Teorija

Šķīduma sastāvs

Mums apkārt dabā ir daudz dažādu vielu. Daudzas no tām ir izšķīdušas ūdenī. Piemēram, ja tu dzer tēju, sulu vai pienu - tu dzer ūdeni, kurā izšķīdušas dažādas vielas. Izšķīdinātās vielas dod dzērienam tā raksturīgo garšu.
Šķīdums veidojas, ja kādu vielu (cietu, šķidru vai gāzveida) izšķīdina šķīdinātājā (parasti šķidrs).  Vielu, kuru šķīdina, sauc par šķīdināmo vielu, bet šķidrumu, kurā šķīdina vielu - par šķīdinātāju.
 
skiduma sastavs.png
 
Arī dabā pastāv daudz dažādu šķīdumu. Izplatītākie no tiem ir saldūdens (upēs, ezeros, peļķēs) un sālsūdens (jūrās un okeānos). Saldūdenī ir daudz mazāk izšķīdušo vielu kā sālsūdenī.
Šķīduma tilpums
Ļoti bieži mums ir jāzina, cik daudz šķīduma ir nepieciešams. Ikdienā tas ir svarīgi, piemēram, pērkot produktus vai gatavojot ēdienu. Piemēram, mēs varam izvēlēties pienu 1 litra vai 500 mililitru iepakojumā. Kur no tiem piena ir vairāk?
 
Parasti tilpumu mēra litros (l). Vienā litrā ir 1000 mililitru (ml). Tātad vairāk piena ir 1 litra iepakojumā.
 
Piens-2-1l-05l.jpg
 
Dabaszinātnēs tilpuma mērīšanai izmanto īpašus mērtraukus. Vārglāzi var izmanot, ja jāizmēra salīdzinoši lieli šķidruma daudzumi un mērījumam nav jābūt ļoti precīzam. Attēlā redzamā vārglāze paredzēta, lai ar to varētu izmērīt 25, 50, 75, 100, 125 vai 150 ml šķīduma.
 
Precīzāk tilpumu var mērīt ar mērcilindriem. Tie ir dažāda lieluma un arī ar dažādu iedaļu precizitāti. Ļoti precīzus šķidruma daudzumus mēra ar īpašām ierīcēm - biretēm, kā arī ar dažādām pipetēm.
 
varglaze.jpg   mercilindri.jpg   birete.png
           Vārglāze                                         Mērcilindri                         Birete
 
Svarīgi!
Atceries: lai pareizi izmērītu šķidruma daudzumu, tā augšējam līmenim jābūt acu augstumā!
Atsauce:
Piens: http://www.cesvainespiens.lv/produkti/piens/
Vārglāze: http://www.coachtothecontrary.com/2010/04/how-to-keep-your-company-from-dying-in-its-own-beaker/
Mērcilindri: http://www.hms-beagle.com/xampp/htdocs/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=141&products_id=7472
Birete: http://bioweb.wku.edu/courses/Biol121/Intro.asp