Fresh-Home-Made-Yogurt-from-the-Yolife-Yogurt-Maker.png
 
Jogurts ir pusšķidrs raudzēts piena produkts, kas tiek gatavots no pienskābes baktēriju ierauga. Jogurta nosaukums ir cēlies no līdzīga vārda turku valodā, kas burtiskā tulkojumā nozīmē – sastindzis piens. Piena raudzēšana ar jogurta kultūru ir vairāku tūkstošu gadu sena starptautiska tradīcija. Senos laikos jogurtu gatavoja, piemēram, piepildot kazas kuņģi ar pienu un ļaujot tam stāvēt saulē, līdz sākas tā rūgšanas process.
 
Mūsdienās šis raudzēšanas process, saukts arī par fermentēšanu, būtībā savos pamatos notiek tāpat, tikai tiek veikts daudz kontrolētākā formā. Jogurta labvēlīgo ietekmi uz veselību nosaka ne tikai tam pievienotās baktērijas, kas veicina imūnsistēmas aktivitāti, bet arī tas, ka jogurtā ir daudz olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu.
 
Pagatavojiet jogurtu pēc dotās receptes!
  • Katliņā ielej 0,5 l piena un uzkarsē 5–8 minūtes (piens nedrīkst vārīties). Ievērojiet drošības noteikumus, karsējot pienu, un sekojiet, lai piens nepārietu pāri katla malām!
  • Atdzesē pienu līdz 37 °C temperatūrai (to pārbauda ar termometru vai uzmanīgi pagaršo ar karotīti; pienam jābūt remdenam). Atdzišanai nepieciešamas apmēram 20–30 minūtes.
  • Atdzesēto pienu ielej 1 l burkā, pievieno 100 g piena produkta ar baktērijām (5 vai 6 ēdamkarotes) un samaisa.
  • Burkai uzliek vāciņu, ietin dvielī un pārsedz ar segu vai uzliek spilvenu.
  • Pēc 4–6 stundām jogurts ir gatavs (piens ir sarūdzis). Ja jogurts nav vēl gatavs, raudzēšanu turpina.
  • Gatavam jogurtam, ja vēlas, pēc garšas pievieno piedevas (augļus, ievārījumu u. c.).
  • Pagatavoto jogurtu ieliek ledusskapī.