5 vienkārši veidi, kā sasniegt savus mērķus

Mācību gada sākums ir labs laiks, kad izvirzīt jaunus mērķus. Mērķu uzstādīšana palīdz mazināt uztraukumu, skaidri saprast, kas ir jāpaveic, kā arī dod iedvesmu, lai uzsāktu kaut ko jaunu. Tas ir instruments, ar kura palīdzību vari skaidrāk redzēt savu ceļu un veicināt attīstību. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kas var palīdzēt Tev vieglāk sasniegt mērķus.

Uzstādi mērķi

Bieži vien iemesls, kāpēc neizdodas sasniegt mērķi, ir nepareiza mērķa definēšana vai vēlme sasniegt visu uzreiz. Nereti, izvirzot mērķus, pastāv riski, kas var ietekmēt to virzību un realizāciju. Tāpēc, lai tos sasniegtu, vispirms tie ir pareizi jāuzstāda. Mērķim ir jābūt:

  • Konkrētam: Jo konkrētāku mērķi izvirzīsi, jo vieglāk to būs sasniegt. Tev ir jābūt skaidrībai, ko tieši vēlies sasniegt (augstāku atzīmi matemātikā, vairāk aktivitāšu svaigā gaisā, iegūt jaunu velosipēdu utt.)
  • Izmērāmam: Ir jābūt noteiktiem kritērijiem mērķa sasniegšanas procesa mērīšanai, lai Tu varētu noteikt, vai esi to sasniedzis. Piemēram, ja vēlies uzlabot matemātikas zināšanas, tad skolotāja izliktā atzīme palīdzēs saprast, vai ir izdevies sasniegt vēlamo mērķi.
  • Sasniedzamam: Lai mērķis nepaliek tikai par nepiepildītu sapni, tam ir jābūt izaicinošam, bet vienlaicīgi arī sasniedzamam. Ja gribi uzlabot atzīmes, sāc pakāpeniski - soli pa solim, nevis uzstādi mērķi visos mācību priekšmetos iegūt augstāko novērtējumu visās ieskaitēs.
  • Terminētam: Termiņa noteikšana mērķa sasniegšanai dos papildus motivāciju un palīdzēs vieglāk noturēt Tavu uzmanību uz sasniedzamo rezultātu. Noteiktajam termiņam ir jābūt konkrētam datumam vai laika posmam. Piemēram, ja Tev ir jāuzraksta referāts un Tu vēlies iegūt labu atzīmi, nosaki sev darba izpildes termiņu un sāc pie mērķa izpildes strādāt jau laicīgi.

Koncentrējies uz mērķi

Tev jāsaprot, ko tieši vēlies sasniegt un kas pietrūkst, lai šo mērķi sasniegtu. Koncentrējies uz mērķi un izpildi savu apņemšanos. Ja vēlies ko sasniegt, tad tici sev un ieklausies sevī, nevis akli paļaujies uz citu viedokli. Ņem vērā, ka arī citu pieredze un ieteikumi Tev var noderēt, lai palīdzētu pietuvoties mērķa sasniegšanai, taču uztver šos ieteikumus kritiski un pats izvērtē, cik tie ir lietderīgi.

Seko līdzi savam progresam 

Mērķi sasniegt kļūs vieglāk, ja sekosi līdzi savam progresam un rezultātiem. Tas ļaus saprast un noteikt, kā tas, ko dari, palīdz pietuvoties vai attālināties no mērķa sasniegšanas. Izveido paradumu saglabāt idejas un piefiksēt aktuālās ziņas. Cilvēka smadzenes nespēj saglabāt visu iegūto informāciju, tāpēc ir lietderīgi izmantot digitālos asistentus savu mērķu īstenošanai:

  • Izmanto ekrānuzņēmuma (screenshot) iespējas, lai piefiksētu svarīgāko. Tie var noderēt iedvesmai vai starta punktam, kā arī mācībām, lai saglabātu kādas instrukcijas.
  • Izveido iedvesmas sleju (moodboard) - tā palīdzēs vizualizēt Tavus svarīgākos mērķus, paturēt tos redzes lokā un iedvesmoties to sasniegšanai.
  • Ja vēlies uzlabot atzīmes, izmanto Virtuālo skolu, lai patrenētos dažādās tēmās un priekšmetos. Ar tās palīdzību varēsi ātri apgūt skolas tēmas un sasniegt progresu mācībās.

Nepadodies pie grūtībām

Pat, ja reizēm ne viss izdodas, kā iecerēts, nepadodies! Pārskati savu mērķi un, ja nepieciešams, ievies korekcijas vai sadali to mazākos mērķos. Sarežģītas lietas var vienkāršot, tikai jāatrod sev ērtākais veids, kā un ar kādiem palīglīdzekļiem to izdarīt. Piemēram, ja mācīšanās sagādā grūtības un neizdodas izprast kādu tēmu, Tev var noderēt PROF pakalpojums. Tas palīdzēs ātrāk saprast, kur kļūdījies, un veikt labojumu nākamajā mēģinājumā, tādējādi Tev izdosies uzlabot savu rezultātu un nostiprināt zināšanas.

Izvirzi jaunus mērķus un izaicinājumus 

Gūsti prieku, ko sniedz jaunas zināšanas! Mērķus būs grūti sasniegt, ja darīsi to pret savu gribu vai nebūsi ieinteresēts. Nebaidies no jaunu prasmju iegūšanas un neveiksmēm - stājies tām pretī un neatlaidīgi ej uz savu mērķi! Lai pastāvīgi attīstītos, izvirzi sev jaunus izaicinājumus!

Uzstādi jaunus mērķus mācībās! Esi zinātkārs un trenē savas prasmes, izmantojot Uzdevumi.lv sadaļu “Virtuālā skola”, kur atradīsi nebeidzami daudz uzdevumu variāciju dažādos mācību priekšmetos. Jo vairāk trenēsies, jo labākus rezultātus sasniegsi un varēsi izvirzīties klasesbiedru TOPa augšgalā.

Atvērt Virtuālo skolu 

Lai apņēmība un mērķtiecība nepamet visa gada garumā!

publicēts: