C vitamīns
Cilvēka organisms nespēj sintezēt C vitamīnu (askorbīnskābe), tāpēc nepieciešamais C vitamīna daudzums ir jāuzņem ar pārtiku. C vitamīna satura noteikšanai pārtikā, augļos var izmantot titrimetrijas metodi, titrējot ar Tilmana reaģentu jeb 2,6-dihlorfenolindolfenolu (titrē līdz vāji sārtai krāsai) vai ar joda \(I_2\) šķīdumu (titrē indikatora klātbūtnē līdz šķīduma krāsas maiņai). Askorbīnskābe visstabilākā ir skābā vidē, bet viegli oksidējas bāziskā vai neitrālā vidē. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) tika veikti pētījumi par askorbīnskābes saturu dārzeņos. Pētījumā iegūtie rezultāti atspoguļoti diagrammā.
 
YCUZD090424618516.svg
 
Papildini laboratorijas trauku un piederumu sarakstu, kuri ir nepieciešami, lai veiktu aprakstīto pētījumu par C vitamīnu!
Uzdevumi.lv Tev piedāvā izvēles variantus. Darbā Tev pašam ir jāieraksta visi trūkstošie laboratorijas trauki un piederumi!
 
Vielas, laboratorijas trauki un piederumi
  • Trīs šķirņu – Alibaba, Exibition un Vento – sīpoli
  • 0,0005 M Tilmana reaģenta šķīdums (1. titrants); 0,005 M joda šķīdums (2. titrants); 50 mL 1 % HCl un 5 % H3PO4 maisījuma (V: V = 1 : 1); 0,5 % cietes šķīdums
  • Vārglāzes, pilināmā pipete, ierīce pipešu uzpildīšanai, porcelāna piesta, karotīte, mērcilindrs,  filtrpapīrs, stikla nūjiņa,
    ,
    ,
    ,
    ,
    .
Atbilžu varianti:
filtrpapīrs
Bunzena statīvs
apaļkolba
Erlenmeijera kolba 100 mL
spirta lampiņa
porcelāna bļodiņa
svari, ar precizitāti 0,0001 g
birete
tīģelis
Mora pipete
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!