Ziemeļvalstu diasporas izglītības un kultūras grupa

Biedrība ”Ziemeļvalstu diasporas izglītības un kultūras grupa” apvieno izglītības ekspertus, skolotājus, vecākus un bērnus gan Ziemeļvalstu reģionā, gan citās pasaules valstīs. Biedrība galvenokārt nodrošina kvalitatīvu latviešu valodas apguvi pieredzējušu un kvalificētu skolotāju vadībā, izmantojot tālmācības rīkus un klātienes nodarbības. Nodarbības ir pieejamas ikvienam interesentam, bet galvenā mērķgrupa ir dzīvojošie Skandināvijas valstīs, jo uzskatām, ka latviešu valodas īpatnības var labāk izskaidrot, pārzinot skandināvu, t.i. mītnes zemju, valodas.

Lokāli tiek organizētas tikšanās atsevišķiem vecumposmiem ar noteiktu tēmu, piem. muzeja apmeklēšana, koncerts, teātra izrādes iestudēšana.

Biedrība sadarbojas ar citām izglītības biedrībām un akadēmiskām institūcijām kā Latvijā, tā arī ārvalstīs. Tās pārstāvji piedalās diasporas izglītības atzīšanas darbā, kā arī konsultē dažādos ar diasporas un mājas/dzimtās valodas apmācībām saistītos jautājumos.

Biedrības pārstāvju kompetences aptver arī dziļas zināšanas par migrācijas un remigrācijas jautājumiem, kā arī pieredzi sabiedriskajā darbā un tā vadībā diasporā. Nesenākie biedrības projekti ir 2020. gadā realizētais SIF atbalstītais projekts “Ar zināšanām – tuvāk Latvijai”, gatavošanās XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem kopā ar Latviešu apvienoto bērnu kori Īrijā (LABKĪ), kurā apvienojas ne tikai Īrijas un Zviedrijas, bet arī Norvēģijas, Spānijas, Kanādas un Latvijas dziedātāji, kā arī vairākkārtēja dalība un literārā konkursa “Samīļo savu valodiņu” līdzorganizēšana. Pēdējos minētos ir atbalstījusi LR Ārlietu ministrija. Tālmācību atbalsta Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonds.

 

Mūsu mērķi –

1) Panākt diasporas izglītības atzīšanu

a. kā dzimtās vai mantojuma valodas apguvi Latvijā, iegūstot izglītības dokumentu

b. kā mājasvalodas apguvi, izliekot atzīmi (Zviedrijā)

2) Sagatavot bērnus un jauniešus Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra eksāmeniem

3) Veicināt latviskās kultūras apguvi diasporā, cieši sadarbojoties ar bērnu un jauniešu interešu izglītības/mākslinieciskajām kopām Latvijā

4) Nodrošināt tālu no latviešu centriem mītošo ģimeņu iespējas apgūt latviešu valodu un kultūru tālmācībā

5) Pētīt un izzināt diasporas un remigrantu vajadzības, veidot dialogu ar Latvijas politikas veidotājiem, ieviesējiem un sabiedrību.

Informācija apkopota plkst.