Teorija

Vielas var atšķirt pēc to fizikālajām īpašībām - krāsas, smaržas, cietības, plastiskuma un citām.
Viela ir cieta, ja to nevar saskrāpēt cita viela.
diamond.jpg
sviests.jpg
Ir ļoti cietas vielas, kuras nespēj saskrāpēt gandrīz neviena viela. Cietākā dabiskā
viela uz Zemes ir dimants.
Ir vielas, kas ir mīkstas. Piemēram, sviests
 ir mīkstāks par nazi. Tāpēc mēs ikdienā izmantojam nazi, lai uzsmērētu sviestmaizes.
  
Cilvēki parasti izvēlas vielas, no kā gatavot priekšmetus, pēc to cietības. Piemēram, grīdai jābūt pietiekami cietai, lai to nebojātu apavi un mēbeles. Krīts ir mīkstāks par tāfeli, tāpēc ar to var uz tāfeles rakstīt.
 
Vielu un materiālu cietību pārbauda, ar vienu vielu skrāpējot otru. Tā viela, kurā paliek skrāpējums, ir mīkstāka.
 
Plastiskums ir vielas spēju mainīt savu formu ārējas iedarbības rezultātā, un spēja saglabāt iegūto formu pēc iedarbības beigām.
  
mals.jpg
sagataves.jpeg
Ar ūdeni sajaukts māls ir plastisks. No tā var pagatavot traukus. Pēc tam traukus apdedzina krāsnī. Ūdens iztvaiko un trauks kļūst ciets.
Plastmasas dzērienu pudeles gatavo no attēlā redzamajām sagatavēm. Tās kļūst ļoti elastīgas, kad tas uzsilda. Īpašās formās no tām izveido vajadzīgā izskata pudeles.
  
Arī materiāla plastiskums ir svarīgs, ja jāpagatavo priekšmetus ar noteiktām īpašībām. Daudzas vielas kļūst plastiskākas, ja tas nedaudz uzsilda. Piemēram, plastilīnu tu arī noteikti rokās uzsildi, lai no tā varētu veidot. Plastisks ir arī karsts stikls un metāls. Tiem var izveidot vajadzīgo formu. Kad materiāls atdziest, priekšmets paliek tādā formā, kā nepieciešams, un vairs nav plastisks. To ir ērti lietot.
 
Stiklu, plastmasu un metālu var izmantot atkārtoti. Kad priekšmeti vairs nav vajadzīgi, tos atkal uzkarsē un var veidot jaunu priekšmetu ar jaunu formu.
Svarīgi!
Nemet nevajadzīgos metāla, plastmasas un stikla priekšmetus atkritumos, bet nodod tos pārstrādei!Tā tu saudzēsi vidi.
Atsauce:
http://www.diego.lv/2011/02/08/dimants/
http://recipes.howstuffworks.com/tools-and-techniques/how-to-garnish-cooking10.htm
http://www.travelnews.lv/?view=view_images&g_uid=2400&img_id=34024
http://foto.delfi.lv/picture/186411/