Skolotājiem: Kāpēc skolēniem svarīga skolotāja atzinība?

Atzinības izteikšana ir vienkāršs un efektīvs veids, kā vairot skolēnu interesi un vēlmi mācīties. Ir svarīgi skolēnam nodrošināt uz izaugsmi vērstu vidi, kurā tiek izteikta ne tikai pamatota kritika, bet arī uzslavas un labi vārdi, piedāvājumi un risinājumi rezultātu uzlabošanai. Lai izteiktu atzinību, nav nepieciešami augsti rezultāti. Varat izteikt uzmundrinošus vārdus arī par labu uzvedību vai ikdienas notikumiem. Īstajā brīdī pateikta uzslava palīdzēs celt bērna pašapziņu un pašvērtējumu.

Ko skolēnam sniedz skolotāja atzinība?

  • Veicina skolēna uzticības iegūšanu. Ticība bērna spējām veicina skolēnu uzticības iegūšanu un vēlmi gūt panākumus. Brīžos, kad skolēns saskaras ar grūtībām, iedrošiniet nepadoties, sakot, ka viņam viss izdosies. Vērsiet uzmanību uz labo. Prasme pamanīt un izteikt atzinību ne vien par uzdevuma izpildi, bet arī centību, veicinās bērnā sajūtu, ka viņam viss ir pa spēkam.
     
  • Uzlabo produktivitāti. Kad skolēns izrāda lielu apņēmību, ir būtiski izteikt atzinību un pateikties par ieguldīto darbu, jo tas palīdzēs vairāk koncentrēties mērķim un liks izjust lielāku atbildības sajūtu pret darba izpildi.
     
  • Paaugstina motivāciju. Atzinības izteikšana veicinās bērna vēlmi censties labāk un vairos uzticību pret skolotāju, tāpat tā var kalpot kā motivācija citiem klasesbiedriem tiekties pēc augstākiem rezultātiem.
     
  • Skolēns jūtas novērtēts. Ja skolēns ir labi izpildījis uzdevumu vai kādu citu uzdoto darbu - paslavējiet viņu par sasniegumiem, lai viņš jūt, ka rezultāts ir svarīgs. Būtiska ir arī atzinība par pašu procesu un grūtību pārvarēšanu. Tā ļaus skolēnam justies novērtētam un iedvesmos pildīt uzdotos uzdevumus kvalitatīvāk. 
     
  • Veidojas pozitīva vide klasē. Sekojot skolotāja paraugam, skolēns iemācīsies izpaust atzinību arī pret citiem, piemēram, klasesbiedriem. Tas radīs augstas veiktspējas vidi klasē un ļaus ātrāk sasniegt mērķi. Šis ieradums var tikt pārņemts arī ārpus skolas vides, bērniem kļūstot citam pret citu jaukākiem.
     
  • Palīdz attīstīt bērna personību. Uzslavas ietekmē skolēna personības veidošanos un palīdz nodrošināt emocionālo labsajūtu. Bērnā attīstās stabils pašvērtējums, viņam būs vairāk drosmes nepadoties un izmantot savas prasmes.
     
  • Tiek saņemta labvēlīga atgriezeniskā saite. Izteiktā atzinība ļaus skolēnam apzināties savas spējas un saprast, vai viņš virzās pareizajā virzienā. Pat, ja skolēns pieļauj kļūdas, veicot kādu uzdevumu, Jūs varat novērtēt viņa centienus un piedāvāt palīdzību ar ieteikumiem, kā uzlabot viņa rezultātu. 

Ir dažādi veidi, kā audzēkņiem izteikt atzinību, piemēram, paslavēt par labiem rezultātiem, izcelt katra skolēna priekšrocības vai pasniegt diplomu par konkrētiem nopelniem, kas ļaus skolēnam justies īpašam, jo viņa panākumi ir pamanīti un novērtēti. Atgādinām, ka portālā Uzdevumi.lv pieejams īpašs diploms, ko pasniegt bērniem par sasniegumiem portālā. Jūs varat lejupielādēt diplomu, ierakstīt tajā skolēna vārdu un aprakstu, par ko bērnam ir piešķirts šis diploms. Šādā veidā varat izteikt atzinību gan klasesbiedru TOPa līderiem skolā, gan citiem skolēniem, ar kuru sasniegumiem šajā mācību gadā lepojaties.

Lejupielādēt Uzdevumi.lv diplomu 

Sniedzot pozitīvu vērtējumu skolēniem, Jūs noteikti sajutīsiet bērnu prieku par saņemto atzinību. Vēlam neizsmeļamu spēku un enerģiju, izglītojot un iedvesmojot jauniešus!

publicēts: