Strauji tuvojas Ziemassvētki un ilgi gaidītais ziemas brīvlaiks, kad varēsi nodoties ziemīgām aktivitātēm! Lai brīvlaiks būtu izdevies, piedāvājam rakstu atmiņas atsvaidzināšanai par drošības pasākumiem, kas jāievēro gada aukstajos mēnešos!

Drošība uz ielas

Aizraujoties ar ziemas prieku baudīšanu, laiks var paskriet nemanot, līdz ārā satumst, tāpēc ir svarīgi atcerēties par atstarotāju izmantošanu. Ejot pa ielu diennakts tumšajā laikā bez atstarotāja, autovadītājam Tu neesi pamanāms un tas var izraisīt nelaimes gadījumu. Tāpēc, dodoties pastaigās vai pārvietojoties pa ielu, izmanto apģērbu ar atstarojošiem elementiem vai piestiprini atstarotāju pie apģērba. Tāpat paturi prātā, ka ziemas mēnešos ceļi ir slidenāki un autovadītājs var nepaspēt laicīgi nobremzēt, tāpēc neskrien pāri brauktuvei un pārliecinies, ka transportlīdzekļa vadītājs Tevi redz.

Drošība uz ledus

Lai cik vilinoši nebūtu uzkāpt uz aizsaluša ezera, jūras vai citas ūdenstilpes, ir jāatceras, ka ledus kārta uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi un kāpt uz ledus nekādā gadījumā nedrīkst bez pieaugušo klātbūtnes. Nekad nevar paredzēt, kad ledus ielūzīs, jo tā biezums pat vienā ūdenstilpē var būt mainīgs. Tāpēc visdrošāk izvēlēties mākslīgi veidotas slidotavas, lai izvairītos no negadījuma.

Drošība uz kalna

Neatkarīgi no tā, vai sniega ir daudz vai maz - tas neliedz baudīt ziemas priekus, jo ir atvērti vairāki kalni dažādām aktivitātēm. Lai varētu komfortabli baudīt ziemas sniegtās iespējas, izvēlies piemērotu ekipējumu un apģērbu, lai Tu tajā justos brīvi un droši. Pirms došanās ziemas aktivitātēs, ir svarīgi kritiski izvērtēt savas spējas un ievērot noteikumus. Esot uz kalna, neatkarīgi no tā, vai Tu brauc ar ragaviņām, slēpēm vai šļūc ar plēvi – ievēro drošu distanci, lai neuzbrauktu kādam virsū un neradītu bīstamas situācijas.

Ugunsdrošība

Lai radītu Ziemassvētku noskaņu, tiek izmantotas dažādas dekorācijas mājokļa izrotāšanai. Dekorējot māju un eglīti ar virtenēm vai svecēm, ir svarīgi izvēlēties atbilstošus apstākļus un vidi, lai svētku līksmība nebeigtos ar negadījumu. Jāpārliecinās, vai virtenēm nav bojātu vadu, vai uz tām nav sakrājušies putekļi, kuri var sakarst un rasties ugunsgrēks. Tāpat, iededzot sveces, jāpārliecinās, lai tās tiktu novietotas stabili un nekādā gadījumā netiktu atstātas bez uzraudzības. Papildus drošībai izvēlies likt dekorācijas kopā ar vecākiem vai pieaugušo klātbūtnē.

Apģērbs

Baudot ziemas priekus, ļoti liela nozīme ir arī apģērbam. Ziemas apģērba galvenā funkcija ir Tevi sasildīt, nevis izskatīties stilīgi. Dodoties ārā, centies apģērbties pēc sīpola principa – ar vairākām drēbju kārtām, jo gaiss starp tām kalpos kā siltuma izolators. Tāpat izvairies no pārāk pieguļoša un sintētiska apģērba, jo tas veicinās aukstuma piekļūšanu.

Lai sevi pasargātu no nosalšanas, izvairies no straujām temperatūras maiņām. Nedodies pastaigās aukstā un vējainā laikā, jo tas pastiprina apsaldējumu risku. Ja jūti, ka esi nosalis, sāc kustēties vai meklē kādu siltāku vietu, kur pasildīties.


Kad esi atsvaidzinājis zināšanas – izaicinām Tevi tās pārbaudīt īpaši sagatavotā testā par drošību ziemā!

Pildīt testu par drošību ziemā

Lai jauniem iespaidiem piepildīts un drošs ziemas brīvlaiks!


Atsauces
vugd.gov.lv

dbs.lv

publicēts: