Teorija

Augi sastāv no neorganiskām vielām un organiskām vielām.
Neorganiskās vielas ir minerālvielas (pelni) un ūdens. Organiskās vielas - olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, augļskābes un citas.
Kā uzzināt, vai šīs vielas patiešām ir augos?
1. Ūdens noteikšana augos
Materiāli: graudi, mēģene, mēģenes turētājs, spirta lampiņa vai svece.
 
Darba gaita:
  • mēģenē ieber apmēram 10 graudus,
  • mēģeni ievieto mēģenes turētājā un lēnām sildi uz liesmas,
  • novēro ūdens tvaikus, kas pilienu veidā nosēžas uz mēģenes sieniņām.
Svarīgi!
Atceries: mēģeni karsē, turot to slīpi virs liesmas, jo šādā stāvoklī  vārīšanās notiek vienmērīgāk nekā mēģenē, kas tiek karsēta vai sildīta vertikālā stāvoklī. Pat no slīpi karsētas mēģenes var tikt izsviests šķidrums, tāpēc karsēšanas laikā mēģenes kakls jātur prom no sevis un no apkārtējiem cilvēkiem.
Secinājums: graudi satur ūdeni.
2. Minerālvielu noteikšana augos
Materiāli: graudi, mēģene, mēģenes turētājs, spirta lampiņa vai svece.
 
Darba gaita:
  • mēģenē ieber apmēram 10 graudus,
  • mēģeni ievieto mēģenes turētājā un lēnām sildi uz liesmas,
  • novēro, kā graudi pamazām pārogļojas, līdz pārvēršas par pelniem (minerālvielām).
Svarīgi!
Atceries: mēģeni karsē, turot to slīpi virs liesmas, jo šādā stāvoklī  vārīšanās notiek vienmērīgāk nekā mēģenē, kas tiek karsēta vai sildīta vertikālā stāvoklī. Pat no slīpi karsētas mēģenes var tikt izsviests šķidrums, tāpēc karsēšanas laikā mēģenes kakls jātur prom no sevis un no apkārtējiem cilvēkiem.
Secinājums: graudi satur minerālvielas.
3. Cietes noteikšana augos
Materiāli: milti, ūdens, joda spirta šķīdums, trauks, stikla nūjiņa, pipete.
 
Darba gaita:
  • traukā ar stikla nūjiņu sajauc nedaudz miltu ar ūdeni,
  • maisījumam ar pipeti piepilini vienu pilienu joda šķīduma,
  • novēro, ka veidojas violets krāsojums.
 
Secinājums: tā kā jods ir brūns, bet ar cieti veido violetu krāsojumu, var secināt, ka miltos ir ciete.  
4. Olbaltumvielu noteikšana augos
Materiāli: milti, ūdens, marle, trauks, stikla nūjiņa.
 
Darba gaita:
  • traukā ieliec marli, tajā ar stikla nūjiņu sajauc nedaudz miltu ar ūdeni, no marles izveido maisiņu,
  • traukā ielej ūdeni un skalo maisiņu, ar nūjiņu spiežot ārā šķidrumu,
  • novēro, ka maisiņā paliek lipīga, staipīga, balta masa  - tās ir olbaltumvielas.
 
Secinājums: milti satur olbaltumvielas.
5. Tauku noteikšana augos
Materiāli: neceptas saulespuķu sēkliņas vai rieksti, filtrpapīrs vai papīra salvete, dvielītis.
 
Darba gaita:
  • pārloka papīru uz pusēm,
  • iekšā ieliek sēklas vai riekstus un saspiež,
  • novēro, ka uz papīra veidojas taukaini plankumi.
 
Secinājums: saulespuķu sēklas un rieksti satur taukus. 
6. Augļskābju noteikšana augos
Materiāli: citrons, āboli, kivi, citi augļi, nazis.
 
Darba gaita:
  • no katra augļa nogriez mazu šķēlīti un pagaršo,
  • mēģini sakārtot augļus secībā no skābākā uz mazāk skābo.
 
Secinājums: dažādi augļi satur dažādu daudzumu augļskābju.