1. Cilvēki sēnes plaši izmanto pārtikā.
 
Latvijas mežos sastopamas apmēram 200 ēdamu sēņu sugu. Ēdamās sēnes Latvijā
 
Jāatceras, ka ievākt drīkst tikai labi pazīstamas, nebojātas sēnes. Latvijā sastopamas daudzas indīgu sēņu sugas. Indīgās sēnes Latvijā 
 
Dažas sēņu sugas aug noteiktu koku sugu tuvumā, jo starp sēni un koka saknēm pastāv savstarpēji izdevīgas attiecības - mikoriza.
 
 
mior.jpg
Sēne no koka saņem cukurus, bet koks no sēnes - ūdeni un minerālvielas.
 
_origin_Fakt.jpg
Apšu beka parasti aug zem apsēm vai bērziem - ar šiem kokiem tai veidojas mikoriza.
 
2. Pārtikas rūpniecībā - maizes cepšanā, alus, vīna darīšanā - plaši izmanto raugus. Raugi ir vienšūnas organismi, kas barojas saprotrofi. Pārstrādājot pārtikas produktos sastopamos cukurus, raugi veido etilspirtu un oglekļa dioksīdu.
 
budd.jpg
 
Raugi vairojas pumpurojoties - šūnai sānos veidojas maza šūna, kas vēlāk atdalās. Labvēlīgos apstākļos - siltumā un ar pietiekamu barības vielu daudzumu, raugs pumpurojas ļoti strauji, piem., rūgstot mīklai.
 
STP_Y.jpg
 
Raudzējot maizes mīklu, oglekļa dioksīds padara mīklu čaganu.
 
Savvaļā raugi attīstās uz augļiem. Senāk uz vīnogām esošos raugus izmantoja vīna ieguvei. Mūsdienās augļu sulai pievieno īpaši atlasītus raugus.
 
Yea.jpg
 
Uz vīnogām redzamā apsarme ir savvaļas rauga šūnas.
 
3. Pelējuma sēnes izmanto dažu siera šķirņu iegūšanai.
 
IMA.jpg
Pelējuma sēne piešķir Rokfora sieram specifisko garšu un izskatu.
 
4. Pelējuma sēnes izmanto antibiotiku ieguvei (skat. tematā ,baktērijas").