Gatavošanās eksāmeniem ar Uzdevumi.lv: Š.Dubnova Rīgas ebreju vidusskolas pieredze

Š. Dubnova Rīgas ebreju vidusskolas direktore Karīna Brikmane ir ne tikai skolas dvēsele un mācību procesa vadītāja, bet arī latviešu valodas skolotāja. Sarunā ar Uzdevumi.lv skolotāja dalās pieredzē, kā sagatavojusi 9. klases skolēnus latviešu valodas eksāmenam un kāpēc par bērnu augstajiem rezultātiem pasakās tieši portālam Uzdevumi.lv. 

Kā Jūs sākāt strādāt ar Uzdevumi.lv?

Portālā reģistrējusies biju jau iepriekš, bet vairāk par Uzdevumi.lv un tā piedāvātajām iespējām uzzināju, pateicoties projektam “Jēgpilni mājasdarbi”*. Tā kā mūsu skola piedalās šajā projektā, tad jau pagājušajā mācību gadā skolai tika pieslēgts PROF pakalpojums un mēs kopā ar skolēniem sākām strādāt.

Kas motivē Jūs un skolēnus mācību procesā izmantot Uzdevumi.lv?

Pirmais motivējošais ir tas, ka PROF mums apmaksā Rīgas dome, līdz ar to skolēni un skolotāji šo pakalpojumu var izmantot bez maksas. Otrs - skolēniem, it sevišķi 9. klasē, motivējoša ir savstarpējā konkurence. Viņi skatās, cik kurš ir punktus saņēmis par uzdevumiem. Šis sacensības moments ļoti labi strādā. Vēl labi un interesanti ir tas, ka skolēns redz arī izpildes laiku - cik sekundes kurš un ko ir pildījis. To arī klasē analizējam. Mājās bērniem uzdodu noteiktus uzdevumus, kas jāizpilda. Skaidrs, ka 7 mēģinājumi un katrs 4 sekundēs, nozīmē, ka skolēns neko nav skatījies un vienkārši uz dullo mēģinājis iesniegt atbildi. Tiem, kas lasa uzdevumu, ir tikai divi trīs mēģinājumi un uzreiz redzams, ka bērns ir iedziļinājies, pārdomājis un tad sniedzis atbildi. Šo mēs apspriedām un izrunājām, kā tad ir pareizāk. Tā pirms latviešu valodas eksāmena gājām cauri visiem Uzdevumi.lv eksāmenu gatavošanās uzdevumiem, sākot ar 2013. gada materiāliem, plus bērni arī paši mājās patstāvīgi gatavojās. 

Pastāstiet nedaudz vairāk par gatavošanos latviešu valodas eksāmenam! Kā tieši gatavošanās procesā izmantojāt Uzdevumi.lv?

Skolēnu zināšanas pirms eksāmeniem gramatikas jomā bija diezgan vājas. Apskatot Uzdevumi.lv, var redzēt, ka tur ir pieejami tieši gatavošanās uzdevumi un eksāmenu uzdevumi. Tā mēs ar 9.klasi vienu stundu nedēļā strādājām ar šiem uzdevumiem, plus strādājām arī mājās. Valodā likumus var apgūt un nostiprināt. Pozitīvais Uzdevumi.lv ir tas, ka, izpildot uzdevumu, zem tā ir likums vai paskaidrojums, kā tieši šis uzdevums bija jāpilda, un, mēģinot vēlreiz, skolēns pilda jau citu tā paša uzdevuma variantu, kas attiecināms uz to pašu likumu. To arī skolēni ļoti pozitīvi novērtē. Viņi “ielasījās” likumā un saprata, kā tālāk pildīt. Tas motivē pašu skolēnu uzzināt, kāpēc viņš ir kļūdījies. Sākumā pieredze bija tāda, ka skolēni automātiski izlaida risinājuma daļu, jo uzreiz var mēģināt vēlreiz, nelasot likumu. Un tad vienreiz, otro reizi un trešo reizi nesanāca pareizi atrisināt un viņi saprata, ka tomēr jāizlasa likums vai pareizrakstības noteikumi. Es viņiem uzdevumus nepaskaidroju, jo katram bija savs variants. Līdz ar to viņi iemācījās, pirmkārt, patstāvīgi darboties, otrkārt, nostiprināja savas latviešu valodas zināšanas un, treškārt, papildināja tās.

Kādi bija Jūsu skolas 9. klašu rezultāti latviešu valodas eksāmenā?

Lielākā daļa skolēnu, kas kārtoja eksāmenu, nokārtoja to ar rezultātu 74% un augstāk, lai gan klases vidējais rezultāts gadā bija 6 balles. Bija arī skolēni ar 5 ballēm gadā, kas, gatavojoties eksāmeniem Uzdevumi.lv, ļoti spēcīgi nostiprināja tieši gramatiskās zināšanas.

Vai Jūs uzskatāt, ka šos rezultātus palīdzēja sasniegt bērnu mācīšanās portālā Uzdevumi.lv?

Uzdevumi.lv bija tas, kas īsā laikā palīdzēja sagatavoties konkrētām gramatiskām lietām. Portāls, protams, neattīsta rakstītprasmi un runātprasmi, bet gramatisko lietu saprašanu un iemācīšanos tas veicina perfekti.

 


* Projekta "Jēgpilni mājasdarbi" ietvaros 10 Rīgas skolas mācību procesā pastiprināti sāka izmantot portālu Uzdevumi.lv. Mācīšanās portālā samazina skolēnu slodzi, ko audzēkņi velta mājasdarbu pildīšanai, vienlaikus nodrošinot viņiem iespēju saņemt tūlītēju atgriezenisko saiti par veikto uzdevumu. Ieguvums ir arī skolotājiem, jo portāla iespēju izmantošana samazina mājasdarbu labošanai nepieciešamo laiku.

Uzziniet vairāk par iespējām iekļaut Uzdevumi.lv arī Jūsu skolas mācību procesā, rakstot uz info@uzdevumi.lv vai pa tālruni +371 27531177.

 

publicēts: