Kā aizraujoši un jēgpilni pavadīt vasaru?

Vasaras brīvlaiks - 3 mēneši, ko katrs skolēns gaida ar nepacietību! Bet kā pavadīt vasaru saturīgi, aizraujoši un interesanti? Ko darīt, lai pēc vasaras ir daudz foršu lietu, ko atcerēties un stāstīt saviem klasesbiedriem? Esam apkopojuši dažādus ieteikumus, kas Tev var palīdzēt saplānot un izbaudīt vasaru.

Režīms

Lai arī vasaras mēnešos ikdienas ritms ļoti atšķiras no citiem mēnešiem, arī brīvlaikā dienas saturīgāk un jēgpilnāk pavadīt palīdzēs ikdienas ritms. Lai visa diena nepaietu viedierīcēs vai bezdarbībā, sastādi savu dienas un nedēļas plānu.
Ieplāno laiku gan darbiem, gan atpūtai vienatnē vai kopā ar draugiem. Katru dienu izkusties un dodies svaigā gaisā! Kopā ar vecākiem vienojies par laiku, cikos ieradīsies mājās un ko darīsi, ja sanāks neplānota aizķeršanās. Izrunā un vienojies par celšanās un gulētiešanas laiku.

Jaunas prasmes

Vasara ir lielisks laiks, kad vari nodarboties ar tām lietām, kurām rudens un ziemas mēnešos neatlika laiks. Vai esi vēlējies iemācīties zīmēt ar akvareļa krāsām? Vai Tevi aizrauj LEGO konstruktori? Varbūt nekad nav sanācis laika noskatīties visas raidījumu sērijas par kosmosu, vai apgūt spāņu valodu. Vai skrejritenis stāv istabas stūrī un skumst pēc jaunu triku apguves. Vasaras mēneši ir lielisks moments jaunu lietu izmēģināšanai un apgūšanai.

Mājas un dārza darbi

Mums katram patīk uzturēties tīrā un kārtīgā vidē. Ik nedēļu ieplāno laika sprīdi, kad uzkopsi savu istabu - noslaucīsi putekļus, izslaucīsi grīdu. Arī Tavi vecāki un vecvecāki ļoti priecāsies un novērtēs to, ja palīdzēsi kādos mājas un dārza darbos. Nomazgā traukus, izved suni garākā pastaigā, palīdzi sašķirot netīrās drēbes vai sauļojies un baudi svaigu gaisu, palīdzot vecākiem āra darbos. Ja Jums ir iespēja darboties dārzā, apskati dabaszinību tēmu “Kas nepieciešams augu kopšanai?” un šovasar izaudzē kaut ko pats savā dobītē.

Kustību prieks

Brīvlaiks ir lieliski piemērots tam, lai kārtīgi izkustētos, jo skolas solā un pie datora ir sēdēts gana daudz. Izbrauciens ar skrejriteni vai velosipēdu, foto orientēšanās pastaiga tuvākā apkārtnē, slēpņošanas uzdevumi un daudz kas cits. Taču vienmēr atceries par drošību, kas jāievēro gan atrodoties uz ielas, gan braucot ar kādu no transportlīdzekļiem, gan dodoties peldēt. Lai atsvaidzinātu savas zināšanas ar drošību saistītos jautājumos, izpildi testu “Drošība vasarā”!

Laiks visiem kopā

Ja Tavi vecāki vasarā turpina strādāt vai atvaļinājumu ņem katrs savā laikā, lai varētu pieskatīt Tevi vai jaunākos brāļus un māsas, tad īpaši svarīgi ir piedomāt pie kopīgas atpūtas nedēļas nogalēs. Varbūt Tev ir kāda vieta, uz kuru jau sen esi vēlējies aizbraukt? Kāds muzejs, jauna filma kinoteātrī vai dabas taka? Ierosini vecākiem savas idejas! Iedibiniet to kā regulāru tradīciju vismaz reizi mēnesī pavadīt vienu dienu kopā.

Dalība nometnēs

Jēgpilni pavadīt laiku var arī nometnēs, ko piedāvā gan dažādi uzņēmumi, bērnu izklaides iestādes, mācību iestādes, gan organizē sporta pulciņu treneri un citi pedagogi. Jau laicīgi painteresējieties, vai pulciņā, kuru Tu apmeklē, vasarā netiek plānotas kādas aktivitātes vai nometnes. Varbūt jau sen esi vēlējies pamēģināt jaunu nodarbi vai hobiju un tieši vasarā tiek organizēta atvērto durvju diena vai jaunu dalībnieku uzņēmšana.

Vasaras darbs

Ja vēlies papildināt savu kabatas naudu un uzzināt, kā tas ir - strādāt, aprunājies ar vecākiem. Kopā izpētiet iespējas, ko piedāvā jūsu pilsētā vai novadā. Katru gadu ir uzņēmumi vai organizācijas, kas ar prieku piedāvā dažādus mazākus un lielākus vasaras darbus jauniešiem. Ja šādas iespējas nav, varbūt vari lasīt meža ogas vai pļavas ziedus un pārdot tos. Pirmais nelielais vasaras bizness var kļūt par lielisku pieredzi un jautru piedzīvojumu!

Prasmju atsvaidzināšana arī brīvlaikā

Trīs mēneši paskrien ļoti ātri, taču ātri aizmirstās arī nesen iegūtās zināšanas. Lai uzsākot jauno mācību gadu, mācības nesagādātu raizes, arī vasaras mēnešos vari atsvaidzināt zināšanas portāla Uzdevumi.lv sadaļā “Virtuāla skola”. Ieplāno īsu brīdi katru dienu vai pāris stundas reizi nedēļā, kad risināsi kādus uzdevumus no jau apgūtām vielām vai mēģināsi savus spēkus nākamo klašu priekšmetos. Risinot uzdevumus no nākamās klases priekšmetiem, varēsi sasniegt Topa augšgalu jau jaunā mācību gada sākumā! Vairāk par "Top" sadaļu vari uzzināt: Punkti un sadaļa "Top".

Lasīšana - fantastisks veids kā izzināt pasauli

Lasīšana ir prasme ar kuras palīdzību mēs ne tikai uzzinām informāciju un apgūstam jaunas lietas, bet varam arī izzināt plašo pasauli - ceļojot laikā, telpā un dzīvojot līdzi grāmatas varoņu notikumiem. Lasīšanas prasme ir aizraujoša bagātība, kas Tev noderēs visas dzīves laikā. Lasi arī vasarā - vienalga vai tā ir grāmata no obligātās literatūras saraksta vai komikss ar Taviem iemīļotiem varoņiem - bagātini savu iztēli! Lietainās dienās jauka var būt tradīcija, kad visa ģimene lasa kopā un pēc tam dalās ar citiem tajā, ko izlasījuši.

Arī Tev noteikti prātā nāk vēl citas lietas, kā vasaru pavadīt aizraujoši un priekpilni. Piedāvājam Tev izpildīt nelielu testu par dažādām ar vasaru saistītām lietām un aktivitātēm: “Vai Tu esi gatavs vasarai?”.

Pildīt testu par vasaru 
 

Burvīgu vasaru vēlot,
Uzdevumi.lv komanda

publicēts: