Lai pilnvērtīgi apgūtu mācību priekšmetu, gan skolēniem, gan viņu skolotājiem nepieciešami kvalitatīvi un daudzveidīgi mācību materiāli. Šobrīd skolās otru svešvalodu skolēni sāk mācīties jau 4. klasē. Viena no svešvalodām, ko apgūt izvēlas liela daļa skolēnu, ir tieši vācu valoda. Vai valodu var iemācīties ar video palīdzību?


Svešvalodas apguve sākumskolā


Mācoties svešvalodu, īpaši mazākiem bērniem, ļoti būtiska ir lēna, pakāpeniska valodas apguve, dzirdot pareizu svešvalodas lietojumu un skaidrojumu dzimtajā valodā. Šajā procesā būtiskākais instruments ir dzirde, jo tas, kā mēs dzirdam, nosaka arī to, kā paši centīsimies dzirdēto atkārtot.

Jau pagājušogad sadarbībā ar Uzdevumi.lv tapis jauns projekts “Palīgsmācībās.lv” - online video kursu platforma, kurā aizrautīgu pedagogu vadībā var apgūt, atkārtot un nostiprināt zināšanas dažādos mācību priekšmetos. Palīgsmācībās.lv mērķis ir palīdzēt skolēniem un viņu vecākiem, piedāvājot alternatīvu mācīšanās veidu, kas būtu ērts, viegli pieejams un izdevīgs.

Šajā mācību gadā tapis jauns video kurss “Vācu valoda sākumskolai”, lai palīdzētu skolēniem nostiprināt zināšanas vācu valodas pamatos. Kurss būs noderīgs gan 4. klašu skolēniem, kuri tikko sākuši apgūt svešvalodu, gan 5.-7. klases skolēniem, kuri to turpina apgūt. Arī vairāki vācu valodas skolotāji iegādājušies šo kursu, lai to izmantotu kā palīglīdzekli mācību stundās, individuālās konsultācijās vai kā ierosmi vācu valodas mācīšanai.

Video kurss ir īpašs ar to, ka apgūt valodu var ar dažādu, savstarpēji saistītu materiālu palīdzību. Dzirdēt skolotāja skaidrojumu un valodas izrunu video ierakstā, pārbaudīt un nostiprināt zināšanas digitālā mājasdarbā, trenēt lasītprasmi un rakstītprasmi ar izdrukājamām darba lapām.
 

Cik pieejami ir mācību materiāli vācu valodā?

Kursa autore Anita Akmentiņa pedagoga izglītību ieguvusi Vācijā. No 2013. gada Anita savas zināšanas nodod lieliem un maziem skolēniem Latvijā, kā arī māca valodu pieaugušajiem. Anita strādājusi gan dažādās skolās, gan vadījusi individuālas privātstundas un mācību kursus klātienē un tiešsaistē. Katra Anitas vadītā kursa nodarbība veidota ar dziļu izpratni un mīlestību pret valodu.

“Mācot vācu valodu, skolotājiem ļoti bieži materiālus jāveido pašiem, jo pieejamie materiāli vai nu ir novecojuši, vai pieejami tikai vācu valodā. Ja vajadzīgi mācību materiāli latviešu valodā, īpaši mazāko klašu skolēniem vai cilvēkiem, kas nupat sākuši apgūt valodu, tie jāpielāgo un jāpārveido,”
stāsta Anita, atceroties darbu un valodas mācīšanu dažādās mācību iestādēs.


Ja skolu maiņa ietekmē svešvalodas apguvi

Ne visās skolās pedagogu trūkuma dēļ ir plaša svešvalodu izvēle, tādēļ gadās situācijas, ka pēc mācību iestādes maiņas skolēnam jāsāk mācīties cita valoda. 5. klases skolēna Andra mamma stāsta un dalās savā pieredzē:

“Dēls mācījās nelielā sākumskolā, kurā kā otru svešvalodu bija iespēja apgūt tikai krievu valodu. Šogad, kad pārcēlamies uz dzīvi citā pilsētā, Andris sāka mācīties jaunā skolā, kurā dēla klase jau bija sākusi mācīties vācu valodu. Nebija citu iespēju, kā censties “saraut” un apgūt visu, ko skolēni jau apguvuši. Īstajā brīdī šogad palīgā nāca video kursi no Palīgsmācībās.lv. Palīdzēja nostiprināt un apgūt visu to, ko dēls nebija sapratis vai kur zināšanas “piekliboja”. Dēls turpina mācīties un atkārtot dažādas lietas, skatoties video, pildot mājasdarbus un trenējoties ar darba lapām.”
 

Online video kursu priekšrocības


Online video kursi ir noderīgs palīgs skolēniem, kuri sāk apgūt jaunu mācību priekšmetu, vai arī tad, ja radušās grūtības kādā konkrētā mācību tēmā, pildot mājasdarbus vai gatavojoties pārbaudes darbiem.

Mācoties ar iepriekš ierakstītu video nodarbību palīdzību un papildu mācību materiāliem - sev ērtā laikā un tempā - bērns var būtiski uzlabot zināšanu līmeni. Mācības ar šādu video kursu palīdzību ir viegli pakārtot citām nodarbēm, jo mācīties var jebkurā sev ērtā laikā, vietā un tempā!
 

  • 20 video ieraksti - pa tēmām sadalīti video, kurus var skatīties jebkurā laikā un vietā

  • Viss labiem valodas pamatiem - vācu valodas alfabēts, burtu un vārdu izruna, rakstība, lietvārdi, īpašības vārdi, artikuli un citas būtiskas mācību tēmas

  • Video ieraksti papildināti ar digitāliem mājasdarbiem, testiem, darba lapām un saitēm uz citiem avotiem, kas noderēs mācīšanās procesā un kā papildu treniņš bērnam

  • Kurss pieejams neierobežotu laiku - noderīgs palīgs ne tikai šajā mācību gadā

  • Izdevīgi - vienas nodarbības cena ir mazāka nekā 2 €


Šādi kursi var kļūt arī par lielisku palīglīdzekli skolotājam, plānojot darbu klasē vai individuālās nodarbībās.


Bezmaksas nodarbība un iepazīšanās cena

Ja Jūsu klasēs skolēnu vidū ir kāds, kuram šādi online materiāli ļoti noderētu, būsim pateicīgi, ja ieteiksiet šo kursu. Lai ieteiktu kursu skolēniem vai viņu vecākiem, nokopējiet saiti, kas atrodas zemāk, un pārsūtiet elektroniskajā žurnālā, WhatsApp, e-pastā, īsziņā vai jebkurā citā saziņas vietnē. Turklāt, līdz 20. martam kursu iespējams iegādāties ar 40% atlaidi - par tikai 35,99 € (tikai 1,79 € par nodarbību).

Saite: https://paligsmacibas.lv/s/2024/vacu-valodas-kurss-skoleniem

Vai vēlaties ieskatīties, kā praktiski norisinās mācības šādā online video kursā? Aicinām noskatīties vienu no kursa “Vācu valoda sākumskolai” video nodarbībām bez maksas. Pēc katra video noskatīšanās skolēnam pieejams digitāls mājasdarbs, līdzīgi kā pārbaudes darbs, kas veidots portālā Uzdevumi.lv. Kurss papildināts ar darba lapām, kurās papildu trenēt rakstību un lasītprasmi.


Palīgsmācībās.lv ir jauna mācību platforma, kas tapusi sadarbībā ar Uzdevumi.lv. Šobrīd pieejami kursi 3., 4., 5., 6., 7., 9. un 10. klašu skolēniem matemātikā, latviešu valodā, angļu valodā un vācu valodā. Drīzumā kursu klāsts tiks papildināts!

publicēts: