Tuvojoties semestra noslēgumam, bērni nereti izjūt pārlieku lielu satraukumu un stresu. Nedrošība rada šaubas par savām spējām - brīžiem var aizmirsties tēmas no iepriekš mācītā vai pieļautas neuzmanības kļūdas, kas tālāk var ietekmēt gala vērtējumu. Šajā rakstā esam sagatavojuši ieteikumus, kas bērnam var palīdzēt tikt galā ar trauksmi pirms semestra noslēguma darbiem.

Savlaicīga gatavošanās

Lielākā kļūda, ko bērni nereti pieļauj pirms pārbaudes darbiem, ir mācīšanās pēdējā brīdī. Tas rada papildus stresu un satraukumu par gaidāmo rezultātu. Bieži vien mācību saturs tiek apgūts dienu pirms paredzētā pārbaudes darba, līdz ar to ļoti daudz informācijas tiek uzņemts vienā reizē un tas var radīt pārslodzi gan prātam, gan visam organismam kopumā. Labākais veids, kā veiksmīgi sagatavoties kontroldarbam un mazināt stresu, ir laicīga gatavošanās pirms paredzētā darba. Uzdevumi.lv sadaļa “Virtuālā skola” bērnam būs lielisks palīgs tēmu apguvei. Sadaļā iespējams risināt uzdevumus 1.-12. klases mācību priekšmetos, turklāt katram no uzdevumiem ir pieejamas arī dažādas variācijas. Pirms uzdevumu izpildes bērns var izzināt teorijas materiālu konkrētā tēmā, kas palīdzēs vieglāk izprast uzdevumā prasīto.

Apskatīt sadaļu "Virtuālā skola" 

Darbu organizēšana

Lai bērns produktīvāk spētu sagatavoties noslēdzošajiem semestra darbiem, svarīgi ir laicīgi pārliecināties, vai visi iepriekš uzdotie darbi ir izpildīti un izprasti. Tas palīdzēs saskatīt, kuras ir tās tēmas, kurās zināšanas ir apgūtas pietiekoši un kurās nepieciešamas veikt papildus treniņu. Portālā Uzdevumi.lv statistiku par bērna mācību progresu var ērti pārskatīt sava vecāka profila sadaļā “Mani bērni”, uzklikšķinot uz iespējas "Atvērt statistiku par bērnu". Šajā sadaļā tiek apkopota informācija par:

  • Priekšmetu progresu - parāda, cik % no katra priekšmeta bērns jau ir apguvis
  • Aktivitāti par pēdējām 30 dienām - parāda, kādas tēmas un ar kādiem rezultātiem bērns risinājis pēdējā mēneša laikā
  • Statistiku par pēdējām 30 dienām - parāda bērna iegūto punktu skaitu, mācībām patērēto laiku, ieskaitīto uzdevumu un veikto mēģinājumu skaitu un citu statistiku par pēdējo mēnesi. Jebkuru no šiem rezultātiem vari salīdzināt ar iepriekšējām 30 dienām, vidējiem rādītājiem bērna klasē vai klašu grupas vidējiem rādītājiem visā Latvijā
  • Statistikas vēsturi - parāda bērna aktivitāšu kopējo statistiku par iepriekšējiem mēnešiem
  • Uzdotos pārbaudes darbus - parāda statusu un rezultātu par visiem bērnam uzdotajiem pārbaudes darbiem portālā

Kad veikts pārskats un analīze par mācību satura apguvi, kopā ar bērnu varat sastādīt plānu, cik daudz tēmu vēl nepieciešams apgūt vai atkārtot līdz noslēdzošajiem semestra darbiem.

Atvērt sadaļu "Mani bērni" 

Palīdzība sagatavošanas posmā

Lai veiksmīgāk sagatavotos tēmām, ko bērns tik labi vēl nepārzina, bet kas tiek iekļautas noslēdzošajos semestra darbos, iesākām skolēna profilam pieslēgt Uzdevumi.lv PROF pakalpojumu. PROF būs lielisks palīgs, lai bērns varētu patstāvīgi apgūt mācību vielu un efektīvi mācītos no savām kļūdām. Pakalpojums sniedz piekļuvi jebkura uzdevuma skaidrojumam portālā, kas palīdzēs skolēnam vieglāk sagatavoties ieskaitēm un apgūt tēmas, kuras skolā nav izprastas.

Pieslēgt bērnam PROF 

Atslābināšanās un labs miegs

Svarīgi visas mācības nesasteigt pēdējā vakarā pirms pārbaudes darba. Pārliecinieties, ka bērns steigā nemēģina ķert pēdējo iespēju, bet atpūtina organismu, kas būs daudz vērtīgāk. Mudiniet bērnu veikt kādas aktivitātes, kas palīdz atbrīvot prātu, piemēram, kopīga pastaiga svaigā gaisā. Pietiekami svarīgs ir kvalitatīvs miegs vismaz astoņu stundu garumā, kā arī pozitīvas domas, kas vairo pozitīvus notikumus!

Vecāku uzmundrinājums

Svarīgi, lai vecāki neizdarītu pārāk lielu spiedienu uz vislabāko rezultātu, bet uzmundrinātu un novērtētu bērna centienus. Nenosodiet bērnu, ja kādu no tēmām viņš nav apguvis pietiekami labi, tas vēl vairāk var pastiprināt viņa satraukumu un bailes. Esiet atbalstoši, ja arī šajā laikā bērns asāk reaģē uz kādu Jūsu lūgumu, piemēram, sakārtot istabu vai nomazgāt traukus, jo, iespējams, bērns piedzīvo trauksmi, ar kuru mēģina iekšēji tikt galā.

Vecāku atbalsts pirms atbildīgām ieskaitēm bērnam ir ļoti svarīgs. Kopīgs darbs pie mācību plānošanas un gatavošanās vienmēr nesīs pozitīvus augļus.

Lai veiksmīgs pirmā semestra noslēdzošais posms!

publicēts: