Vieni no svarīgākajiem bērna dzīves skolotājiem ir viņa vecāki. Ģimenei iesaistoties bērna mācību procesā, ir lielāka iespēja, ka skolēns kļūs veiksmīgāks un pārliecinātāks par savām spējām, tāpēc vecāku atbalsts ir īpaši svarīgs. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar septiņiem ieteikumiem, kā Jūs varat palīdzēt savam bērnam mācībās.


1. Nodrošiniet ērtus mācību apstākļus

Lai bērns varētu labāk koncentrēties un motivēt sevi mācībām, būtiska ir dienaskārtība. Svarīgi, ka bērns apzinās laiku, kas jāvelta mācībām, un laiku, kad var atpūsties, spēlēties vai nodoties citām interesēm. Tāpat bērnam palīdzēs īpaši mācībām iekārtota vieta ar atbilstošu galdu, krēslu un tehnisko nodrošinājumu, kas ir īpaši aktuāli attālināto mācību laikā. Jāņem vērā, ka laikā, kamēr bērns mācās, arī vecākiem nepieciešams ievērot klusumu un radīt nopietnu gaisotni - neskatīties televizoru, neklausīties skaļu mūziku vai neraisīt skaļas diskusijas, jo tas var traucēt bērnam.
 


2. Padariet mācību procesu aizraujošāku

Bieži vien mācību problēmas rodas, ja bērns nesaprot apgūstamo tēmu vai arī mācību process šķiet grūts un sarežģīts. Šādā gadījumā vecāki var palīdzēt, padarot mācības aizraujošākas. Bērnam būs interesanti, ja kādu no skolas tēmām mēģināsiet izskaidrot ar piemēriem no savas dzīves. Dažreiz pietiek, ja vienkārši izmantosiet humoru vai pastāstīsiet interesantu stāstu, kas saistīts ar mācāmo materiālu, tādējādi padarot mācīšanos jautrāku.

Tāpat varat dažādot mācīšanās procesu, iekļaujot tajā mācību platformas. Piemēram, Uzdevumi.lv sadaļu “Virtuālā skola”, kur iespējams risināt uzdevumus 1.-12. klases mācību priekšmetos, turklāt katram no uzdevumiem ir pieejamas arī dažādas variācijas. Pirms uzdevumu izpildes bērns var izzināt teorijas materiālu konkrētā tēmā, kas palīdzēs vieglāk izprast uzdevumā prasīto. Uzdevumus bērns var pildīt gan datorā, gan telefonā vai planšetē. Kā papildus motivators kalpos iespēja pelnīt punktus un sacensties ar klasesbiedriem Uzdevumi.lv Topā.


Apskatīt uzdevumus 
 


3. Sekojiet līdzi bērna rezultātiem

Lai nepalaistu garām to robežu, kad bērna sekmes sāk pasliktināties, ļoti svarīgi ir regulāri sekot bērna mācību rezultātiem. Uzdevumi.lv vecākiem parāda, ko skolēns ir mācījies portālā, cik ilgi un cik sekmīgi, kā arī - vai viņš ir izpildījis elektroniskos mājasdarbus. Šie dati palīdz vecākam novērtēt, cik labi bērns apguvis kādu konkrētu tēmu un vai ir gatavs pārbaudes darbam. Sekot līdzi bērna rezultātiem var sadaļā "Mani bērni", uzklikšķinot uz iespējas „Atvērt statistiku par bērnu”.


Atvērt "Mani bērni" 
 


4. Saņemiet informāciju par mācību aktualitātēm

Pārliecinieties, ka Jūsu bērns visus nepieciešamos darbus ir izpildījis un iesniedzis noteiktajā termiņā! Lai nepalaistu garām svarīgu informāciju par bērna mācību gaitām, Uzdevumi.lv piedāvā gan Jums, gan arī bērnam pierakstīties informatīvām e-pasta vēstulēm un/vai interneta pārlūkprogrammas paziņojumiem. Pievienot profilam e-pastu un aktivizēt e-pasta vēstules vai paziņojumus iespējams sava Uzdevumi.lv profila sadaļā “Mans profils”.


Kādus ziņojumus varat saņemt no Uzdevumi.lv?

  • Informāciju par bērnam uzdotajiem darbiem sadaļā “Pārbaudes darbi”
  • Atgādinājumu par bērna neizpildītajiem darbiem, kam tuvojas beigu termiņš
  • Paziņojumus par bērna neizpildītajiem un/vai nesekmīgi izpildītajiem pārbaudes darbiem
  • Ikmēneša atskaites e-pastā par bērna progresu portālā
     

Aktivizēt paziņojumus 
 


5. Sniedziet bērnam palīdzību

Ja bērnam ir nepieciešama palīdzība mācībās, vecākiem uzdevumi nav jāpilda viņa vietā! Jāmēģina bērnam tēma paskaidrot, izvēloties līdzīgus piemērus, lai skolēns pēc tam var patstāvīgi atrisināt uzdevumus, ko nesaprot. Taču, ko darīt, ja vecāki nespēj palīdzēt ar tēmu apguvi? Ir iespējams meklēt privātskolotāju vai vērsties pēc palīdzības pie mācību priekšmeta skolotāja. Tāpat papildus atbalsts var būt arī Uzdevumi.lv pakalpojums "PROF". Tas darbojas kā digitāls privātskolotājs, kas skolēnam var palīdzēt pārbaudīt un nostiprināt savas zināšanas. Ar PROF katram uzdevumam portālā ir pieejams skaidrojums, lai skolēns varētu patstāvīgi apgūt mācību vielu un mācīties no savām kļūdām. Skolēns var pats izpildīt mājasdarbus, sagatavoties ieskaitēm un apgūt tēmas, kuras skolā nav izprastas.
 

Pieslēgt bērnam PROF 
 


6. Sadarbojieties ar skolu

Izveidojiet sadarbību ar bērna skolotājiem! Ja vecāki iesaistās mācību procesā, bērns to redz, līdz ar to ir atbildīgāks pret veicamajiem darbiem. Komunikācijā ar skolotāju vecāki var iegūt papildus informāciju par bērna zināšanām un palīdzēt viņam tās uzlabot. 

Parādiet saviem bērniem pozitīvu attieksmi pret izglītību! Tas, ko vecāki saka un dara ikdienas dzīvē, var palīdzēt bērnā attīstīt pozitīvu attieksmi pret skolu un mācīšanos un vairot pārliecību par sevi.
 


7. Radiet pozitīvu attieksmi 

Reti kuram bērnam visi mācību priekšmeti padodas vienlīdz labi, tāpēc vienmēr jānovērtē bērna centība, neatlaidība un vēlme rast risinājumus. Arī tad, ja bērns mācās teicami, neaizmirstiet bērnu uzslavēt par padarīto, izrādiet interesi par viņa sasniegumiem un novērtējiet bērna spējas. Iemesls, kāpēc daudzi bērni zaudē prieku par mācīšanos, ir tas, ka viņi sāk izjust spiedienu par sliktas atzīmes iegūšanu, nepareizu atbildēšanu uz jautājumu vai neizdošanos pārbaudē. Neuzlieciet pārāk lielas prasības pret sava bērna mācību sasniegumiem un esiet atbalstošs un uzmundrinošs, ja viņam kaut kas neizdodas. Ir svarīgi iemācīt bērnam, ka panākumus nodrošina neatlaidība, prakse, smags darbs un iespējamas arī vairākas neveiksmes.
 


Aicinām ikvienu vecāku apzināties, ka svarīga loma bērna izglītības attīstībā ir arī pašiem vecākiem! Atbalsts no pieaugušajiem ir tas, kas bērnam šajos pandēmijas apstākļos visvairāk ir nepieciešams. Ja spēsiet ar bērnu pārrunāt izglītības procesu un laicīgi atklāt problēmsituāciju iemeslus, tas palīdzēs iegūt pozitīvākus mācību rezultātus. Kopīgiem spēkiem iespējams pārvarēt ikvienas grūtības!
 

Apskatīt bērna rezultātus 
 

 

 

 

 

publicēts: