Motivēt skolēnus mācīties un novērtēt sasniegumus ir atbildīgs uzdevums, ar kuru ikdienā saskaras ikviens skolotājs. Mācību gada noslēgums pedagogiem mēdz būt īpaši izaicinošs, jo ir jāizvērtē, vai skolēni ir apguvuši visu mācību vielu. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kas var palīdzēt Jums atbalstīt un sagatavot skolēnus mācību gada beigām.


Sekojiet līdzi skolēnu progresam

Katram bērnam ir savs temps, kādā apgūst jaunas prasmes un pilda uzdevumus. Ne vienmēr visiem skolēniem izdodas vienādi labi apgūt mācību tēmas. Kādam ir nepieciešams lielāks atbalsts vai papildus stundas, lai uzlabotu vai nostiprinātu zināšanas. Lai noteiktu piemērotāko atbalstu skolēnam, sadaļā “Manas klases”, zem iespējas “Treniņa statistika” un “Pārbaudes darbu statistika”, varat sekot līdzi bērna mācīšanās progresam portālā.

Atvērt “Manas klases” 
 


Palieliniet motivāciju mācīties

Motivācijai ir liela nozīme, jo tā palīdz ilgāk noturēt uzmanību un efektīvāk virzīties uz mērķi. Pārdomātas un aizraujošas stundas, skolēnos rada lielāku interesi par mācību priekšmetu un rosina aktīvāk tajā piedalīties. Tāpat arī skolēni novērtē darbu grupās, kad viņiem ir iespēja vairāk komunicēt ar citiem un izrādīt savas līdera spējas. 

  • Izmantojiet grupu darbus, lai skolēni vairāk iesaistītos mācību procesā un kopīgi apmainītos ar viedokļiem. 
  • Padariet mācību procesu aizraujošāku, izmantojot Uzdevumi.lv iespēju izveidot interaktīvus uzdevumus. Kā arī kopīgi ar skolēniem analizējiet uzdevumus, izmantojot prezentācijas režīmu interaktīvajā tāfelē vai projektorā.
  • Kā papildus motivators var kalpot savstarpēja klasesbiedru sacensība Klasesbiedru TOPā.

Izmantot prezentācijas iespēju 
 


Atbalstiet skolēnus

Paslavējiet skolēnus par labiem sasniegumiem vai centību. Tas vairos skolēnam motivāciju censties vēl vairāk, savukārt citiem klasesbiedriem rosinās lielāku interesi un apņēmību. Mudiniet skolēnu patstāvīgi apgūt nokavēto vai neizprasto mācību vielu sadaļā “Virtuālā skola” un iedrošiniet vērsties pie Jums, ja radīsies papildu jautājumi vai neskaidrības. 

Mācību gada beigās, skolēniem arvien aktuālāka kļūst atzīmju labošana. Ja kādam skolēnam ir nepieciešams pārrakstīt kādu no iepriekš risinātajiem darbiem, Jūs varat viņam nosūtīt atkārtoti jau iepriekš nosūtītu pārbaudes darbu. Tas palīdzēs ietaupīt Jūsu laiku, jo skolēns saņems to pašu darbu, bet jau ar citiem uzdevumu variantiem. Tāpat arī papildus varat izmantot iespēju pievienot darbam citus uzdevumus no portāla datubāzes attiecīgajā tēmā vai papildināt darbu ar Jūsu paša veidotiem uzdevumiem.

Sagatavot pārbaudes darbu 
 


Veidojiet savstarpējās attiecības

Lai klasē tiktu nodrošināts efektīvs mācību process, būtiska ir savstarpējo attiecību veidošana gan starp skolēniem, gan starp skolēnu un skolotāju. Ja klasē valda pozitīva emocionālā un fiziskā vide, tad skolēni ir motivētāki apgūt jaunas zināšanas. Būtiski, lai starp skolēniem valdītu:

  • savstarpējā cieņa
  • sadarbība
  • atbildība par savu uzvedību 
  • līdzdalība

Attiecību veidošana ir jebkuras veselīgas komunikācijas pamats. Reizēm kvalitatīvi pavadīts laiks ar skolotāju un individuāla pieeja, audzēkņos vairo lielāku uzticību pret savu pasniedzēju, līdz ar to arī centību. Tuvojoties mācību gada beigām, izmantojiet Uzdevumi.lv iespēju apbalvot klasesbiedru topa līderus savā skolā ar īpaši sagatavotu diplomu.

Lejupielādēt diplomu skolēniem 
 


Sadarbojieties ar vecākiem

Vecāku iesaiste bērna mācību procesā var būtiski uzlabot skolēna sekmes. Uzturot regulāru komunikāciju ar vecākiem, skolotājs var panākt veiksmīgāku vecāku iesaisti bērna mācību procesā. Ja vecāki būs informēti par bērna vājajām pusēm, viņi varēs ātrāk reaģēt un sniegt nepieciešamo atbalstu skolēnam arī mājās. Tāpat arī saziņa ar vecākiem, skolotājam var palīdzēt labāk izprast skolēna vajadzības, lai uzlabotu bērna rezultātus.

Uzaicināt vecākus 
 

Skolēniem ir svarīgi sajust atbalstu, lai vairotu iesaisti mācībās un uzlabotu rezultātus. Dažkārt papildus uzmanība un rūpes var palīdzēt bērnam tikt galā ar sarežģītākām lietām.

publicēts: