Vecākiem: Kā bērnā attīstīt līdera prasmes?

Bērna attīstībā lielu lomu spēlē viņa attiecības ar vecākiem. Paraugs un dzīves mācības, ko sniedz vecāki, var palīdzēt veidoties pašapzinīgai, veiksmīgai un drosmīgai personībai jeb - nākotnes līderim. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kā nostiprināt bērnā līdera īpašības un kā šo īpašību nostiprināšanā var noderēt Uzdevumi.lv iespējas.


Nodrošiniet attīstību veicinošu vidi

Pārliecība par sevi un spēja sev noticēt nodrošina bērnam iespēju īstenot savu iekšējo vīziju. Vecāku iesaiste bērna attīstībā nenozīmē tikai mājasdarbu kontroli, bet arī spēju saskatīt, kas bērnam sniedz enerģiju un vēlmi rīkoties. Atbalstiet viņa talantus un izceliet bērna labākās īpašības! Svarīgi ir paturēt prātā, ka bērns lielākoties uzvedības modeli pārņem no apkārtējās vides, kurā aug, tāpēc vecākiem ar savu piemēru jāaicina bērnu pilnveidoties un attīstīties. Mudiniet bērnu nostiprināt savas zināšanas arī mācībās, jo tas ir pamats turpmākai attīstībai, lai sasniegtu augstus rezultātus. Mācību vielas apgūšanai un nostiprināšanai bērnam palīdzēs Uzdevumi.lv Virtuālā skola, kurā pieejams plašs mācību materiālu klāsts - teorija, uzdevumi un testi 1.-12. klases priekšmetos.


Stipriniet piederības sajūtu

Viena no bērna svarīgākajām pamatvajadzībām ir labsajūta, ko veicina piederības sajūtas veidošana. Bērnam ir svarīgi sajust savu nozīmīgumu ģimenē, jo tad viņš jūtas drošāk, pārliecinātāks par sevi un atvērtāks komunikācijā ar apkārtējiem. Jūtoties piederīgs, bērns spēs veiksmīgāk realizēt sevi, apzinoties savas stiprās puses. Kā vecāki var veicināt bērna labsajūtu:

  • Uzklausiet bērna viedokli
  • Iedrošiniet un atbalstiet
  • Uzticiet mājas pienākumus
  • Veltiet laiku kopīgām aktivitātēm
  • Izrādiet interesi par bērna skolas gaitām

Uzdevumi.lv Jums kā vecākam piedāvā iespēju ērti sekot līdzi bērna mācību progresam sadaļā "Mani bērni". Uzklikšķinot uz iespējas "Atvērt statistiku par bērnu", būs redzama informācija, ko bērns ir mācījies portālā, cik ilgi un cik sekmīgi, kā arī - vai ir izpildījis skolotāja uzdotos elektroniskos mājasdarbus.

Lai pievienotu bērnu savam profilam, ielogojieties Uzdevumi.lv ar savu lietotājvārdu un paroli! Sadaļā "Mani bērni" klikšķiniet uz pogas "Pievienot bērnu" un sekojiet tālākiem norādījumiem! 


Iemāciet plānošanas prasmes

Gatavojoties kādam pasākumam, piemēram, ģimenes brīvdienām vai radu apmeklēšanai, aiciniet bērnu piedalīties plānošanas procesā. Sāciet ar nelieliem un vienkāršākiem “projektiem”:

  • Rīkojiet prāta vētras
  • Deleģējiet uzdevumus visiem ģimenes locekļiem
  • Nodrošiniet atgriezenisko saiti un strādājiet komandā

Lai bērns iemācītos plānot savu laiku un kļūtu patstāvīgāks, aiciniet viņu pašam izplānot mācību procesu! Tas veicinās atbildību pret mācībām un savu brīvo laiku, kā arī attīstīs spēju organizēt savus darbus un veidos uz rezultātu orientētu personību.


Organizējiet komandas aktivitātes

Straujajā ikdienas ritmā ne vienmēr aizdomājamies, cik svarīga ir kopā būšana. Tā vietā, lai pavadītu vakaru, skatoties katrs savā ekrānā, noorganizējiet galda spēļu vakaru. Tā būs ne tikai iespēja kopīgi pavadīt laiku, bet arī palīdzēs bērniem iemācīties spēlēt pēc noteikumiem un domāt stratēģiski. Līderības prasmes būtiski attīsta arī dažādi sporta pasākumi, kuru laikā bērni apgūst vērtīgas mācības par komandas darbu, tādējādi veicinot sadarbības prasmes un apgūstot neatlaidību. Tāpat ir jāiemācās līdzsvarot veselīgu konkurenci, cenšoties uzlabot savu rezultātu, lai sasniegtu arvien augstākus mērķus. Lai bērnam nezūd motivācija censties, nepārmetiet viņam, ja kaut kas nav izdevies, esiet saprotošs un atbalstošs.

Kā vērtīgs motivators mācībām bērnam var noderēt Uzdevumi.lv TOPs, kur skolēni var krāt punktus, risinot savas klases uzdevumus, un savstarpēji sacensties. Palīdziet bērnam uzstādīt mērķi, uz ko tiekties klasesbiedru TOPā! Sacensība starp klasesbiedriem palīdzēs uzturēt veselīgu konkurences garu un vienlaicīgi nostiprināt skolā apgūstamās zināšanas. Uzziniet vairāk pamācībā: Punkti un sadaļa "Top"".


Māciet atbildību 

Vai nebūtu lieliski, ja bērns pats spētu pieņemt lēmumus un atbildēt par tiem? Lai bērns attīstītu atbildības sajūtu, ir svarīgi to izjust pret saviem pienākumiem. Ļaujiet bērnam pieņemt lēmumus un iesaistiet viņu to pieņemšanā, tas attīstīs atbildības un piederības sajūtu. Atbildības sajūtu var ieaudzināt dažādos veidos:

  • Savas “saimniecības” uzturēšana (uzturēt kārtībā savas grāmatas, mēbeles, rotaļlietas utt.)
  • Dotā vārda turēšana (ja apsolīja, ka izdarīs, pienākums ir turēt doto solījumu)
  • Rūpes par mājdzīvnieku (izvest suni pastaigā, izķemmēt mājdzīvnieku utt.)

Svarīgi ir trenēt bērna prasmi izvēlēties, lai pieņemtu pēc iespējas apzinātāku lēmumu. Ja tas tiks darīts viņa vietā, tad bērns neiemācīsies patstāvīgi analizēt situāciju un pieņemt lēmumu ikdienas dzīvē. Ļaujiet bērnam izjust gandarījumu, ka viņš pats ir nonācis pie konkrētā secinājuma vai mērķa.

Bērns var sākt trenēties pieņemt lēmumus arī mācību procesa laikā, piemēram, trenējot spēju mācīties patstāvīgi sadaļā Virtuālā skolā. Ja kādu no uzdevumiem bērns nesaprot, pakalpojums PROF palīdzēs patstāvīgi izanalizēt uzdevumā pieļautās kļūdas, piedāvājot ne tikai pareizās atbildes, bet arī to skaidrojumu. Ar šīs informācijas palīdzību skolēns var pārliecināties par uzdevuma izpildes pareizību un izprast pareizās atbildes būtību, kas ļaus apzināties savu zināšanu līmeni un sniegs motivāciju uzlabot rezultātu nākamreiz.


Bērnam jārada izpratne, ka būt līderim nenozīmē būt pārcilvēkam. Atgādināt, ka tas ir cilvēks, kurš izmanto savus talantus un spējas mērķa sasniegšanā. Palīdziet bērnam tikt galā ar nedrošību! Ja nesanāk uzreiz, kā cerēts, aiciniet būt pacietīgam un mēģināt līdz izdosies.

 

Atvērt sadaļu "Mani bērni" 

 


Atsauces:
satori.lv
forbes.com
uzvediba.lv
maminuklubs.lv
psihosomatika.lv
entrepreneur.com
growingleaders.com
izglitiba.daugavpils.lv

 

 

publicēts: