un var paraut zem vilciena. Atceries arī par luksoforu nozīmi! Pirms dzelzceļa pārbrauktuvēm mēdz uzstādīt divkrāsu luksoforus. Balts, mirgojošs signāls nozīmē, ka kustību turpināt ir atļauts, bet ir jāpārliecinās, vai netuvojas vilciens. Sarkans signāls aizliedz kustību. Tāpat arī šķērsot sliedes var tikai tad, kad dzelzceļa pārbrauktuve ir atvērta jebkurai satiksmei.

Ūdensdrošība

Vasarā, kad laiks kļūst siltāks un atpūta pie ūdens ir īpaši iecienīta, tā vien vilina izbaudīt dažādus ūdenspriekus. Taču tas ir jādara uzmanīgi, nenodarot sev pāri, tāpēc peldies tikai oficiālās peldvietās vai vietās, kurās ir lēzeni krasti, ciets pamats un labi zināma vieta. Lai izvairītos no straujas ķermeņa temperatūras maiņas, nelec ūdenī sakarsis, jo tas var izraisīt krampjus vai sirdsdarbības problēmas. Un, lai negūtu mugurkaula traumas, nelec no tiltiem vai citiem paaugstinājumiem. Nodarbojoties ar dažādām ūdens aktivitātēm, neaizmirsti uzvilkt glābšanas vesti! 

Ugunsdrošība

Nenoliedzami uguns sniedz dažādus ieguvumus - tā dod gaismu, ar to var sasildīties, ar to var pagatavot ēst, taču tā ir arī bīstama un var izraisīt ugunsgrēku. Uguns nav rotaļlieta, ar kuru eksperimentēt un spēlēties, ar to ir jābūt piesardzīgam. Gadījumos, ja izcēlies ugunsgrēks jāsaglabā miers un jāmēģina pamest telpas, ja telpa sadūmota, jāmetas rāpus. Pametot telpas, nedrīkst izmantot liftu.

Lai nepieļautu uguns nelaimi, pasargā sevi un citus, novēršot ugunsgrēka iemeslus: Kā novērst ugunsgrēka rašanās iemeslus?

Elektrodrošība

Nepareiza elektrības lietošana var apdraudēt Tavu veselību un izraisīt nelaimi. Ja neesi pārliecināts, kā rīkoties ar kādu elektroiekārtu, sagaidi pieaugušo, nemēģini rīkoties pats. Pasargā sevi no bīstamām situācijām un elektrotraumām: nekāp elektrības stabos, nelaid gaisa pūķus vai citus lidojošus priekšmetus elektropārvades līniju tuvumā, nekāp kokos, kuru zari ir tuvu elektrolīnijai, netuvojies elektrolīnijām, uz kurām ir uzkrituši koki.

Ievēro piesardzību un atkārto elektrodrošības noteikumus: Elektrodrošības noteikumi

Drošība internetā

Moderno tehnoloģiju attīstība un interneta pieejamība ļauj ērti sazināties ar draugiem un dalīties ar dažādām bildēm un video sociālajos tīklos. Atrodoties digitālā vidē, vari apdraudēt sevi, tāpēc esi uzmanīgs, daloties ar informāciju - neizpaud savus privātos datus svešiem cilvēkiem vai neievadi tos neuzticamās vietnēs. Atceries, ka internetu izmanto dažādi cilvēki, arī tādi, kuriem nav labi nodomi. Lai pasargātu sevi no apdraudējuma riskiem, uzliec atbilstošus privātuma un drošības iestatījumus savus sociālo mediju profilos. 

Pirms reģistrējies mājaslapās, kur jānorāda privāta informācija, konsultējies ar saviem vecākiem vai citiem pieaugušajiem! 

Vairāk par drošību internetā vari uzzināt rakstā “Kā ievērot drošību internetā?”

Pirmās palīdzības sniegšana

Neapdomīga un pārgalvīga rīcība var novest pie nelaimes gadījuma, taču, ievērojot drošības pamatnoteikumus, vari pasargāt sevi un citus. Brīžos, ja notikusi nelaime, ir svarīgi neapjukt.

Nelaimes gadījumā zvani uz Latvijas vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru – 112, lai saņemtu palīdzību no ugunsdzēsējiem, mediķiem vai policijas. Sniedz nepieciešamo informāciju, lai atbildīgais dienests var palīdzēt:

  • Īsi pastāsti, kas noticis
  • Nosauc precīzu adresi vai apraksti notikuma vietu
  • Atbildi uz dispečera jautājumiem
  • Pēc dispečera lūguma nosauc savu uzvārdu un telefona numuru
  • Nepārtrauc sarunu pirmais
  • Esi sazvanāms! Var rasties nepieciešamība ar Tevi sazināties atkārtoti

Lai brīvlaikā pasargātu sevi no dažādām traumām, ir svarīgi atkārtot zināšanas par drošību un pirmās palīdzības sniegšanu, lai operatīvi varētu palīdzēt sev vai citiem. Esi saudzīgs arī pret vecākiem, neliec viņiem par Tevi uztraukties. Informē viņus par saviem ikdienas plāniem, lai nepieciešamības gadījumā vecāki var Tev palīdzēt. 

Kad esi atsvaidzinājis zināšanas – izaicinām Tevi tās pārbaudīt īpaši sagatavotā testā par drošību vasarā!

Pildīt testu par drošību 

Lai izdevusies un aizraujošiem notikumiem bagāta vasara!


Atsauces
vgv.lv

octas.lv
vugd.gov.lv
sadalestikls.lv
polisubanka.lv

dzirdiredzidzivo.lv

 

 

publicēts: