Teorija

Fermenti (latīņu: fermentum - ieraugs) jeb enzīmi ir biomolekulas, kuras katalizē (palielina reakciju tempu) ķīmiskas reakcijas.
 
Enzīmi veido 90% no visām šūnas olbaltumvielām.
 
Enzīmu darbība ir specifiska - katrs enzīms spēj katalizēt tikai noteikta veida bioķīmisko reakciju. Piemēram, amilāze ir enzīms, kurš mutes dobumā šķeļ cieti.
 
45.png
 
Enzimātiskās reakcijas laikā enzīms iedarbojas uz substrātu un izmaina to, bet pati enzīma molekula savu struktūru nemaina.
 
Katram enzīmam ir noteikti vides apstākļi, kuros tas spēj darboties. Piemēram, cilvēka kuņģī enzīms pepsīns šķeļ olbaltumvielas tikai skābā vidē. Enzīmu darbībai nepieciešamie apstākļi ir jāievēro, lietojot sadzīves ķīmijas līdzekļus, kuri satur enzīmus, piemēram, veļas mazgāšanas līdzekļiem mēdz būt norādīta temperatūra, kurā tie darbojas. Kā jau olbaltumvielas, enzīmi ir pakļauti denaturācijai (struktūras izjaukšanai), ja tiek pārsniegta to darbībai nepieciešamā temperatūra.
 
Video angļu valodā  Gremošanas enzīmu darbība
 
Atsauce:
Attēli no http://kmbiology.weebly.com/enzyme---notes.html