Jau izsenis diagnosticējošie darbi tiek organizēti, lai pārbaudītu skolēnu zināšanas atbilstoši mācību priekšmeta standarta prasībām. Diagnosticējošie darbi ir lielisks veids, kā gan skolotāji, gan vecāki var novērtēt bērna prasmes un palīdzēt tās pilnveidot un nostiprināt līdz mācību gada beigām.



Pārbaudes darbi 2023./2024. mācību gadā


Pagājušā mācību gadā diagnosticējošie darbi nebija obligāti - katra skola pati nolēma, vai skolēni darbus pildīs vai nē. Kāda situācija ar diagnosticējošiem darbiem ir šajā mācību gadā?
 

  • 3. un 6. klase
    Jaunais izglītības standarts šajā mācību gadā neparedz diagnosticējošos darbus 3. un 6. klasē, taču ar laiku tiks ieviesti monitoringa darbi tekstpratībā un rēķinpratībā.
     
  • 9. klase
    Devīto klašu skolēni šogad varēs pārbaudīt savas zināšanas jaunā starpdisciplinārā pārbaudes darbā, kurā ietverts saturs no sociālās un pilsoniskās, dabaszinību un tehnoloģiju mācību jomas. Šogad, tāpat kā pērn, šī darba pildīšana ir brīvprātīga - izglītības iestādes pašas izvēlas, vai to kārtot vai nē. Tomēr svarīgi uzsvērt, ka no nākamā mācību gada šis pārbaudes darbs būšot obligāts.
     
  • Vidusskola
    Arī vidusskolā šogad pirmo reizi norisināsies monitoringa darbi STEM mācību priekšmetos - fizikā, ķīmijā, bioloģijā un dabaszinībās. To mērķis ir izveidot eksāmenu saturu, ko jau pēc diviem gadiem vidusskolu beidzēji kārtos kā obligāto eksāmenu. Starpdisciplinārais diagnosticējošais darbs norisināsies 2024. gada aprīlī vienā mācību priekšmeta kursā pēc izglītojamā izvēles: fizikā, ķīmijā, bioloģijā vai dabaszinībās.


Skolēnu zināšanu novērtēšana - aktuāla jebkurā laikā


Neatkarīgi no tā, vai konkrētajā mācību gadā paredzēti diagnosticējošie vai monitoringa darbi kādā mācību priekšmetā vai starpdisciplinārā apkopojumā, skolēnu zināšanu noteikšana, novērtēšana un uzlabošana vienmēr bija, ir un būs viens no galvenajiem izglītības uzdevumiem.

Portāla Uzdevumi.lv satura redakcija rūpīgi seko līdzi visām izmaiņām izglītības standartā un pārbaudes darbu norises kalendārā. Ar prieku atgādinām, ka portālā pieejami treniņuzdevumi, kas veidoti uz iepriekšējo gadu diagnosticējošo darbu bāzes, turklāt ir papildināti ar jauniem uzdevumu variantiem un pareizo atbilžu skaidrojumiem. Tāpat papildinām saturu arī ar treniņuzdevumiem jaunajiem monitoringa darbiem.


Lai palīdzētu savam bērnam nostiprināt zināšanas un justies droši un pārliecināti monitoringa darbu laikā vai semestra noslēgumā, aicinām izmantot lielisku iespēju gatavoties kopā ar Uzdevumi.lv!

Šie materiāli noderēs arī tad, ja skolā monitoringa darbi, kuru pildīšana ir brīvprātīga, netiek rīkoti. Pieejamie treniņuzdevumi palīdz uzlabot skolēna rezultātus kopumā, dodot iespēju atkārtot un nostiprināt zināšanas konkrētos mācību priekšmetos.
 


Par PROF pieslēgumu

 

 

 

Diagnosticējošo darbu treniņuzdevumi pieejami ar aktīvu PROF pieslēgumu. Pieslēdziet PROF sava bērna profilam, lai saņemtu piekļuvi:

  • valsts pārbaudes darbu treniņuzdevumiem;
  • semestru noslēguma testiem;
  • pareizām atbildēm un to skaidrojumiem visiem portāla uzdevumiem.


PROF - vērtīgs ieguldījums bērna izglītībā!
 

Pieslēgt PROF 

 

publicēts: