Teorija

Pārtikas piedevu bīstamība
Arvien biežāk plašsaziņas līdzekļos parādās izsmeļoša informācija par modificētu pārtiku, uztura bagātinātājiem un pārtikas piedevām, kas patērētājos rada bažas par to, ko tie patiesībā lieto savā uzturā. Pārtikas produktu iegādes vietās preces marķējumā norādītā informācija ne vienmēr cilvēkiem ir saprotama. Skaidrs nav arī tas, kādas sekas atstāj to pārtikas produktu lietošana, kuru sastāvā ir tik daudz mistisko „E” burtu.
 
Ar burtu „E” produkta marķējumā apzīmēta pārtikas piedeva, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē „ēdams” – „edible”. Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts trīs vai četru ciparu skaitlis, burts „E” un funkcionālā klase. Dažiem „E” burtiem blakus cipariem atrodams arī mazie burti „a”, kas norāda uz pārtikas piedevas sīkāku iedalījumu. Pārtikas piedevas produktiem tiek pievienotas, lai uzlabotu pārtikas produkta krāsu, konsistenci, garšu, kā arī novērstu produkta bojāšanos.
 
Dažkārt ražotāji visai veiksmīgi produktu reklāmās izmanto patērētāju nezināšanu vai neizpratni par pārtikas piedevām. Reklāmās bieži tiek pievērsta uzmanība tam, ka konkrētajā produktā vai dzērienā nav konservantu,toties ir daudz citu pārtikas piedevu, par kurām reklāmā nav minēts.Patērētājiem var rasties priekšstats, ka produktā vispār nav pārtikas piedevu, jo liela daļa patērētāju liek vienlīdzības zīmi starp jēdzieniem „konservants”, „E viela” un „pārtikas piedeva.Patērētājiem jāpievērš uzmanība ne tikai reklāmai, bet arī sastāvdaļām, kas atzīmētas uz produkta etiķetes.
Ar E vielu atšifrējumiem iespējams iepazīties šeit.

 
Ietekme uz patērētāja veselību .
 
Visā pasaulē tiek veikti pētījumi par pārtikas piedevu kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību, veikta arī pārtikas piedevu sarakstu periodiska inventarizācija. Pēc Eiropas Pārtikas drošuma aģentūras ieteikumiem, 2007.g.26. jūlijā ES Komisija pieņēmusi regulu Nr. 884/2007, ar kuru steidzamības kārtā atsaukta krāsvielas E 128 Sarkanais 2G izmantošana pārtikas produktos. Šī krāsviela pārsvarā izmantota gaļas produktu ražošanā.
Patērētājam īpaši rūpīgi jāizvairās no rūpnieciski apstrādātiem produktiem, kuriem ir spilgta krāsa, to skaitā dažādām limonādēm, sulas dzērieniem, krāsainās konditorejas,cilvēkiem, kuri uzturā lieto minētos produktus, jārēķinās, ka produktiem, kuri ātri bojājas, bieži vien tiek pievienotas pārtikas piedevas, arī konservanti, antioksidanti, saldinātāji, krāsvielas, emulgatori un citas vielas. Tieši krāsvielu starpā ir daudz mākslīgi sintezēto krāsu, kas nelielā daudzumā nav bīstamas cilvēka veselībai, taču, ja patērētājs regulāri un ilgstoši lieto šādu pārtiku, var rasties problēmas ar aknām, zarnu traktu, kā arī citi veselības traucējumi.”
pp.png
pārtikas krāsvielu dažādība
 
Aizliegtās pārtikas piedevas
Pārtikas piedevas, kuras var izmantot visiem pārtikas produktiem nereglamentētā daudzumā
Krāsvielas, kuras nedrīkst realizēt mazumtirdzniecībā.
E 103, E 105, E 120, E 125, E 126, E 128 (ar ES jaunu Regulu 884/2007), E 130, E 131, E 191
E 290-Oglekļa dioksīds
E 938-Argons
E939-Hēlijs
E941-Slāpeklis
E 942-Slāpekļa (I) oksīds
E948-Skābeklis
E 949-Ūdeņradis
E 123-Amarants
E 127-Eritrozīns
E 128-Sarkanais 2G
E 154-Brūnais FK
 
E 160 b-Annato, biksīns, norbiksīns
E 161 g-Kantaksantīns
E 173-Alumīnijs
E 180-Litolrubīns BK
 
Pārskats par E vielu ietekmi uz veselību
E.png

Atsauce:
http://www.dolceta.eu/latvija/Mod5/P%C4%81rtikas-piedevu-mar%C4%B7%C4%93sana.html
https://www.onion.to/exit.php?to=http%3A%2F%2Fkllproject.lv%2F2011%2F11%2F04%2Fpar-kaitigam-piedevam-partikas-produktos-tabula%2F
http://dabasdotaveseliba.blogspot.com/2010/02/kadas-partikas-piedevas-ir-bistamas.html