Kāpēc ir svarīga sadarbība starp skolotāju un vecākiem?

Efektīva sadarbība starp mācību iestādi un izglītojamo vecākiem var būt vērtīga visām iesaistītajām pusēm. Aktīva un pārdomāta komunikācija palīdz stiprināt attiecības starp skolu un vecākiem, kā arī spēj veidot spēcīgu atbalsta sistēmu, kas mācību procesā nepieciešama bērnam. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar svarīgiem ieguvumiem, ko sniedz sadarbība starp skolotāju un vecākiem, kā arī dalāmies ar ieteikumiem, kā sekmēt veiksmīgas savstarpējās attiecības.
 

Ieguvumi vecāku un skolotāju sadarbībai

Uzturot regulāru un kvalitatīvu komunikāciju ar vecākiem, skolotājs var panākt veiksmīgāku vecāku iesaisti bērna mācību procesā. Ja vecāki būs informēti par bērna spēcīgajām un vājajām pusēm, viņiem būs iespēja sniegt savu ieguldījumu un palīdzēt skolēnam uzlabot rezultātus un dot jebkādu citu nepieciešamo atbalstu savam bērnam arī mājās.

Skolotāju un vecāku savstarpējā sadarbība un ieinteresētība skolēna mācību sasniegumos, var palīdzēt bērnam gūt augstākus rezultātus. Redzot, ka vecāki iesaistās mācību procesā, skolēns var rast spēcīgāku motivāciju mācīties, var uzlaboties kopējā bērna uzvedība skolā, kā arī veidoties pozitīvāka attieksme pret mācību procesu un vidi kā tādu. 

Veiksmīgas sadarbības rezultātā, ieguvējs ir arī bērna pedagogs. Vecāku iesaistīšanās mācību procesā var palīdzēt atvieglot skolotāja darbu, jo vecāki bērnam mājās var sniegt daļu no atbalsta, kas citādi būtu nepieciešama no pedagoga. Tāpat, sazinoties ar vecākiem, skolotājam kļūst skaidrāka vīzija par bērna vajadzībām un tās kļūst vieglāk apmierināt. Ja vecāki ir pietiekami iesaistīti bērna mācībās, nereti viņu izpratne par mācību procesu ir padziļināta un uzlabojas arī attieksme pret bērna skolotāju.  
 

Ieteikumi, kā komunicēt ar vecākiem

Komunikācijā ar vecākiem katra mācību iestāde vai pat pedagogs izvēlas savu stratēģiju, kas šķiet visērtākā un visiedarbīgākā, kā arī tādu, kas netraucē vadīt mācību procesu. Šajā sarakstā uzskaitām būtiskākos pamata ieteikumus, ko iesakām ņemt vērā, veidojot sadarbību ar vecākiem.

1. Iniciatīva. Esiet pirmais, kas ierosina veidot pozitīvas attiecības. Piemēram, ja tikko uzsākat darbu ar audzināmo klasi, svarīgi iepazīstināt vecākus ar sevi un aicināt viņus iesaistīties mācību procesā.

2. Regularitāte. Būtiski, lai saziņa ar vecākiem ir regulāra. Protams, ikdiena ir aizņemta ar dažādiem citiem pienākumiem, bet ir vērtīgi vismaz reizi mēnesī sniegt vecākiem atgriezenisko saiti par bērna mācību progresu.

3. Ieinteresētība. Ja vecāki ir gatavi iesaistīties mācību procesā, izrādiet interesi - uzdodiet papildus jautājumus par skolēnu, kas vēlāk var jums palīdzēt darbā ar šo bērnu. 

4. Pozitīvisms. Būtiski ziņot vecākiem ne tikai par bērna potenciālajām problēmām mācību procesā, bet arī pozitīvajiem notikumiem un mazākām vai lielākām uzvarām.

5. Atbalsts. Ja bērnam ir nepieciešama vecāku palīdzība mācībās, sniedziet vecākiem konkrētus ieteikumus, kā viņi var atbalstīt skolēnu. Svarīgi, lai vecāki saprot, ka viņu iesaiste bērna izglītības procesā ir būtiska. 
 

Uzdevumi.lv loma sadarbībā ar vecākiem

Ja mācību procesā aktīvi izmantojat Uzdevumi.lv iespējas, platformu varat izmantot arī kā vienu no kanāliem, kā veiksmīgi sadarboties ar vecākiem par bērna mācību progresu.
 

Kā Uzdevumi.lv palīdz veicināt sadarbību ar vecākiem?

  1. Vecāki var sekot līdzi mācību procesam un palīdzēt bērnam uzlabot rezultātus, balstoties uz portāla sniegtajiem ieteikumiem. 
  2. Vecāki saņem noderīgu informāciju par bērnam uzdotajiem pārbaudes darbiem un iespējamām problēmām tēmu apguvē
  3. Bērniem, kas jaunāki par 13 gadiem, ir nepieciešama vecāku atļauja izmantot portālu. Atļauju vecāks piešķir reģistrējoties portālā.
     

Uzdevumi.lv reģistrētie vecāki ik mēnesi saņem apkopojumu par bērna aktivitāti sadaļā “Virtuālā skola”, kā arī izpildītajiem darbiem sadaļā “Pārbaudes darbi”. Tāpat vecāki tiek informēti par visiem bērnam uzdotajiem darbiem portālā un saņem atgādinājumus par tiem darbiem, kas vēl nav izpildīti un kam tuvojas iesniegšanas termiņš.

Skolotājs savā Uzdevumi.lv profilā var redzēt, kuru skolēnu vecāki jau izmanto portālu, kā arī uzaicināt vecākus reģistrēt savu profilu, lai sekotu līdzi bērna mācību rezultātiem. 


Kā pārbaudīt, vai skolēna vecāki ir reģistrējušies?

  • Ielogojieties savā skolotāja Uzdevumi.lv profilā
  • Atveriet sadaļu “Manas klases”
  • Izvēlnē “Vecāki” Jums ir redzams vecāku reģistrācijas statuss un aktivitāte portālā


Kā uzaicināt vecākus reģistrēties?

  • Savā skolotāja profilā atveriet “Manas klases” un izvēlieties klasi, kuras vecākus aicināsiet reģistrēties
  • Klikšķiniet uz izvēlnes “Vecāki”
  • Nokopējiet uzaicinājuma saiti vecākiem un nosūtiet to viņiem e-pastā, E-klasē, Mykoob, WhatsApp utml.

Uzaicināt vecākus 


Regulāra saziņa ar vecākiem palīdzēs izprast Jūsu audzēkņu individuālās vajadzības un dos iespēju veidot spēcīgu atbalsta sistēmu, lai palīdzētu bērniem uzlabot rezultātus. Lai veiksmīga un patīkama komunikācija!


Izmantotie informācijas avoti:

publicēts: